Ajax-loader

Kertész Iván könyvei a rukkolán


Kertész Iván - 216 ​este az Operában
Kertész ​Iván, a számos kiadásban megjelent Operakalauz szerzője, az 1960-as évek óta ír operákról napilapokba, folyóiratokba. Ebben a kötetben megjelent válogatott kritikái végigkísérik a Magyar Állami Operaház elmúlt negyven évének történetét, bemutatva a fontosabb premiereket, felújításokat, vendégművészeket. A kötet méltán számíthat az operakedvelő olvasók érdeklődésére!

Kertész Iván - Beszéljünk ​az operáról
A ​magyar operakedvelők körében nagyon jól ismert a szerző: Kertész Iván neve, hiszen hosszú évek óta szerkesztője és gyakori előadója a Magyar Rádió operai rovatának. Ismerik szaktudását és humorát, kritikai érzékét és színes stílusát. Mostani kötetének is rádiós előadásai a kiindulópontja, ezeket bővítette és dolgozta át rádiós műfajból irodalmivá. A kötet három részre tagolódik. Az elsőnek a címe ez lehetne: Beszéljünk az operáról – így, kis o betűvel, azaz: beszéljünk a műfajról. Az operai dramaturgia legkülönbözőbb kérdéseit tárgyalja, az opera és az irodalom összefüggéseit, az idő, a kor és a helyszín, a természet, a társadalom szerepét a műfajban, a kórus funkcióját, a finale kérdését stb. A második részben viszont így írnánk inkább a címet: Beszéljünk az Operáról, nagy O-val, azaz beszéljünk az operák előadásáról. Ez a rész az énekes „természetrajzát ” adja. Szól az énekstílus tradíciójáról és stílusváltásairól, a virtuozitásról, az ének és a hangrögzítés kérdéseiről, és külön hosszabb fejezetben a mai közönség előtt már nem ismert, de történetileg igen fontos énekes-kategóriáról, a kasztráltakról. A „Kuriózumok” című harmadik részben kaptak helyet a címfordítások, ária-elnevezések, idézetek, kihagyások kérdéseit tárgyaló fejezetek.

Kertész Iván - Aidától ​Zerlináig
A ​rádió és a televízió hallgatója, illetve nézője lépten-nyomon olyan dalművekkel találkozik a műsorokban, amelyekről keveset, vagy egyáltalán semmit sem tud. Erre a kihívásra igyekszik válaszolni ez az új operakalauz, amely olyan mennyiségű zenés darabról ad tájékoztatást, mint eddig egyik sem: közel kétszáz zeneszerző több mint félezer operáját ismerteti. Megtalálhatók benne a legnépszerűbb zenés színpadi alkotások éppúgy, mint az igen ritkán hallható operakülönlegességek. A könyv lényegében tartalmazza a Magyar Rádió és a Magyar Televízió teljes operarepertoárját, közöttük például (a töredékeket kivéve) Mozart, Verdi, Wagner és Puccini valamennyi dalművét. A könyv szerzője, Kertész Iván több évtizede a Magyar Rádió operaszerkesztője. Rendszeresen ír kritikákat a Magyar Nemzetbe a Magyar Állami Operaház előadásairól. Eddig megjelent könyvei: A Magyar Állami Operaház (1975) és Beszéljünk az operáról (1978).

Kertész Iván - Operakalauz
Kertész ​Iván Operakalauza kétszáz zeneszerző több mint félezer operáját ismerteti. Megtalálhatók benne a legnépszerűbb zenés színpadi alkotások éppúgy, mint az igen ritkán játszott operakülönlegességek, valamint a 2005 májusáig az Operaházban bemutatott új magyar színpadi művek is. Az alkotók mellett az operák szereplőinek nevét szószedetben is bemutató, a maga nemében egyedülálló munka a korábbi években megjelent könyvnek az író által átdolgozott és javított kiadása: kiváló ismeretanyag a rádióhallgatók, a tévénézők, lemezgyűjtők és más operakedvelők számára.

Kollekciók