Ajax-loader

Kubassek János könyvei a rukkolán


Kubassek János - Jeles ​világjárók nyomdokain 2.
Dr. ​Kubassek János geográfus-tudománytörténész-, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója több mint két évtizede foglalkozik jeles világjárók tevékenységével.E könyvében elgondolkodtató emberi példákat villant fel a múltból a jelen okulására, a jövő alakítására.A kötetben tanulmányokat olvashatunk a legismertebbnek vélt) magyar utazókról, Kőrösi Csoma Sándorról, Reguly Antalról, Vámbéry Árminról, Xántus Jánosról, Magyar Lászlóról, Teleki Sámuelről, Lóczy Lajosról, Stein Aurélról, Cholnoky Jenőről, Prinz Gyuláról, Déchy Mórról, Almásy Lászlóról - és még sorolhatnánk a neveket. A legismertebbnek vélt utazóinkról, mert éppen Kubassek János írásaiból döbbenhetünk rá, mennyi feltáratlan részlet akad még életükben, mennyi a „fehér folt" munkásságukban

Kubassek János - A ​Szahara bűvöletében
A ​kötet végigkíséri a kilenc Oscar-díjjal kitüntetett film - az Angol beteg - fõhõse, Almásy László életútját. Feleleveníti gyermekéveit, elsõ világháborús tevékenységét, IV. Károly királypuccsaiban játszott szerepét. A geográfus szerzõ nyomon követte a XX. század legsikeresebb magyar földrajzi felfedezõ utazójának életútját. Felkereste Almásy László kalandos pályafutásának európai, ázsiai és afrikai helyszíneit. Hat évtizeddel Almásy után, 1993-ban expedíciót szervezett a Líbiai-sivatagba, s az elsõ magyarok egyikeként eljutott a Szahara legnehezebben megközelíthetõ, legjáratlanabb vidékeire.

Kubassek János - Magyar ​utazók Ázsiában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kubassek János - Tájfunok ​Tajvan földjén
Tajvan ​a világ leggyorsabban fejlődő, legjelentősebb gazdasági eredményeket felmutató országai közé tartozik. A sziget lakói céltudatos munkával törtek ki a nyomorúságból, eredményeik elismerésre méltók. Hagyománytisztelet és modernizációs kényszer - hogyan tudnak megfelelni e kettősségnek a szorgalmas tajvaniak? Milyenek a hétköznapjaik? Hogyan válaszolnak a harmadik évezred nagy kihívásaira? A kérdésekre választ ad a könyv.

Kubassek János - Thaiföld ​(Sziám)
Mit ​kínál Thaiföld? Mindenekelőtt számunkra egzotikus, ezerarcú távol-keleti világot: évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyeket, ősi kolostorokat, pazarul díszített templomokat, mesébe illő palotákat, csendes halászfalvakat, pezsgő életű fürdőhelyeket a páratlan természeti képződményekben, szeszélyes formájú sziklaalakzatokban gazdag tengerpartokat, bársonyos homokkal borított strandokat, Phuket, Samui, Phi Phi híres nyaralószigeteit. Kínálja az éjjel-nappal lüktető gigantikus metropoliszt, Bangkokot, ahol ízelítőt kap a látogató a mindig barátságos, mosolygó thai emberek világából. A Távol-Kelet Velencéjeként emlegetett főváros izgalmas sokarcúságát, girbegurba csatornáit, a khlongok mozgalmas úszópiacait, cölöpökre épült házait, az egymástól eltérő városrészek színpompás változatosságát, a keleti építészet és képzőművészet varázslatos emlékeit, az arany díszítéstől ragyogó templomok és légkondicionált felhőkarcolók szegélyezte utcák trópusi furcsaságokkal megtűzdelt világát. Kínálja az európai turisták számára legvonzóbb arcát: a trópusi természet birodalmát: az örök napfényben ragyogó, pálmafákkal szegélyezett homokos tengerpartokat éppúgy, mint a nappal is félhomályos dzsungeleket, a festői vízesésekkel, mély szurdokokkal tagolt, rejtélyes barlangokban bővelkedő hegyvidéket, a szeszélyes formájú sziklaalakzatoktól ékes dél-thaiföldi szigetvilágot, a ritka állatokban és növényekben páratlanul gazdag nemzeti parkokat vagy az évszázados hagyományaikat őrző, nomád életmódot folytató hegyi törzsek romantikus településeit.

Kubassek János - A ​veddák földjén
Arumugam ​doktor ugyan meglepődik látogatásunkon, mert idegenek nem szokták felkeresni Mantivut, de az átkelés közben készségesen magyaráz. Több mint egy évtizede foglalkozik leprás betegekkel, jól ismeri életüket, mindennapi problémáikat. - A világon több millióra becsülhető a leprások száma. Sri Lankán 140 ezer nyilvántartott betegről tudunk, ami az összlakossághoz viszonyítva elég rossz arány, s feltehetően még ennél is magasabb a fertőzöttek száma. - Van ennyi kórházi ágyuk? - Nem kell mindenkinek kórházban feküdni. A betegek zöme csak vizsgálatra és kezelésre jár be a kórházakba. A gyógyszereket természetesen ingyen adjuk - mondja Arumugam. A csónak evezőse, a széles karimájú szalmakalapot viselő Johann Antony Xavier huszonnégy éve dolgozik az egészségyügyi állomáson. Nap mint nap. ő hozza-viszi az ápolókat és néha a betegeket a sziget és a szárazföld között. Mantivu kis kikötőjében már többen várják a csónakot. Nagy ritkán ilyenkor szokott a posta megérkezni. A levegő mozdulatlan. A füllesztő forróságban első pillantásra kihaltnak, lakatlannak tűnik a sziget. Partra szállunk. Félénken lépek ki a csónakból, mintha elátkozott földre tenném a lábam. Vadivel, az ápolók főnöke elénk jön. Arumugam doktor bemutat, és megkéri, hogy legyen a kalauzunk. A kikötő közelében néhány épületrom tűnik fel. Kísérőnk magyarázatot ad a szomorú látványra. - 1978-ban hatalmas ciklon pusztított Sri Lanka keleti partvidékén. Battikaloában is nagy károkat okozott. Mantivun több kórházépületet megrongált, leszakította a tetőt, és néhány lakóbarakkot romba döntött. Máig sem tudtunk mindent kijavítani.

Kubassek János - Útkeresők
A ​kötetben dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója híres magyar világutazókat mutat be. Az őshazakutató Julianus barát, Almásy László, Baktay Ervin, Germanus Gyula, Haraszthy Ágoston, Kittenberger Kálmán, Kőrösi Csoma Sándor, Lóczy Lajos, Magyar László, Stein Aurél, Torday Emil, Xantus János és társaik kalandos utazásainak történetét olvashatjuk a kötetben, melyet korabeli fotók, tárgyi emlékek, az utazás során bejárt tájak képei tesznek még élvezetesebbé.

Kubassek János - Afrika ​története és földrajza
Ki ​ne álmodott volna arról, hogy megismeri-felfedezi a "Fekete Kontinens" titokzatos világát, s milyen keveseknek sikerült valóban eljutniuk Afrikába, bejárni a csodálatos és ismeretlen tájakat, megismerni az ott élő embereket, országokat, kultúrákat. Dr. Kubassek János egy a szerencsések közül. A nagy magyar földrajzi felfedezők által kijelölt utat követő tudós, geográfus, aki személyes élményeivel színesített olvasókönyvet nyújt át nekünk. Tudományos igényességgel megírt munkát tartunk kezünkben, amely szakszerűsége mellett mindenki számára érthető, színes, olvasmányos beszámoló Afrika földrajzáról, élővilágáról, népeiről, történetéről. A könyv lapjain megismerkedhetünk Afrika felfedezésének legfontosabb állomásaival is, és rövid, tömör jellemzést kapunk minden afrikai országról. A könyv bátran ajánlható mindenkinek, legyen az gyermek vagy felnőtt, akiben él a titokzatos fekete kontinens megismerésének vágya, aki többet akar tudni erről a csodálatos és néha furcsa világról, az itt élő emberekről. Hasznos kiegészítő olvasmány általános és középiskolásoknak, versenyekre, felvételi vizsgákra készülőknek.

Kubassek János - Zanzibártól ​a Stefánia-tóig
Egzotikus ​tájak, növények, állatok, különös népek és szokások - az afrikai földrészről alkotott képünk nem sokkal több ennél. Dr Kubassek János geográfus a Teleki Sámuel kelet-afrikai felfedező útja nyomában szervezett centenáriumi expedíció résztvevője - a személyes élmény varázsával és sok-sok képpel vezeti el az olvasót a Kilimandzsáró csúcsaira, a Rudolf- és a Stefánia-tóhoz, az éppen csak szunnyadó tűzhányók kráteréhez, és avatja be az érdeklődőt az európai ember számára ismeretlen világ hétköznapjaiba és szokásaiba, no meg a kivételes tudományos vállalkozásnak a tervezéstől a lebonyolításig zajló eseményeibe.

Kubassek János - Jeles ​világjárók nyomdokain 1.
A ​kötet szerzője dr. Kubassek János geográfus-tudománytörténész, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója. Budapesten született, 1957-ben. Pestlőrincen érettségizett, majd 1982-ben Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett történelem-földrajz szakos tanári diplomát. Nagy hatással volt rá példaképe, Balázs Dénes, akivel másfél évtizeden keresztül együtt dolgozott a geográfia muzeális értékű relikviainak feltárása és közkinccsé tétele érdekében. Kutatási területe: a földrajzi felfedezések és utazások története, karsztmorfológia, szpeleológia, Ázsia és Afrika regionális földrajza. Gimnazista kora óta rendszeresen utazik, s munkája révén őt kontinens 79 országába jutott el. Tagja volt az 1987-I988as Magyar Tudományos Afrika -expediclónak és a Magyar Földrajzi Társaság 1990-ben, Reguly Antal útján a Sarki-Urálba szervezett helikopteres expedíciójának. Az amerikai filmsiker révén vllághírüvé vált Almásy László nyomdokain,1993-ban kutatóutat vezetett a Szahara szívébe, a Gilf Kebír fennsíkjára, és a legendás elveszett oázisba, Zarzurába . Első írása 15 esztendős korában a pestlőrinci Garabonciás diákújságban jelent meg. E könyvében negyedszázad során megtett hátizsákos barangolásainak élményeit osztja meg az olvasókkal.

Kubassek János - Balaton ​és a Balaton-felvidék
A ​kötet szerzője Dr. Kubassek János geográfus, földrajzi szakíró, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója. Közép-Európa legnagyobb tava és annak környéke Magyarország talán legvonzóbb, idegenforgalmilag leglátogatottabb területe. A tómedence keletkezésének többféle tudományos magyarázata is van. Közkedveltek a felvidék vulkánikus tanúhegyei, bazaltorgonái, a kőtengerek, barlangok, lankás hegyoldalak szőlő- és borvidékei, hangulatos pincék és csárdák, csendes nádasok horgásztanyái, suhanó színes vitorlások. A látnivalók, nevezetességek részletes leírása előtt érdemes mélyebben foglalkozni a tó természeti jelenségeivel, a víz sajátosságaival, színtüneményeivel, időjárási viszonyaival, a kevéssé ismert téli Balatonnal. A ma már szigorúan védett élővilág, a nemrégiben alakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Kis-Balaton kincseinek bemutatása megidézi a leghíresebb Balaton-kutató tudósok: Lóczy Lajos és Cholnoky Jenő munkásságát.

Kubassek János - Magyar ​expedíciók Ázsiában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kubassek János - A ​Himalája magyar remetéje
Múltunk ​legendás alakja, Kőrösi Csoma Sándor pályafutását követi nyomon a Szerző. A székelyek szentjeként tisztelt világvándor utazásait és munkásságát idézi fel a bölcsőhelytől, a háromszéki Csomakőröstől a sírig, az indiai Dardzsilingig. A könyvben megelevenedik a XVIII. századi Erdély, a Bethlen Kollégium diákélete, Göttingen és az ázsiai vándorlás számos állomása. Kubassek János, a geográfus-tudománytörténész Szerző - az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója - bejárta azokat a távoli tájakat, amelyek hajdan az őshazakutatási tervektől ösztönzött vándor munkálkodásának színterei voltak. A tibetológia atyjaként emlegetett Csoma munkásságának legfontosabb helyszíneit, Zangla és Phouktal távoli kolostorait gyalogszerrel kereste fel a Nyugati-Himalája könyörtelen sziklabirodalmában. A kötetben Mezopotámia, Perzsia, Afganisztán, Pandzsáb, Kasmír, Ladak, Zanszkár és Bengália tájai kelnek életre. Eredeti források, korabeli levelek, cikkek, grafikák, saját fényképfelvételek teszik hitelessé a művet. Az orientalisták kimagasló géniusza síron túli utóéletének mozaikjaival bizonyítja a Szerző, hogy Kőrösi Csoma Sándor az egyetemes tudomány halhatatlanjai közé tartozik. A szegény székely család fia olyan gazdag szellemi örökséget hagyott ránk, amely ma is népeket és kultúrákat köt össze. A legnagyobb magyar világvándor küzdelmei és életpéldája a hétköznapokban is ösztönző erőforrást jelentenek.

Kollekciók