Ajax-loader

Nagy Géza könyvei a rukkolán


Gáspár István - Monszider József - Nagy Géza - Teklafalu ​község története
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Nagy Géza - Magyar ​nemzetségek
Nagy ​Géza sokoldalú tudása megmutatkozik a kötetben található két tanulmányában is: - A magyar nemzetségek című tanulmányában bemutatja a 108 nemzetséget és a 72 vár ispánságot és az azok között fennálló kapcsolatot. - Az Árpád-kori személyneveink tanulmánya a régi oklevelek alapján összegyűjti és bemutatja azokat a személy- illetve családneveket, amelyek még korunkban is megjelennek és őrzik történelmünk dicső korszakait.

Nagy Géza - Betegségek ​gyógyítása gyógynövényekkel
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Nagy Géza - Az ​egyedi egyetemes (Jean-Paul Sartre)
Ez ​a kötet egy filozófus és művész - Jean-Paul Sartre - pályáját követi nyomon, egyes szépirodalmi műveit, valamint a magyar olvasó előtt nagyrészt ismeretlen gazdag cikk- és interjúanyagot elemezve.

Nagy Géza - A ​skythák
A ​századfordulós magyar történettudomány kiváló képviselője volt Nagy Géza, akinek szkítákról szóló vékony könyve ma is antikváriumok keresett darabja. Az 1909-ben megjelent akadémiai székfoglaló értekezés szorosan kiegészíti a szerző korábbi tanulmányát, mely A szkithák nemzetisége címmel jelent meg 1895-ben. Nagy Géza munkája ahhoz a korabeli vitához szól hozzá, mely a szkíták iráni, avagy turáni, más szóval belső-ázsiai eredete körül zajlott. A szerző utóbbi mellett érvel az ókori források alapos nyelvészeti, kultúrtörténeti kritikája, néprajzi, vallás-, gazdaság- és társadalomtörténeti összehasonlító elemzések segítségével, természetesen érintve a magyar őstörténettel való kapcsolódásokat (pl. a szkíták lehetséges finnugor-szláv keverék etnikai összetételét).

Nagy Géza - A ​református egyház története 1608–1715 I-II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Fröhlich Róbert - Kuzsinszky Bálint - Nagy Géza - Marczali Henrik - A ​magyar nemzet története I.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Nagy Géza - Nemes Mihály - A ​magyar viseletek története
Ez ​a művészien illusztrált, különlegesen szép reprint kötet átfogó képet nyújt a magyar viseletekről a legrégibb időktől a 19. század végéig. Nemes Mihály illusztrátor, festőművész érdeme, hogy összegyűjtött minden olyan ábrázolást, amelyből rekonstruálni lehetett az ősök viseletét. Ahol a források hiányosak voltak, szabadon engedte fantáziáját, hogy „a magyar viseletekről töredékes és szétszórt adalékok helyett valahára egy egységes és összefoglaló munka lásson napvilágot”. Ehhez a gyűjteményhez írt magyarázatokat Nagy Géza, a nagy műveltségű tudós. Célja annak bizonyítása volt, hogy a magyarság öltözete ősidők óta sajátos stílusú. Magyarországon a 19. század első felében kezdtek komolyabban foglalkozni a történelmi korok öltözködésével, különösen az ősi magyar viseletekkel. A reformkorban feléledő hazafias szemlélet a napi divathoz igazította a régi magyar történelmi öltözékeket. 1860 és 1867 között a nemzeti ellenállás jelképeként mindenki viselte, a kiegyezés után viszont már a párizsi, bécsi, berlini és londoni divat lett a követendő példa. A magyar viseletek története a maga idejében óriási vállalkozás volt, és mind a mai napig egyedülálló. Igényesen, magas művészi színvonalon jeleníti meg mindazt, amit a 19. század végén az akkori tudomány a magyar viseletekről tudott. Az összeállítás megismételhetetlen alkotása a magyar régészetnek, történettudománynak és művészetnek.

Nagy Géza - Vétek Gábor - Kártevők ​és kórokozók a kertben
Amennyiben ​a termőhelyi adottságok ismerete alapján tudatosan választunk olyan növényfajokat, amelyek igényeit ezen tényezők jól kielégítik, akkor máris megtettük az első lépést afelé, hogy a telepítésre szánt növények az ültetést követően szépen fejlődjenek és a kívánt megjelenést adják. Természetesen a legjobb körülmények közé ültetett növényeknél is számolni lehet különböző növény-egészségügyi problémák időről időre történő megjelenésével, de a megfelelő környezetben kellő odafigyeléssel ápolt, jó kondícióban tartott fák, cserjék vagy lágyszárú fajok több kártevővel és kórokozóval szemben is jobban ellenállók lesznek. A tartalomból: Az okszerű növényvédelem alapjai ; A termőhely adottságai és a növényanyag megválasztása; A növények beszerzése; A sikeres növényvédelem alapjai; Fontos tanácsok a növényvédő szerek használatához; Növényi károsítók; Növényvédelem, integrált növényvédelem, biológiai növényvédelem; Növényvédő szer fogalma és a készítmények elnevezése; A növényvédő szerek terjedése a növényben és károsítókra gyakorolt hatásmódja; Növényvédő szerek kijuttatásának időpontja; Méhveszélyesség és méhkímélő technológia; A növényvédő szerek hatása a vízi szervezetekre, biztonsági távolságok vizek közelében; Forgalmi kategóriák; Munkaegészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási idő; Növényvédőszer-szükséglet és tanácsok a permetezéshez; A növényvédő szerek tárolása, hulladékkezelés; Károsítók azonosítása és a védekezés irányelvei; Jellegzetes kárképek, kárképtípusok; Külső sérülések, rágásnyomok a növényen; Belső sérülések, rágások, járatok a növényben; Színelváltozások; Alakváltozások; Gubacsok Ürülék, váladék, szövedék; Főbb betegségcsoportok, jellegzetes kórképek; Vírusos betegségek; Baktériumos betegségek; Gombás betegségek; A kerti növények jellemző károsítói; Gyümölcsfélék károsítói; Alma, Körte, Birs, Cseresznye és meggy; Őszibarack, Kajszi, Szilva, Szőlő, Szamóca, Málna és szeder; Ribiszke és köszméte; Fekete bodza, Dió, Mogyoró, Mandula; Zöldségfélék kerti károsítói; Paradicsom, Paprika, Burgonya és tojásgyümölcs, Uborka, Dinnye és tök, Sárgarépa, petrezselyem, zeller, Káposztafélék, Saláta, Hagymafélék, Borsó, Bab; Növényházi károsítók; Kártevők; Betegségek; Díszcserjék kerti károsítói; Tuják, borókák, ciprusfélék és hamisciprusok; Borbolya, Mahónia, Iszalag, Buxus (puszpáng), Bazsarózsa (peónia), Jezsámen, Gyöngyvessző, Tűztövis, Rózsa, Törpe mandula, Babérmeggy, Selyemakác, Júdásfa, Kecskerágó, Orgona, Fagyal, Labdarózsa, Lonc; Szobanövények károsítói; Ugróvillások; Üvegházi molytetű; Pajzstetvek; Közönséges takácsatka; Tőzeglegyek; A növényvédő szerek csoportosítása; Függelék; Fontosabb felhasznált irodalmak és egyéb források, Képek forrása, Gyártók, szolgáltatók listája.

Kollekciók