Ajax-loader

Lévai Judit könyvei a rukkolán


Galambosi Bertalan - Lévai Judit - Dr. Őrsi Attila - Mérgező ​növények és egyéb, emberre veszélyes kerti "károsítók"
E ​füzet átolvasása után több olvasóban maradhat némi viszolygó érzés kedvenc virágaival vagy háziállataival, amelyekről kiderült, hogy mérgezést is okozhatnak. A veszély azonban nagyobb, ha annak lehetőségéről még csak nem is tudunk. Csupán egy kórház adata áll rendelkezésünkre: az elmúlt 20 évben a Heim Pál Gyermekkórházban évente 10-15, összesen 521 gyermeket ápoltak növényi mérgezés miatt, és ebben még nincs benne a gombamérgezettek száma! Ne gondolja azonban senki, hogy ha kiteszi a lábát a kertbe, ott csak mérgező, szúrós, tüskés növények meg veszélyes csípésű rovarok találhatók. Célunk e füzettel csupán az, hogy ráirányítsuk a figyelmet azokra a veszélyekre, melyeknek okozói kerti növényeink vagy háziállataink lehetnek.

Lévai Judit - Terítéken ​a gomba
Egyedülálló ​témájú könyvet tart kezében az Olvasó. E könyv remekül ötvözi a gombák szakszerű ismertetését és felhasználási módjait. A sok színes fénykép segít abban, hogy a kirándulók felismerjék a látott és begyűjtött gombákat, miközben figyelmeztet a veszélyekre. Ugyanakkor ösztönöz arra, hogy mind több fajta gombát tálaljunk fel étkezéseinkkor. E könyvben nemcsak ínyencek, hanem fogyókúrázók is találnak remek recepteket az ételfajták egész skálájából: hazai és külföldi gombás leveseket, mártásokat, húsételeket, tésztaféléket. Segít a háziasszonyoknak abban is, hogy ne csak friss, hanem tartósított gombát is fel tudjanak használni, illetve készíteni.

Haffner Tamásné - Madarász Istvánné - Lévai Judit - Anyanyelv ​és környezetismeret
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lévai Judit - Amit ​a gombákról tudni kell
Jelen ​ismeretterjesztő kiadvány azoknak a gombaszerető, természetjáró olvasóknak készült, akik nem kívánnak ugyan szakképzett gombaismerők, szakértők lenni, ugyanakkor gombagyűjtő kirándulásaik, túráik során nem akarnak étkezési szempontból értéktelen, vagy egészségre ártalmas, illetve mérgező gombákat összeszedni. Akár a saját célra szedett, akár a piaci értékesítésre gyűjtött szabadban termő gombákat gombavizsgáló szakellenőrök minősítése után szabad csak felhasználni, illetve árusítani. A gombák táplálkozásunkban egyre jelentősebb szerepet töltenek be, hiszen az állati termékekhez hasonló fehérje-összetételük, alacsony zsír- és szénhidráttartalmuk, és ezzel együtt magas emészthetetlen rosttartalmuk - ezzel együtt nagy telítőértékük - miatt a korszerű táplálkozásba beépíthetők. Ezzel együtt a gombák erős fűszerező hatásukkal, kitűnő ízanyagaikkal élvezetesebbé és változatosabbá tehetik az emberek asztalára kerülő ételeket. Külön említést kell tennünk egyes gombák gyógyhatású anyagairól, miáltal a gombás ételek és készítmények hasonló szerepet játszhatnak, mint a gyógynövények. E témakör terjedelmessége miatt külön kiadványt igényelne. Jelen rövid kiadványunk csak arra ad lehetőséget, hogy felhívjuk a figyelmet a gombafogyasztás veszélyeire, vázoljuk a hazánkban leggyakrabban előforduló gombaeredetű megbetegedések, mérgezések okait, előfordulását és emberi szervezetre gyakorolt hatását; a felismeréshez szükséges tudnivalókat, illetve a megelőzés lehetőségeit.

Kollekciók