Ajax-loader

Gál Éva könyvei a rukkolán


Gál Éva - Lejáratás ​és bomlasztás
A ​Kádár rendszer politikai rendőrségének tevékenységéről jó néhány mű jelent meg az utóbbi időben. Ez a kötet kiemelkedik közülük azzal, hogy különlegesen érdekes ügyeket dolgoz fel, és azzal is, hogy itt egy kitűnő történész szól az olvasóhoz. Noha személyesen és közelről érintették a kötetben leírt események, mentes minden elfogultságtól; objektíven, kiegyensúlyozottan számol be a történésekről, és részrehajlás nélkül értékeli azokat. A kötetben olvasható tanulmányok a politikai rendőrség forradalom utáni megtorló tevékenységének néhány jellemző mozzanatát, konkrét egyedi esetét mutatják be, korábban hozzáférhetetlen, szigorúan titkos dokumentumok alapján. Az első, legrészletesebben feldolgozott ügy Mérei Ferenc és társai ,,ellenforradalmi szervezkedése". Ennek az ügynek a dokumentumanyagában tárultak fel a kutató számára az államvédelemnek a ,,belső ellenség" ellen folytatott küzdelmében alkalmazott gátlástalan, aljas, körmönfont módszerei. A hosszabb-rövidebb tanulmányok nemcsak a besúgók beszervezésének és felhasználásának változatos, visszataszító módszereit vázolják fel, hanem azt is, hogyan állt bosszút a titkosrendőrség azokon, akiket még zsarolással sem tudtak beszervezni. A minden titkosrendőrségre jellemző paranoid viselkedést szemléletesen ábrázolják azok az írások, amelyekből megismerhetőek a szinte mindenkiben - főként a Magyarországra érkező nyugati tudósokban - kémet látó államvédelem pénzt és fáradságot nem kímélő erőfeszítései a gyanús külföldiek (köztük egy leendő Nobel-díjas) teljes körű, megalázó - és végső soron tökéletesen haszontalan - megfigyelésére. Biztos vagyok abban, hogy a kötet nemcsak a téma történész szakértőinek érdeklődését fogja felkelteni, hanem mindazokét, akiket ma is foglalkoztatnak a Kádár-korszak eseményei. A politikai perek, a politikai rendőrség tevékenysége mindenki életére hatást gyakorolt. Bárki veszi is a kezébe ezt a könyvet, nem egyszerűen ismeretek forrása lesz, hanem izgalmas olvasmány. Kornai János

Déri János - Gál Éva - Márfi Attila - Kesztyűkönyv
Kik készítettek illatos kesztyűket? Hogyan lehetett üzenni "kesztyűnyelven"? Mi a különbség a nubuk és a velúr bőr között? Mi az a glaszé? Hogyan készül a kesztyű? Működtek-e kesztyűs céhek hazánkban? Ki volt Hamerli János? Mi a titka a híres "Pécsi Kesztyűnek" és kik gyártják ma ezeket? Hogyan kell a kezünkről szabályosan lehúzni a bőrkesztyűt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adja meg a választ a Janus Pannonius Múzeum kiadásában megjelent unikális kötet, amely egyaránt szól a kesztyűk világában búvárkodni vágyó érdeklődőknek, a kesztyűgyártásban jeleskedő mestereknek és a szakma fogásaival még csak most ismerkedő fiataloknak. A sok-sok képpel illusztrált könyv a kesztyűviselet és a kesztyűgyártás történetét is felvillantja, megismertet a technológia fogásaival, praktikus ismereteket is ad az Olvasónak, s elsősorban a híres pécsi kesztyűgyártás történetét követi nyomon egészen a jelenkori kesztyűgyártó cégek bemutatásáig. A Pécsi Kesztyűgyár múzeumban őrzött gazdag ipartörténeti gyűjteményének legszebb darabjai is helyet kaptak e különleges kötetben. Rajta hát, "vegyük fel a kesztyűt"!

Gál Éva - Neked ​nyílik a világ
Miri ​szereti a szombatot, de előtte annyi mindent kell csinálni! Lássuk, hogyan készül Miri a hét legkülönlegesebb napjának fogadására.

Gál Éva - Margitsziget
Budapest ​legszebb parkját, a Margitszigetet régebbi és újabb leírások gyakran nevezték "a Duna gyöngyének", "tündérkertnek", "földi paradicsomnak" - elsősorban kivételes fekvését, gyönyörű növényeit és gyógyhatású hévizeit emlegetve. Ma is szívesen keresik fel nemcsak a Budapesten tartózkodó idegenek, hanem a helybeliek is. a sziget különleges szerepet tölt be Budapest életében.

Gál Éva - Karádi Róbert - Szentesi Csaba - Varró Dániel - Verses-képes ​gyerekjóga
Egy ​gyerekjóga könyv, mely nemcsak hasznos, hanem mókás is! Egyszerre szól a gyerekeknek, akik életükben először találkoznak ezzel a filozófiával és mozgásfajtákkal, és a szülőknek, akik tanítgatják a kicsiket a gyakorlatokra. Gál Éva tanácsait és Varró Dani mondókáit követve szempillantás alatt tanulhatjuk meg az alapokat.

Gál Éva - Kemény János - Aludj ​velem!
Dr. ​Harmat György lektori véleményéből "A könyv elsősorban szülők, védőnők, gyermekekkel közvetlenül foglalkozók számára íródott. A külföldi hasonló tárgyú munkák fordításaival szemben (...) e munka az olvasót felnőttként, egyenrangú partnerként kezeli. (...) segédtankönyvként is használható lenne védőnők, óvónők, diplomás ápolók tanulmányai során." A Kiadó ajánlása A szerzők vállalkozása a hazai szak- és ismeretterjesztő irodalomban úgyszólván előzmények nélkülinek mondható, úttörőnek számít. A Madarász utcai Gyermekkórház alvásrendelésén folytatott, több éves praxisuk birtokában jogosan írhatták: "Mi magunk, hosszú gyermekgyógyász gyakorlatunkon, saját szülői, nagyszülői tapasztalatainkon kívül Ferber professzor bostoni iskolájának követőiként az általunk legjobbnak ítélt és legjobb eredményeket hozó módszereket ismertettük." Az olvasót közvetlenül megszólító, szakszerűségével együtt is könnyed stílus, valamint a sok nagyon kedves kép vonzó olvasmánnyá teszi a karcsúsága ellenére is igen tartalmas könyvet.

Juhász Árpád - Gál Éva - A ​budai hegyvidék
Fővárosunkat, ​Budapestet ritka szépségű természeti környezet övezi, mely ősidők óta kínál alkalmas helyet az emberi települések számára. A táj földrajzi látványosságai, sziklák, barlangok, védett növényritkaságok, gazdag állatvilág, a történelem, néprajz, művészet sokszínű kulturális öröksége közelről szemlélve bontakozik ki igazán. Ezek felfedezéséhez kíván kedvet teremteni a kötet mintegy kétszáz képe és két kiváló szakember, a geológus Juhász Árpád és a történész Gál Éva bevezető tanulmánya.