Ajax-loader

Frank Wedekind könyvei a rukkolán


Frank Wedekind - Pandora ​szelencéje
Az ​egyik megtalálta, hazavitte, majd áruba bocsátotta. A másik megvette és sajátos fantáziája szerint felnevelte. A harmadik táncoló babának szerette látni. A negyedik az eszményi feleséget vélte megtalálni személyében. Minden férfi, akivel kapcsolatba került, azon igyekezett, hogy elképzeléseihez idomítsa. De kicsoda Lulu valójában? Ahhoz, hogy megtalálja önmagát és beteljesíthesse saját végzetét, fel kell nőnie, önálló lénnyé kell válnia. Akkor is, ha odáig holttesteken keresztül vezet az út? Frank Wedekind először 1894-ben írta meg Lulu, a végzetes vonzerejű nő történetét Pandora szelencéje című drámájában. Ezt a szöveget azután több alkalommal is, újra, meg újra átírta. Az eredeti kézirat, az ős-változat, kis híján száz évvel később került elő.

Frank Wedekind - Spring's ​Awakening
First ​performed in Germany in 1906, Frank Wedekind's controversial play Spring Awakening closed after one night in New York in 1917 amid charges of obscenity and public outrage. For the better part of the twentieth century Wedekind's intense body of work was largely unpublished and rarely performed. Yet the play's subject matter—teenage desire, suicide, abortion, and homosexuality—is as explosive and important today as it was acentury ago. Spring Awakening follows the lives of three teenagers, Melchior, Moritz, and Wendl, as they navigate their entry into sexual awareness. Unlike so many works that claim to tell the truth of adolescence, Spring Awakening offers no easy answersor redemption.

Frank Wedekind - A ​szerelem elvakít
Wedekind ​a századforduló német irodalmának extravagáns alakja volt, akinek neve elsősorban a korabeli nagyközönséget is egyre inkább érdeklő erotikus tematika okán, s a színműveit követő botrányok miatt vált ismertté. A társadalmi konvenciók mögött meghúzódó, gyakran elfojtott, más és más módon felszínre törő, s az író tolla hegyén leplezetlenül feltárulkozó szexualitás jelentik a most közölt novellák, valamint a hozzájuk csatolt néhány versnek is a közös alapját. Az olykor tragikus elemeket is megjelenítő, máskor szentimentálisan lírai, bár többnyire ötletesen fordulatos és minden esetben indiszkrét cselekmény mozgatórugóit mintegy belülről ismerjük meg: egy-egy szereplő elbeszéléséből. A kötet értékét emeli, hogy az eredeti műveket Karinthy Frigyes és Tandori Dezső tolmácsolásában ismerheti meg a magyar olvasóközönség.

Frank Wedekind - A ​tavasz ébredése
Az ​író ezzel a "gyermektragédiával" szenvedélyes támadást intézett a II. Vilmos császár nevével fémjelzett kor álszent polgári erkölcsei, illetve e polgári erkölcs intézményi megtestesítői (a család, az iskola, az egyház) ellen. Wedekind szerint a nevelés nem más, mint erőszaktétel a természeten, a gyermeki ösztönök elfojtása vagy szublimálása, ami szükségképpen vagy brutalitásba és cinizmusba, vagy tragédiába torkollik. A darab radikalizmusára jellemző, hogy egyes, a serdülőkori szexualitást (maszturbáció, szado-mazochizmus, homoszexualitás) leplezetlen nyíltsággal ábrázolja.

Herman Bang - Antonio Fogazzaro - Heinrich von Kleist - Frank Wedekind - Külföldi ​elbeszélők
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Frank Wedekind - Drámák
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók