Ajax-loader

Bárdos György könyvei a rukkolán


Bodánszky Hedvig - Horváth Zoltánné - Pálfi Erzsébet - Bárdos György - Laktózérzékenyek könyve
Az Anonymus Kiadó Biofil egészségkönyvek sorozatának újabb tagja. A kötetben szakértők írnak a tejcukor érzékenységről, hasznos tanácsokat kapunk a diétáról és a rengeteg recept mellett különböző táblázatok is segítik az egészséges és mértékletes fogyasztást, étkezést.

Bárdos György - Az ​élet árnyoldalai
A ​könyv szemléletében és részben tematikájában is folytatása a sorozat első kötetének, a Pszichovegetatív kölcsönhatásoknak. A témaköröket biológiai és pszichofiziológiai szempontból dolgozza fel. Alapvetően tankönyv, de széles irodalmi háttere miatt kézikönyvként és forrásmunkaként is használható. Ha kíváncsi arra, hogy – mi is valójában a fájdalom, – keletkezhet-e fájdalom lelki okokból, – milyen mechanizmusok vesznek részt a fájdalom keletkezésében, – hányféle módon lehet fájdalmat csillapítani, – az öregedés lehet-e evolúciósan kialakult folyamat, – az idős állapot miért nem tekinthető betegségnek, – miként próbálják magyarázni a halálközeli élményeket, akkor érdemes kézbe venni az élet árnyoldalairól szóló könyvet, melynek különlegessége, hogy a szerző a biológiai alapoktól a pszichológiai vonatkozásokig végigvezeti az olvasót a fájdalom, az öregedés és a halál teljes folyamatán. A sajátos pszichofiziológiai megközelítés más perspektívába helyezi hétköznapjaink megszokott jelenségeit, arra készteti az olvasót, hogy egy kicsit elgondolkozzon az élet dolgairól, és szembenézzen annak nehézségeivel. Bárdos György 1973-ban végzett az ELTE TTK biológus szakán. 1976-ban egyetemi doktor, 1989-ben a biológiai tudomány kandidátusa, 2000-ben habilitált doktor. 1973 és 1996 között az MTA–ELTE Pszichofiziológiai Kutatócsoportban dolgozott, majd 1996 óta az ELTE Élettani és Neurológiai Tanszék docense. Főbb kutatási témái a zsigeri érzékelés, a magatartás és a belső szervek kölcsönhatásai, a viselkedés szabályozása, a nem specifikus egészségproblémák, valamint a placebohatás. 1973 óta oktat biológus, biológiatanár, illetve pszichológus hallgatókat alapszintű, szakirányú és doktori kurzusokon. 2000 óta az ELTE Bolyai Szakkollégium tanára.

Bárdos György - Pszichovegetatív ​kölcsönhatások
Vegyes ​műfajú könyvet vehet kezébe az olvasó. Elsősorban tankönyv, amely felsőbb éves pszichológia, biológia, illetve biológiatanár szakos egyetemi hallgatók, valamint doktoranduszok számára készült. Másodsorban egy kicsit kézikönyv is, amely a szakember olvasók – orvosok, pszichológusok, gyógypedagógusok, tanárok, szociális munkások – részére ad áttekintést egy fontos szakterületről, a viselkedés és a belső szervi működés kapcsolatáról. Harmadrészt egyfajta gondolatébresztő eszmefuttatás mindazok számára, akiket a téma valamilyen okból és szinten érdekel. A szerző arra vállalkozott, hogy megvizsgálja a testi és lelki működés bonyolult kapcsolatrendszerét: az alapvető biológiai mechanizmusokat, a funkcionális jellemzőket, a rendszer sajátosságait, az egészséges és patológiás folyamatokat, illetve azt, hogy a működési zavarok hogyan vezetnek megbetegedéshez és milyen esély van a gyógyításra. A fő kérdést, nevezetesen, hogy miként alakulnak ki a pszichoszomatikus betegségek, egy sajátos pszichofiziológiai szemszögből közelíti meg, egyesítve a biológiai, pszichológiai, orvosi irodalom sokféle szemléletét, érintve olyan fontos és erősen vitatott kérdéseket, mint a viselkedés és a zsigerműködés egysége, a homeosztázis, a megküzdési stílusok és a viselkedés kapcsolatai, a családszerveződés problémái vagy az ember evolúciója.

Kollekciók