Ajax-loader

Tadeusz Konwicki könyvei a rukkolán


Tadeusz Konwicki - Szerelmi ​krónika
Egy ​nagy, végzetes szerelem a témája ennek a történetnek. Witek szegény fiú, apja öngyilkos lett, özvegy édesanyja neveli. Alina apja magas rangú katonatiszt, családja igen jómódú. Természetes hát, hogy mikor a két fiatal az első érzés hevességével egymásba szeret, elháríthatatlan tilalmakkal találják szembe magukat. Úgy látszik, nincs számukra kiút. Banális szerelmi história volna hát Konwiczki új regénye? Csakhogy a háború előestéjén játszódik, a soknemzetiségű, bonyolult társadalmi felépítésű Wilnóban. Az író remekül árnyalt hátteret rajzol, korabeli szerelmi tragédiákról, féltékenységi drámákról szóló újsághírekkel, eleven epizódokkal tarkítja, jellegzetes mellékfigurákkal gazdagítja a cselekményt. Felejthetetlen képet fest egy letűnt, soha vissza nem térő világról. Az első szerelem, a testi beteljesült megrendítő tapasztalatának kontrasztjaként mind erősebben jelenik meg a közeledő pusztulás megfoghatatlan előérzete.

Tadeusz Konwicki - Égszakadás
Ez ​a könyv az utóbbi évek legjobb lengyel regénye, sokban emlékeztet A Pál utcai fiúkra. Két gyermekcsapat játékháborújáról szól. A játékból a szó legszorosabb értemében élethalálharc lesz, melynek során a regény fiatal hősei ősi indulatok részesei lesznek, s találkoznak a bajtársiasság, emberiesség, kamaszos kalandvágy és az első szerelem nagy élményeivel. A gyermekek szemével kipillantunk egy lengyel falucska mindennapi életére, jellegzetes alakjaira, kis és nagy szenzációira. Látjuk, miként várnak a falu szegényei valami mást, valami jobbat, miként harcolnak ezért a gyermekek, hogy közben felnőtté acélozódjanak... A gyermekkor megrázkódtatásainak, örömeinek és csalódásainak hol humoros hol mélyen elgondolkodtató regényét minden bizonnyal amagyar olvasók is szívesen fogadják.

Tadeusz Konwicki - Kis ​apokalipszis
A ​Kis apokalipszis az elmúlt évtized nem hivatalos (földalatti) lengyel könyvkiadásának sikerkönyve, egy politikai krimi és egy esszéregény parodisztikus egyvelege. A lengyel ellenzék kijelöl egy öregedő férfit, hogy elevenen égesse el magát Varsóban, azon a napon, amikor a Lengyel Köztársaság a Szovjetunió tagállama lesz. A politikai ünneplés közepette furcsa dolgok történnek Varsóban. Leomlik a Visztula hídja, az utcákon városi partizánok fosztogatnak, és czestochowa zarándokok gyülekeznek a cselekmény idején a több hónapig tartó, veszélyes útra... Az öregedő, a halálra készülő férfi bolyongása során ráébred, hogy nemcsak személyes, egyéni világvégéje jött el, de az általános világvége is, és tettével nem is a nemzetet vagy a Nyugatot kell felráznia, hanem Istent, az Ő tekintetét kell visszavonni a Földre.

Tadeusz Konwicki - Állatemberrém
E ​regény címe kissé ijesztően hat a derűs, bűbájos történetben - az író ezzel az elnevezéssel valójában a szorongást akarja érzékeltetni, mely a könyv hősén, a látszatra még gyerek, de felnőtt módra gondolkodó Piotron (mint minden emberen) olykor erőt vesz. Egy varsói átlagcsalád mindennapi életének mulatságos epizódjai tárulnak elénk. De a hétköznapi valóságból, Piotr különös álmai révén, minduntalan átlépünk a képzelet és az álmok világába, belehatolunk a lélek fel nem derített mélységeibe. Piotrnak le kell győznie álombeli mását, hogy a mégis legdrágább valódi élet, valódi szerelem jusson itt részéül. Az író ismét remekelt — „a teljesen valótlan históriát" olyan megvesztegető meg-hittséggel mondja el, hogy úgy érezzük: a regény hőse minket testesít meg, rólunk szól "a kitalált történet".

Kollekciók