Kútvölgyi Mihály könyvei a rukkolán
Kútvölgyi Mihály - Tóth Péter - Megőrzött ízek - Mangalica
A Megőrzött Ízek sorozatban megjelenő néprajzi szakácskönyv az egyetlen máig fennmaradt őshonos sertésünk, a mangalica húsából készíthető ízletes ételek leírását és színes fotóit tartalmazza.
A magyar mangalica őseivel - a bakonyival és szalontaival együtt- évszázadokon át a magyarság egyedüli zsír - és fehérjeforrásaként szolgált: a 150 éves török uralom alatt a pusztákon, mocsarakban bújdosó magyarok élete függött az edzett, gyökereken, sáson, erdei makkon megélő sertésektől, ezekre a török vallása miatt nem tartott igényt. A mangalica e hagyományok örököse: nemcsak jó ízű, de koleszterintartalmában, zsírsav összetételekben is jobb, mint a ma elterjedt külföldi sertésfajták.
E könyv hiánypótló mű, melyben nemcsak a mangalicából eredeti receptek alapján készült ételek, hanem a mangalica tartásához kötődő hivatásokat és népszokásokat is igyekszünk olvasóinak elé tárni.
Kútvölgyi Mihály - Tűzre, vízre vigyázzatok!
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Kútvölgyi Mihály - Regélő Torockó
A Székely-kő oltalmában megbúvó Torockó az elmúlt évtizedben Európa Nostra díjat kapott világhírű műemlékegyütteséért, a 19. század klasszicista polgári ízlését tükröző épületsoráért. Mára mindez idegenforgalmi látványosságként vonzza turisták százait, főként farsang idején. Reméljük, kedvcsinálónak szánt albumunk is segít fenntartani a hagyományőrzésnek ezt a formáját.
Kútvölgyi Mihály - Magyar tűzoltóemlékek
Gróf Széchenyi István fiának, Széchenyi Ödönnek a kezdeményezésére a tűzoltóegyesületek szervezetbe tömörültek és megalapították a Magyar Tűzoltószövetséget. A Kárpát-medencében - a legkisebb falvakban és a nagyvárosokban is - olyan emberek fogtak össze, akik azonnal segítettek a tűz- és káreseteknél, a katasztrófahelyzetekben. Belső tartásukat tükrözték a külső megjelenési formák. Fotóalbumunk e nagyszerű embereknek állít emléket.
Kútvölgyi Mihály - Viszóczky Ilona - Viga Gyula - Matyóföld rózsái
Matyóföld sajátos világa részben a féltve őrzött műtárgyak, részben a tárgyalkotás és a hagyományőrzés mai formáinak bemutatása.
Népművészeti album sok fotóval.
A matyóság a viszonylag későn kialakult néprajzi csoportjaink egyike. Központja Mezőkövesd, valamint a hagyományosan hozzá tartozónak tartott Tard és Szentisiván népi kultúrája - leginkább római katolikus népessége révén - azonban csak a 18-19. század folyamán különült el a környezetétől.
Jellegzetes, ám részleteiben egymástól is különböző díszítő művészetük is ebben az időszakban nyerte el egyedi formakincsét.
A kötet szerzői ezt a sajátos világot tárják elénk, részben a féltve őrzött műtárgyak, részben a tárgyalkotás és a hagyományőrzés mai formáinak bemutatásával.
Matyóföld Rózsáinak Világába Kalauzolják az Olvasót.
Kútvölgyi Mihály - Fénybojtár
Bevezetés a Megorzött ízek sorozathoz. Jellegzetes magyar állatainkat mutatja be, ember és állat osidok óta a természet által féltve orzött harmonikus kapcsolatát ábrázolják a fotók. Egymás segítoi voltak a mindennapok ritmikus rendjében: a magyar szürkemarha, a puli, a kuvasz és a komondor, a parlagi ló, a racka juh, a bivaly és a szamár az embernek társai a mai napig. Külföldi vendégeinknek is jószívvel ajánlhatjuk ezt a könyvet, melybol a magyar kultúra jellegzetességeirol olvashatnak.
Kútvölgyi Mihály - Halételek
A könyv szerzője azt vallja, hogy a halat nem lehet amolyan gyorséttermi módon elkészíteni és megenni, hanem meg kell adni a módját annak, hogyan készíthetjük el halételeinket úgy, hogy meg adjuk neki a méltán kijáró helyet.
Nem egy hagyományos szakácskönyvet tart kezében az olvasó: a könyvben történeti áttekintést találunk a halászatról és megismerhetjük a halászlé történetét is a kezdetektől. A halászlé elkészítésének számtalan változata mellett a halfüstölés, haltartósítás és a jellegzetes magyar tájak gasztronómiai sajátságaival ismerkedhetünk meg.
Kútvölgyi Mihály - Vadételek
A vadaskertekben tartott vadak húsa sokáig a legfontosabb frisshús-forrás volt, nem hiányozhatott a főúri asztalokról.
A vadhús igen értékes tápanyagforrás: alacsony a víz- és az energia-, magas a fehérje- és az ásványianyag tartalma.
Nem véletlen, hogy Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácskönyve szerint a néha több tucat fogásból álló lakomákon az ételek több mint egyharmada vadakból készült.
Kútvölgyi Mihály - Szól a figemadár
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Kútvölgyi Mihály - Szárnyas ételek
Hazánkban is egyre nagyobb tért hódít a baromfi fogyasztása. Részben az ára miatt, másrészt azért, mert sokkal egészségesebb, mint a sertés- és marhahús. Leggyakrabban csirkehúst fogyasztunk, de az utóbbi évtizedben a pulykahús is egyre nagyobb helyet foglal el az étrendünkben. Libát, kacsát is gyakran eszünk. A baromfihús bő választéka magával hozta azt az igényt, hogy többször és változatosabban készítsük el magunknak, a családnak, vendégeinknek a szárnyasokat. Ebben a könyvben a kezdő háziasszonyok és a nagy gyakorlattal rendelkezők egyaránt találnak kedvükre való recepteket, melyek nem csak elkészítésükkel, hanem finom ízeikkel is örömet okoznak a család minden tagjának.
Kútvölgyi Mihály - Kenyér és bor
A búza, a liszt és a kenyér szentháromsága végigvonul Európa történelmén, de rögtön hozzátehetjük, hogy nemcsak Európa históriáján, hanem az egész emberiségén is. A kenyér az emberiség egyik legszakrálisabb kifejezése - a bor mellett. Számos helyen szerepelnek a Szentírásban, bizonyítva, hogy kenyérhez és borhoz valóságos értelemben és kimunkált absztrakciókban ragaszkodik az európai kultúra. A kenyér és a bor az emberi élet szent táplálékai, melyeket elkészíteni csak jól, szeretettel szabad. Amikor ma az áruházak polcairól leemeljük a kenyeret, vajon azt kapjuk, amit szeretnénk? A Napsütötte ízek sorozat megismertet bennünket azzal a móddal, ahogyan eleink sütöttek, főztek, ettek és ittak, olyan alapanyagok felhasználásával, melyek ma is a rendelkezésünkre állnak.
Kútvölgyi Mihály - Virágos Kalotaszeg
Ebből a kalotaszegi népművészeti albumból a Nádasmente mellett az olvasónak most alkalma nyílik megismerni a hagyományok archaikus rétegeit ma is inkább őrző Felszeget és Alszeget. A kötet alapműnek, forrásműnek ígérkezik. A bevezető tanulmány szerzője Török Ildikó. A képválogatás és rajzok Kudor Ferenc és Nagy András munkája.
Cs. Kovács Károly - Oláh János - Kútvölgyi Mihály - Nagykunsági ízek
Gazdagodó konyhakultúránk értékét növeli, hogy nem szakít a hagyományokkal, a néprajzi tájak örökségével. Ennek a könyvnek a különlegessége abban van, hogy tudatosan vállalja a nagykunsági és tágabb környezetének, a Hortobágy "mellyéki" ízek bemutatását. Mindez nem néprajzi leírás, hanem a mai konyhatechnikára épülő, a mai ízléshez közelítő receptek gyűjteménye, melyben ott van az örökség, a múlt tapasztalatainak felhalmozódása. A könyv értékét növelik a képek, melyek ízeket, illatokat, a látványt is közel hozzák az olvasóhoz.
Viga Gyula - Kútvölgyi Mihály - Kecske ételek
A színes képekkel bőségesen illusztrált könyv szakácsai visszanyúlnak a régmúlt hagyományaihoz, de bepillantást engednek az újfajta főzési technikákba is. Ízelítő a tartalomból: kecskegulyás, bakonyi betyárleves, pityókatokány kecskehússal, párolt kecskecomb birsalmával, bácsalmási káposztás kecske, tárcsán sült kecskehús, töltött gida.
Kútvölgyi Mihály - Ehető virágok
Az ember ősidők óta fogyaszt növényeket, virágokat. Tudunk több ezer éves kínai, indiai és tibeti "füves könyvekről". Nagyanyáink megsárgult szakácskönyveiben számos ital és húsétel tartalmaz ehető virágokat. Az olvasó e könyvben is megtalálja akár az akác vagy a bodza virágának hagyományos elkészítési módját, de azoknak a mai konyhára igazított változatát is. Könyvünk színes fotókkal illusztrált, könnyen elkészíthető receptek mellett ötleteket ad az ételek virággal történő díszítésére is. Emellett megismerkedhetünk a virágbirodalom történetével, illetve a magyar népművészet virágszimbolikájával.
Kútvölgyi Mihály - Bioételek gabonából
Jó fél évszázada – gyerekkoromban – Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális „anyag”, a magyarság szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya. Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a magyarlakta vidékekről gyűjtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi, féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt hogy a gabonamagvak a betakarítást követően tovább élnek. Éppen ezért hívja még a ma élő magyarság is sok helyütt a gabonát életnek.
A könyvben olvasható ételekhez az alapanyagok bioboltokban szerezhetők be.
Ambrus Lajos író bevezetőjével és Roszik Péter, ökológiai gazdálkodási szaktekintély, zárószavával a biogazdálkodásról
Kútvölgyi Mihály - Tóth Péter - Mangalica
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Kútvölgyi Mihály - Csizmadia András - Nyers Csaba - Gabonakonyha
A magyar ember még ma is életnek nevezi a gabonát. A gabona-magvak valóban életek: a búzából, tönkölybúzából, az árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből és kukoricából könnyen elkészíthető ételek változatosak, olcsók, laktatók,tápanyagokban gazdagok. Emiatt nagy jelentőségű e könyv megjelenése. Nyers Csaba szakács, aki elkötelezett híve a természetes konyhának - ősi, szinte feledésbe merült recepteket, A Kárpát-medence népi-paraszti konyhájának ízeit kelti életre, és ezekre alapozza az új gabonaételeit is. A hangsúly a változatos gabona-felhasználáson van, azaz együnk minél többféle gabonát, próbáljunk változtatni az újabb kori helytelen étkezési szokásokon - ez egészségünkre válik. Kútvölgyi Mihály látványos fotói éppen ezt a természetességet emelik ki egyszerűen és étvágygerjesztően.
Ambrus Gizella - Kútvölgyi Mihály - Ízes Erdély
Nem szokványos szakácskönyvet vehet kezébe a Tisztelt Olvasó. Olyan kiadványt lapozhat át, amely Erdélyországból ad nem akármilyen ízelítőt. A művészi értékű felvételek segítségével valósággal megidézi a gyönyörű szép erdélyi tájakat és településeket, bepillantást nyújt népi hagyományaink gazdag világába, s kóstolót is kínál az erdélyi konyha legízletesebb fogásaiból. Megtudhatjuk ebből a könyvből azt is, hogy az édesanyja sütötte csigarétes volt Tamási Áron kedvenc elesége, hogy a nagyenyedi diákok a töltelékes káposztát szerették legjobban, s azt is, hogy hogyan készítik a gyimesi csángómagyarok a málégaluskát és a rakott puliszkát. A havasi pásztorokkal együtt kóstolhatjuk meg a vadcsomboros báránybordát, a friss ordát, az érett túrót és a zsendicét.
Családi tűzhelyünkön megfőzhetjük mindazokat az ételeket, amelyeket Ambrus Gizella székelyudvarhelyi fogadós főzőasszony készít a vendégeinek. Kútvölgyi Mihály sok-sok éven át gyűjtötte össze és rendszerezte ezeket a recepteket, színes táj- és ételfotói pedig otthonunkba varázsolják Erdély megőrzött értékeit.
Kútvölgyi Mihály - Vér János - Vér Jánosné - Aranyszarvas földjén
A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: "Ha a jelek nem csalnak", Attila hun király székhelyét Tápiószentmárton határában kellene keresni. A szakemberek által vezetett ásatások sikerrel jártak: találtak egy - nagy valószínűséggel fejedelmi sírt, benne egy fekvő aranyszarvast ábrázoló dísztárgyat - ez a Kárpát-medencei szkíta korszak legértékesebb lelete. Vajon tényleg itt állhatott a legendás fapalota? Nemcsak emiatt lehetnek büszkék erre a vidékre az itt lakó magyarok, de arra is, hogy Tápióbicskén vívták az 1848-49-es szabadságharc egyik legnagyobb csatáját. Kókán még azt a korsót is megőrizték, amelyből friss forrásvízzel kínálták a lányok a forradalmi hadsereg vezérkarát, élén Kossuth Lajossal. A helybeliek a régi ízeikre is vigyáznak. A tápiószeleiek büszkék a kellemesen csípős bablevesükre, Nagykáta környékén főzték a legjobb kötött-galuska-levest, sütötték a pecc-pitét. Újszilváson készítik a csípős vadszalámit, és itt ihatjuk talán az ország legjobb ágyas pálinkáját. Ezen kívül számos egyéb érdekességről is olvashatunk ebben a könyvben, a tájakról, az emberekről, az ízekről és a megőrzött hagyományaikról.
Kollekciók
- Angol nyelvű könyvek 120417
- Egyéb idegennyelvű könyvek 12344
- Ezotéria 13012
- Fantasy 32169
- Felnőtt 18+ 12342
- Gyermek 23291
- Humor 13037
- Ifjúsági 36841
- Kortárs 45623
- Krimi 15312
- Kultúrtörténet, elemzések/tanulmányok 16019
- Képregény 21438
- Novellák 12888
- Romantikus 49993
- Sci-fi 14529
- Szórakoztató irodalom 44048
- Tudomány és Természet 27489
- Történelem 15944
- Vallás, mitológia 19226
- Életrajzok, visszaemlékezések 16395