Ajax-loader

Szabó G. László könyvei a rukkolán


Szabó G. László - Eszenyi Enikő - Igyime ​Prága
Egy ​előadás anatómiája. Nem itthon. Külföldön. Prágában, a Nemzetiben. Eszenyi Enikővel. Sajátos esszencia. Az olvasópróbától a bemutatóig csaknem három hónap munka, játék, shakespear-i kaland, plusz egy "rendezői" útikalauz a cseh fővárosról. Mindez vele, a magyar orkánnal, ahogy prágai keresztszülei, a cseh színházi kritikusok nevezik. Egy könyv, amely a legérzékenyebb pontokat érinti. Szakmailag, lelkileg, szellemileg - és igen, úgy is! Hallgatózni és leselkedni itt egyszerre lehet. Próbateremben, igazgatói irodában, színpadon, utcán, sörözőben, cukrászdában, éjszakai bárban. S miközben az olvasó információkat gyűjt, a kép, a mozaik lapról lapra összeáll. Pályaívet, utakat, kivételes helyzeteket, váratlan fordulatokat. Jöjjön, akinek jönnie kell! Kalandra fel!

Szabó G. László - Vasrózsa
Nagy ​volt már ötvenötben is. Pataki Mariként a sáros földúton. Ahogy visszafojtott fájdalommal, szemlesütve hallgatta Bíró Mátéját. Soós Imrét a Fábri Zoltán rendezte Körhintában. Nagy volt népi demokratikus csitriként a Kölyökben. Kilincset glancoló, gyilkos cselédlányként az Édes Annában. Svájcisapkás budai szépségként a Vasvirágban. Nagy volt jó filmekben, nagy kevésbé jókban. Nagy, ha pletykák övezték, nagy, ha kritikusok sértegették. Nagy volt nagy színpadokon, nagy egészen kicsiken. Nagy volt Cannes-ban, Tenessee Williams elismerő szavait hallgatva, vagy amikor Győr kútjánál, művészeti vezetőként eltört a korsója. Nagy volt a Hangyaboly leszbikus apácájaként, a Macskajáték ázott Egérkéjeként, a Szamárköhögés megkeseredett nagyijaként. Nagy volt Maár Gyula Dérynéjeként, nagy a Teketóriában. Nagy volt fiúsan, nagy részegítő nőiességével, nagy elnyűtt öregasszonyként. Nagy volt, ha énekelt, ha sanzonokkal és kuplékkal szórakoztatott, nagy, ha táncolt. Volt, volt, volt - írom. Pedig van, van, van! Itt és nekünk. Ereje s alkotó kedve teljében. A legnagyobb magyar színésznő: Törőcsik Mari.

Szabó G. László - Körhintamenet
A ​Kossuth-díjas színművésznő páratlanul őszinte vallomása pályájáról, sorsáról. A kötetben megszólalnak világhírű kortársai, akik Törőcsik Marihoz fűződő viszonyukról vallanak. A gazdagon illusztrált interjúkötetet a pályatársak (színészek, rendezők) megható vallomásai teszik még különlegesebbé.

Jiří Menzel - Szabó G. László - Trabanttal ​a Hiltonig
Minden ​moziba járó ember hordoz a szívében egy Jiří Menzelt. Van, aki többet is. És ő a szerencsésebb, mert látta a "Szigorúan ellenőrzött vonatok"-at, a "Hóvirágünnep"-et, a "Sörgyári capricció"-t vagy "Az én kisfalum"-at. Esetleg úgy emlékszik rá, mint O'Casey nőtlen urára a prágai Činoherní klub legendás előadásából. Vagy olvasta szellemes írásait a "Hát, nem tudom..." című szösszenetgyűjteményben És az is lehet, hogy vele tartott Gyarmathy Lívia "Koportos"-ában, Böszörményi Géza "Szívzűr"-jében, Maár Gyula "Felhőjáték"-ában vagy Szabó István "Rokonok"-jában.

Kollekciók