Ajax-loader

Székely Mózes könyvei a rukkolán


Covers_119029
elérhető
1

Székely Mózes - Zátony
"...Azt, ​mi történt, emberi nyelv ki nem beszélheti... Ilyet csak bomlott agy találhat ki. Te kell, hogy elüvöltsed! A te hű kutya szívednek kell, hogy higgyenek. Ha neked se hisznek, hiába minden! De akkor ők is pusztulnak! Mert ez a föld kővé vált szíveket nem hordhat! Üvöltsd el hát, hogy mi történt itt. Hogy mit tettek ezzel a néppel! "

Székely Mózes - Zátony ​- Kié ez az ország?
A ​kötet a leghíresebb Székely Mózes-regényt - Zátony - és kiadatlan drámáját - Kié ez az ország? - tartalmazza. Megrázó élettörténet és válaszkeresés a 20. századi magyar történelmi csapások árnyékában.

Székely Mózes - Csütörtök
- ​Őrnagy úr egy gyilkost véd?! - Beszéljen csöndesebben! Hogy ott künt mi történt, azt majd megállapítja a vizsgálat. A magam részéről azon sem csodálkoznék, ha az ön szemében, mi, Kárpáton túliak, mindannyian gyilkosok volnánk. - Föltevésein nem vitatkozom, őrnagy úr! Lesz szives megmondani, hogy miért rendelte el ellenem a házkutatást? Az őrnagy megnyalja bíborpiros száját. - A fegyelmi eljárást megelőzőleg nem tartozom erről számot adni. Az, akit olyan hosszú és meleg barátság fűzött a román állam egy veszedelmes ellenségéhez, még ha egy felsőházi tag unokaöccse is, szerényebben kéne, hogy viselkedjen. Ezt jegyezze meg! Ha a házkutatás nem is mutatott fel eredményt, a csendőrtestület, maga a román állam elvárja öntől... - Köszönöm, nincs szükségem figyelmeztetésre! Vállpántjához nyúl. Lerántja őket, de az ördögi mozdulat helyett az olajos arcba nem vág csak szavakat. - Őrnagy úr! Mióta önök itt vannak, egyetlen céljuk az volt, hogy minden talpalatnyi helyet betöltsenek és elfoglaljanak. Helyéből mindenkit kitúrnak! Learatták a föld gyümölcsét! Kiütötték szánkból a kenyeret! Felfaltak mindent és most a morzsáknál tartanak. Eltűrtük. De amikor a morzsák is elfogytak, akkor... akkor találkozni fognak velünk, őrnagy úr! Velünk!! Az erdélyi románokkal!...

Székely Mózes - Egy ​régi udvarház árnyékában / A térkép
Új ​vállalkozása a Kráter Műhely Egyesületnek a 2007-ben indított Székely Mózes-életműsorozat. A neves erdélyi író (1893#1954) regényei a II. világháborút követően tiltólistára kerültek, a szerzőt többször bebörtönözték románellenesség vádjával. A 70-es években megjelent ugyan egy novelláskötet Erdélyben, művei azonban nem jutottak el az olvasóközönséghez. (A 30-as években Budapesten adták ki két regényét.) A jelen kötet két kiadatlan művével indítja a sorozatot: az Egy régi udvarház árnyékában páratlanul izgalmas, elemi erejű (sajnos befejezetlen) önéletrajzi regény, A térkép pedig megrázó társadalmi dráma, melynek bemutatója 1933-ban volt Budapesten.

Kollekciók