Ajax-loader

Joachim Bauer könyvei a rukkolán


Joachim Bauer - Miért ​érzem azt, amit te?
Miért ​érezzük meg ösztönösen, hogy milyen hangulatban vannak a körülöttünk lévő emberek? Miért szimpatikusak vagy éppen ellenszenvesek már első ránézésre egyesek? Miért derülünk jobb kedvre, ha valaki ránk mosolyog? Miért ragadós a nevetés vagy az ásítás? E jelenségek neuropszichológiai magyarázata a nemrég felfedezett, az empátia, az érzelmi intelligencia és a szeretetre való képesség alapját jelentő idegsejtekben, a tükörneuronokban rejlik. Joachim Bauer nagy sikerű könyve vérbeli tudományos ismeretterjesztő munka: a szakemberek által megkövetelt alapossággal, ugyanakkor érdekfeszítően és a laikusok számára is érthetően mutatja be a tükörneuronok működését, majd fejezetről fejezetre haladva ismerteti hatásmechanizmusukat a mindennapi élet számos területén, például a gyereknevelésben, a tanulásban, a szerelemben, a mindennapi kommunikációban és a pszichoterápiában.

Joachim Bauer - Warum ​ich fühle, was du fühlst
Gähnen ​steckt an, ein Lächeln macht uns froh: Intuitiv verstehen wir, was andere fühlen, können die Freude oder den Schmerz anderer mitempfinden. Die Erklärung dieser geheimnisvollen Phänomene liegt in den Spiegelneuronen, die erst vor kurzem erforscht wurden. Sie sind die Grundlage unserer emotionalen Intelligenz, bestimmen unser »Bauchgefühl « und die Fähigkeit zu lieben. Der Psychoneurologe Joachim Bauer über eine sensationelle Entdeckung der Neurowissenschaften, die unsere Wahrnehmung vom Menschen verändert!

Joachim Bauer - A ​testünk nem felejt
Valóban ​öröklött génállományunk határozza meg döntő mértékben sorsunk alakulását? Hazájában alapművé vált könyvében Joachim Bauer határozott nemmel válaszol a kérdésre. A legfrissebb tudományos kutatási eredményeket felvonultatva bemutatja, hogy a gének kizárólag idegrendszeri közreműködéssel válhatnak aktívvá, így a külső behatások nemcsak idegrendszerünk finom struktúráiban idéznek elő változásokat, hanem a génjeink működését is szabályozzák. Életvitelünk és emberi kapcsolataink minősége ebből a szempontból roppant fontos, és rendkívüli jelentőségük van a gyermekkori élményeknek, mivel a stressz befolyásolja az agy fejlődését, a traumatikus tapasztalatok és az átélt erőszak pedig neurobiológiai lenyomatként raktározódhatnak el, ami később fellépő lelki vagy pszichoszomatikus problémák előidézője lehet. Ez a felismerés új távlatokat nyit a betegségek megértésében és még fontosabbá teszi a pszichoterápia alkalmazását a gyógyításukban.

Joachim Bauer - Az ​együttműködő ember
Mi ​az ember alaptermészete: a gátlástalan törtetés a célok elérése érdekében vagy a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés keresése? Joachim Bauer nagy sikert aratott könyvében a legújabb neurobiológiai kutatások eredményei alapján cáfolja azt a széles körben elterjedt nézetet, miszerint az ember természeténél fogva elsődlegesen egoizmusra és konkurenciaharcra programozott „túlélőgép” lenne. Bemutatja, hogy a sikeres kooperáció és kommunikáció olyan biokémiai folyamatokat indít el az agyunkban, amelyek kellemes érzéseket ébresztenek bennünk, és nagyban hozzájárulnak jó egészségi állapotunk fenntartásához. A korunkban elharapódzott túlzott individualizmusnak viszont nagy szerepe van a depresszió és számos pszichoszomatikus betegség kialakulásában, az agresszív magatartás kiváltó oka pedig – a veszélyérzet mellett – nagyon gyakran éppen az elhagyatottság okozta fájdalom lehet. Egy könyv az emberi evolúció sikerének legfontosabb titkáról: az együttműködésről. Tartalomjegyzék Mi az élet vezérelve: a harc vagy az együttműködés? Az ember mint természeténél fogva sikeres kapcsolatokra hivatott lény Az agresszió jelentősége „A természetben dúló harc” darwini gondolata es az embertelenség elve A szociobiológiai sci-fi – avagy miért nem önzőek a gének Az együttműködés kutatása –a játékelmélet es a kapcsolatok elemzése Az együttműködés mint társadalmi vállalkozás Utószó: Az együttműködésről,de ezúttal teljesen tudománytalanul

Kollekciók