Ajax-loader

Duka János könyvei a rukkolán


Duka János - Székely ​anekdoták - Mikor hagyja el az ész az embert?
Ki ​ne tudná, hogy Makó hagymájáról, Szeged paprikájáról híres? Székelyföld nem csupán gasztronómiai ínyencséggel büszkélkedhet: a kürtőskalács mellett van még zamatos különlegességünk. A székely anekdotakincs gazdag tárháza sok finom falatot kínál mindazoknak, akik a furfangos történetek sajátos humorát kedvelik. Duka János újrakiadott anekdotagyűjteménye kétszáz adatközlőtől lejegyzett anekdotát tartalmaz Székelyföld különböző vidékeiről. Az olvasó megismerkedhet a történetek gazdag nyelvi és formavilágával, és természetesen kitűnően szórakozhat a kötet történetein.

Duka János - Csíki ​furfang
Milyen ​volt, amikor Csíkborzsovát óriások lakták, a Szent Anna-tó vizéből a tündérek lágy éneke szólt és Ditróban még élt a titokzatos fekete asszony, a székely nép urus (orvosságos) asszonya? Duka János gyűjtései, mesefeldolgozásai mintha egy elveszett székely mitológia széttört cserepei lennének az írásbeliséget megelőző időkből.

Duka János - Kilenc ​kéve hány kalangya?
Kitartó ​gyűjtőmunka, szüntelen érdeklődés és ambíció eredményeként született meg ez a gyűjtemény. A Csíkszeredában élő nyugdíjas Duka János az anyag jó részét tanfelügyelőként gyűjtötte össze a Székelyföldön, miközben sorra látogatta a vidéki iskolákat, s feljegyzett minden tréfát, adomát, falucsúfolót, melyet a székelyekről hallott. "Mindig szerettem a vidám, tréfás emberek társaságát - vallja Duka János-, és szívesen vettem részt ezek szellemfrissítő szórakozásaiban. Vonzódtam azokhoz, akik az élet ezerféle nehézségei ellenére is vidámak maradtak, megőrízték lelki egyensúlyukat, tréfás kedvükkel felderítették környezetüket. Nagyon sok vidám történetet, szellemes mondást hallottam, melyek megragadták érdeklődésemet. Ezeket nemcsak szívesen meghallgattam, hanem alkalomadtán tovább is mondtam." Duka János gyűjteménye tehát nem hagyományos értelemben vett folklóralkotásokat tartalmaz, elsősorban nem a szakemberekhez, hanem az olvasók szélesebb tömegeihez szól. Hiányt pótol a romániai magyar művelődési életben, amennyiben egy néprajzi vidék humorából nyújt ízelítőt, jobbára Csík és Udvarhely népének tréfás kedvét jellemezve.

Kollekciók