Ajax-loader

Angela Davis könyvei a rukkolán


18471850_10211026708358543_869146071_o
elérhető
0

Angela Davis - Életem
Ki ​ Angela Davis? Egyetemi tanár, filozófus, és forradalmár. És fontos hozzátenni, hogy színes bőrű amerikai állampolgár.Szülei mélyen alulról törtek fel, hatalmas akaraterővel megáldva küzdöttek azért, hogy képezzék magukat, tanulhassanak, és egy emberibb életet élhessenek. Édesapja történelemtanár, édesanyja tanítónő volt. Már kicsi gyermekként átélte nap mint nap a rasszizmus kegyetlen megnyilvánulását, és ez váltotta ki belőle a tiltakozást az igazságtalanságok, az elnyomás, a rasszizmus ellen. Hamar politizálni kezdett, és vállalta a börtönt is azért, hogy tegyen valamit az igazságtalanságok ellen, a saját népét - ahogyan ő nevezte őket - testvéreit felvilágosítsa, és segítse a fiatalokat jobb életszínvonalra emelni. Nyíltan kommunistának nevezte magát, pedig tudta, hogy ezzel nagy bajba sodorja nemcsak önmagát, de családját is. Tagja lett az Egyesült Államok Kommunista Pártjának. Amikor részt vett szerelme testvérének fegyveresen elkövetett börtönszabadítási kísérletében, el kellett hagynia az egyetemet. Ronald Reagan – akkor kaliforniai kormányzó – ezt mondta: „Ez a nő soha többé nem állhat katedrára Kaliforniában.” A szabadítási kísérletnek öt halottja volt. Angela Davis ezután bujkált. Az FBI által leginkább keresett tíz bűnöző egyike volt. Elfogása után tizenhat hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd bűnszövetségben elkövetett emberölés vádjával bíróság elé került. Állítólag tőle kapták a többiek a fegyvereket. E vád alól nem sikerült tökéletesen tisztáznia magát, de az esküdtszék a növekvő hazai és nemzetközi tiltakozó mozgalom hatására felmentette. Ezt követően sok országban megfordult azoknak a szervezeteknek a meghívására, amelyek a kiszabadításáért küzdöttek. Járt a Szovjetunióban és Magyarországon is. A baloldali értelmiség, a diákmozgalmak ifjúsága és a kommunista országok ünnepelték. A múlt század hatvanas éveinek egyik sztárja volt Ernesto Che Guevara, Daniel Cohn-Bendit, Joan Baez és Bob Dylan mellett. A szocialista béke megteremtése érdekében kifejtett tevékenységéért a Szovjetunió Nemzetközi Lenin-békedíjjal tüntette ki. 1980-ban az amerikai Kommunista Párt alelnökjelöltje volt. Később kilépett a Pártból. Visszatért a kaliforniai egyetemre és férjhez ment egy afroamerikai egyetemi tanárhoz. Ma a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i részlegében a társadalmi tudat, a közgondolkodás történetének professzora. Foglalkozik kulturális és zenei témákkal, a feminizmussal, a fekete nők egyenjogúságával. Elnöknője egy, a börtönök megszüntetéséért harcoló mozgalomnak. Leszbikusságát 1997-ben vállalta fel az Out magazin hasábjain.

Angela Davis - Freedom ​Is a Constant Struggle
In ​these newly collected essays, interviews, and speeches, world-renowned activist and scholar Angela Y. Davis illuminates the connections between struggles against state violence and oppression throughout history and around the world. Reflecting on the importance of black feminism, intersectionality, and prison abolitionism for today's struggles, Davis discusses the legacies of previous liberation struggles, from the Black Freedom Movement to the South African anti-Apartheid movement. She highlights connections and analyzes today's struggles against state terror, from Ferguson to Palestine. Facing a world of outrageous injustice, Davis challenges us to imagine and build the movement for human liberation. And in doing so, she reminds us that "Freedom is a constant struggle."

Angela Davis - Are ​Prisons Obsolete?
With ​her characteristic brilliance, grace and radical audacity, Angela Y. Davis has put the case for the latest abolition movement in American life: the abolition of the prison. As she quite correctly notes, American life is replete with abolition movements, and when they were engaged in these struggles, their chances of success seemed almost unthinkable. For generations of Americans, the abolition of slavery was sheerest illusion. Similarly,the entrenched system of racial segregation seemed to last forever, and generations lived in the midst of the practice, with few predicting its passage from custom. The brutal, exploitative (dare one say lucrative?) convict-lease system that succeeded formal slavery reaped millions to southern jurisdictions (and untold miseries for tens of thousands of men, and women). Few predicted its passing from the American penal landscape. Davis expertly argues how social movements transformed these social, political and cultural institutions, and made such practices untenable. In Are Prisons Obsolete?, Professor Davis seeks to illustrate that the time for the prison is approaching an end. She argues forthrightly for "decarceration", and argues for the transformation of the society as a whole.

Angela Davis - Angela ​Davis beszél
Neve ​és fényképe először az USA államait járta be: a Szövetségi Nyomozó Iroda listáján a tíz leginkább körözött bűnöző közé került. Majd miután a rendőrök bilincsbe verve elhurcolták és Kalifornia állam hatóságai vád alá helyezték: neve és fényképe - részvétet és tiltakozást keltve - bejárta a világot. A szabadságszerető emberek szerte a világon megértették, hogy az Angela Davis elleni kíméletlen hajsza része az Egyesült Államokban a haladó és demokratikus erőkkel szemben folyó újabb támadásnak. E fiatal néger kommunista nőt teljesen ártatlanul helyezték vád alá, mert az amerikai reakció elhatározta, hogy megfélemlítésül életét veszi. Angela Davis így vall magáról: "Mindenekelőtt néger vagyok. Életemet a néger nép, leigázott és rabságban tartott népem szabadságharcának szenteltem. Kommunista vagyok, mert annak, hogy az amerikai társadalom életszínvonalának legalacsonyabb szintjén élünk, vagyis a mi nyomorúságos életünknek az oka szoros kapcsolatban van a kapitalizmus természetével. Ha egy napon meg akarunk szabadulni az elnyomástól, nyomorúságunktól, életünknek az oka szoros kapcsolatban van a kapitalizmus természetével. Ha egy napon meg akarunk szabadulni az elnyomástól, nyomorúságunktól, ha nem akarunk tovább a fajgyűlölő rendőrmódszerek célpontja lenni, elsősorban az amerikai kapitalista rendszert kell lerombolnunk... A kormány el akar hallgattatni, meg akarja akadályozni, hogy tovább szervezzem népemet, meg akarja akadályozni, hogy leleplezzem korrupt és korhadó rendszerünket, s ezért vádolnak engem olyan bűnnel, amelyhez semmi közöm sincs"

Angela Davis - Women, ​Race & Class
Ranging ​from the age of slavery to contemporary injustices, this groundbreaking history of race, gender and class inequality by the radical political activist Angela Davis offers an alternative view of female struggles for liberation. Tracing the intertwined histories of the abolitionist and women's suffrage movements, Davis examines the racism and class prejudice inherent in so much of white feminism, and in doing so brings to light new pioneering heroines, from field slaves to mill workers, who fought back and refused to accept the lives into which they were born.

Kollekciók