Ajax-loader

Kenneth Clark könyvei a rukkolán


Kenneth Clark - Nézeteim ​a civilizációról
A ​világhírű angol művészettörténész a magyar közönség körében is kedveltté vált magas színvonalú és ugyanakkor nagyon közvetlen, minden érdeklődő számára közérthető előadásai révén, melyekből már a magyar televízió is vetített három sorozatot. A Corvina kiadó 1983-ban jelentette meg nagy példányszámban Leonardo da Vinciről írott monográfiáját. Jelen könyve, melyet a 12. angol kiadásból fordítottunk, s mely szinte minden világnyelven több kiadást is megért már, a BBC számára készült tévésorozat csaknem változatlan szövegét tartalmazza, a filmanyagból válogatott rendkívül vonzó illusztráció kíséretében (238 fekete-fehér és 48 színes képpel). A szerző tizenhárom nagy fejezetben vezeti végig olvasóját a nyugat-európai kultúra nagy korszakain, a népvándorlás korától egészen a XX. századig: óriási irodalmi és filozófiai műveltségére támaszkodva a képzőművészet, a művelődéstörténet és a technika fejlődésének összefüggéseit kutatva igyekszik az egyes korok legjellemzőbb vonásait megragadni sajátos angol látószögéből egyénien értelmezve a civilizáció fogalmát.

Kenneth Clark - Az ​akt
"Kenneth ​Clark (1903 - 1983), napjaink egyik legjelentősebb művészettörténésze. Nagyívű pályája során igazgatta a londoni National Galleryt, professzorként vezette az oxfordi művészettörténeti oktatást és Nagy-Britannia Művészeti Tanácsának elnöke is volt. A szerző az angol esszéírás legjobb hagyományait követve dolgozta át könyvvé hosszú évek egyetemi előadásainak témáját, az aktábrázolás évezredes múltját és módjait. Mint írja: Ebben a könyvben azt igyekeztem megmutatni, hogy a meztelen testnek bizonyos eszmék vagy érzelmi állapotok közlésének az igénye adott emlékezetes formákat." Ezeket az eszméket és érzelmi állapotokat, illetve a meztelen test ábrázolásait döntően kronologikusan tekinti át, de a szerzőt megannyi személyes élménye és a hagyományos szemlélettől olykor merészen eltérő véleménye szellemes kitérőkre, aktualizálásokra készteti. A szöveget kísérő képeken a szerzővel együtt végignézhetjük az egyetemes művészet legszebb alkotásait, gyönyörködve a vénuszi, az apollói szépség többszáz megjelenítésében."

Kenneth Clark - Leonardo ​da Vinci
A ​Leonardo-kutatásnak ez az alapműve a mester teljes művészeti tevékenységét felöleli, festészeti értekezésétől építészeti terveiig.

Kollekciók