Ajax-loader

Avery Corman könyvei a rukkolán


Avery Corman - Kramer ​kontra Kramer
"- ​Billy, ugye tudod, hogy a mami is New Yorkban lakik? - Igen. - Szóval, amikor egy anya és egy apa elválik, néha vitatkozni szoktak arról, hogy melyiküknél lakjon a gyerekük, az anyánál vagy az apánál. No most van egy ember, aki nagyon-nagyon okos. Úgy hívják, hogy bíró. Ez a bíró nagyon sokat tud a válásokról, az anyákról, az apákról és a gyerekekről. Ő dönti el, hogy kinél lakjon a gyerek, mi lesz jobb neki. - És miért dönti el? - Hát, mert ez a feladata. Tudod, ő igen hatalmas ember. - Olyan, mint az igazgató? - Még az igazgatónál is nagyobb. Talárban ül egy nagy széken. Ez a bíró sokat gondolkodott rólunk, terólad meg énrólam meg a mamiról, és úgy döntött, hogy az lesz a legjobb, ha te ezután a maminál laksz. Én pedig nagyon szerencsés vagyok, mert ha a maminál fogsz is lakni, azért minden vasárnap meglátogathatlak." Ez a mára már klasszikussá érett regény - egy válás története, egy ambiciózus fiatal anya karriervágyáé, a négyéves kisfiukkal egyedül maradó apáé, Billyé, a kisfiúé, akinek a maga módján szintén meg kell küzdenie azzal a helyzettel, hogy a szülei később marakodnak érte és fölötte - a kritikusok szerint új irányt szabott a társadalmi gondolkodásnak Amerikában. Része volt ebben a felejthetetlen filmváltozatnak is, amelyben Dustin Hoffman és Meryl Streep játszotta a főszerepeket.

Avery Corman - Szemünk ​fénye
Az ​1935-ben New York született szerzőt könnyű bemutatni: ő írta a Kramer kontra Kramer-t, ami már két kiadásban elfogyott Magyarországon is, filmváltozatát pedig még sokkal többen látták moziban vagy a tévében. A szerzőnek ez a legújabb, ötödik regénye ugyancsak sikeresnek ígérkezik. Ez a történet is egy bírósági ügy körül bonyolódik, és aki túljutott az olvasásban az első fontosabb fordulatokon, egyre nehezebben állja meg, hogy előre ne lapozzon, annyira kíváncsivá válik a végkifejletre. Az ügy - és a regény - főszereplője Elizabeth Mason, szüleinek a szeme fénye. A jómódú sikeres Masonék mindent meg akarnak adni lányuknak, hogy élénk intelligenciája, énekesi és színészi képességei kellően kibontakozzanak. Elizabeth ígéretesen induló egyetemi pályafutása azonban váratlan és brutális törést szenved mindjárt az első héten: a tapasztalatlan gólyát egy végzős hallgató, a jóképű, rámenős és lelkiismeretlen Jimmy Andrews egy házibulin megerőszakolja az alagsori "zeneteremben". Tanúk persze nincsennek, és eleinte maga a lány is titkolja az ügyet, de életvidám kedélye odavan, és énekelni sem akar többé. A dolog végül mégiscsak kipattan, fegyelmi tárgyalás lesz belőle az egyetemen, ez azonban bizonyíték híján eredménytelenül végződik. De Elizabeth most már nem adja fel, apja pedig valósággal megszállottjává válik az igazságtételnek. Csak hát van-e rá esély? Tanúk nincsenek, az egyetemi közhangulat a vagány Jimmy pártját fogja... De innen már tapintatlanság lenne folytatni a cselekmény ismertetését. Elég, ha annyit elárulunk: az író kivágja magát a csávából, és az olvasó felajzott kíváncsisága sem marad hoppon.

Avery Corman - Tökéletes ​válás
Tommy ​Burrows előkelő, drága magán középiskolába jár New Yorkban. Szülei három éve váltak el.Tökéletes válás volt, egy szépen indult házasság szomorú vége. Mindkét szülő egész embert kívánó karriert futott be, az apa játszótéri játékokat gyártó cége az egyik legjobb Amerikában, az anyának saját népművészeti boltja van New York egyik legelegánsabb részén. Csak éppen egymásra és a gyerekükre nem maradt idejük. Most, hogy Tommy érettségizni fog, az iskolai tanácsadó segítségével dönteni kell a továbbtanulásáról. Sikerül egy elegáns, de nem igazán erős főiskolát kiválasztani, fel is veszik, de az első félév végén a főiskolai rendész elkapja egy doboz sörrel. Mivel ez bűncselekmény, 21 éves kora előtt tilos lenne alkoholt fogyasztania, a főiskolai tanács elé kerül az ügy. Ők példát akarnak statuálni:Tommy olyan büntetést kap, mintha komoly, visszaeső alkoholista lenne. Miután sikeresen letette a vizsgáit, Tommy otthagyja a főiskolát. Ez majdnem romba dönti szülei életét. Apja ismét megnősült, de a sokk kis híján tönkreteszi az új házasságot, anyja barátja rendkívül szűklátókörűen és önzőn reagál, ez a kapcsolat nem is éli túl a megrázkódtatást. A szülők kénytelenek szembenézni vele: akármilyen tökéletes volt a válás, a gyerekük életét akkor is feldúlta. Hogyan birkóznak meg a felelősséggel? Sikerül-e Tommynak rnegtalálni a helyét a felnőttek világában, rátalál-e saját útjára, miután annyi ideig igyekezett megfelelni szülei elvárásainak? Akik olvasták a Kramer kontra Kramer-t tudják, milyen éles szemmel és empátiával figyeli Avery Corman a világot. Most ismét fényképszerűen tiszta képet rajzol arról, hogyan igyekszünk boldogok lenni, jó szülők és gyerekek, és mennyi buktatót rejt az élet.

Avery Corman - Kramer ​contre Kramer
Témoins ​d’un tournant culturel important qui a vu se diffuser pendant les années 1970 les mouvements féministes nés après guerre, Kramer contre Kramer a remis en question avec finesse et humanité les idées conventionnelles sur le mariage et l’instinct maternel. Alors que sa femme Joanna est enceinte de leur fils Billy, Ted Kramer, un jeune publicitaire new-yorkais, jure qu’il deviendra envers et contre tout - et surtout afin de surmonter une peur panique de la paternité - un père parfait, un père modèle, Dieu-le-Père. Il ne croit pas si bien dire. Quatre ans plus tard, Joanna, frustrée par sa vie de femme au foyer, le quitte et lui abandonne la garde de leur fils. Acte destructeur et fondateur à la fois, la désertion de Joanna met à terre les idées conservatrices de Ted, et le force à repenser entièrement son mode de vie et son quotidien avec Billy. Père et fils réinventent un nouveau lien, fort et indissoluble, indispensable pour survivre à la perte de la mère, et réapprennent à vivre malgré son absence. Jusqu’au jour où, un an et demi plus tard, ce fragile équilibre est menacé par la réapparition de Joanna qui réclame la garde de l’enfant. Ce portrait plein d’humour et de tendresse d’un petit garçon sensible et de sa famille, si contemporaine, qui s’affranchit des modèles traditionnels, ébranle en touchant juste. Avery Corman est né en 1935 à New York, dans le Bronx, à New York. Il est l’auteur de plusieurs romans dont Kramer contre Kramer, Le Vieux Quartier et Cinquante bougies et tout recommence, tous parus aux Éditions Robert Laffont. Élevé au rang d’expert en matière de divorce et de garde parentale avec le succès retentissant de Kramer contre Kramer, Avery Corman a également apporté sa contribution à de nombreuses publications, et notamment au New York Times.

Avery Corman - A ​nagy játszma
A ​Kramer kontra Kramer bestseller szerzőjének újabb regénye, mely a könyvkiadástól a szórakoztató iparágig vezető útról szól. Paul Brock író azért küzd, hogy kiadják első regényét, ezért egy régi barátjához, Mel Steinerhez fordul segítségért. Mel a zene-business mágnása, a modern idők Barnumja, Pault is ünnepelt nagyságként adja elő. Ráveszi a férfit, hogy írjon egy tréfás dalokból álló műsort, amely az amerikai középosztály érdekeiről szól. Sorsdoktorok, médiaszakértők machinációján keresztül Paul fenomenné növi ki magát; koncertsztár és természetesen bestseller szerző. Megkap mindent, még azt is, amit nem akar. A nagy játszma különleges helyet foglal el a szórakoztató regények sorában, de egyben a gondolatok komoly tápláléka is.

Kollekciók