Ajax-loader

Dombi József könyvei a rukkolán


Fajth Tibor - Dombi József - Itália
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dombi József - Múzeumok ​remekművek
A ​könyv 42 Múzeumot mutat be bőséges illusztrációval. -Az elmúlt korok kulturális emlékei érdeklődő ember számára a múzeumok mindig a legérdekesebb látnivalók. A múzeumok anyaga ugyanis nemcsak a régmúlt idők gazdasági és társadalmi életének fejlettségét tükrözi, hanem a gyűjtők igényét is. Megismerésük tehát kétszeresen tájékoztató jellegű. A képzőművészeti és iparművészeti remekek mindig nagy hatással voltak az emberekre, és megismerésük ma is igen jelentős esztétikai szemléletünk fejlesztése szempontjából. -A világ múzeumai gyűjteményeinek ismertetésére az ókorban Pauszániász vállalkozott. A XVIII. század vége óta már több író próbálkozott ilyesmivel. A modern - színes reprodukciós - technika korában Tietze legutóbb több nyelven is megjelent munkája dolgozta fel Európa néhány híres képtárának történetét és anyagát. Sok múzeum színes nyomású katalógust adott ki. Jelen kiadvány célja ezeknél részint szűkebb, részint pedig tágabb körű. Egy-egy múzeum anyagából kevesebb képet és csak fekete-fehér reprodukciókat közöl. Ugyanakkor azonban nemcsak képtárakat, hanem a múzeumokat is bemutatja az olvasónak. Megismerteti Európa, Ázsia, Afrika és Amerika legnevezetesebb gyűjteményeit, elmondja az épületekre vonatkozó legfontosabb adatokat, a gyűjtemények fejlődésének rövid történetét. Felsorolja a múzeumok gyűjteményeit és osztályait, s feltünteti a bennük levő leghíresebb emlékeket, és képeket közöl a legkiemelkedőbb tárgyakról. Ezeknek ismertetése - a szokásos adatokon kivül - szól mestereikről, a tárgyak történetéről, vándorlásáról, és esztétikailag méltatja a remekműveket. A méltatások során nem általánosságokról szorítkozik, hanem szempontokat ad a képek szemléletének további elmélyítésére.

Dombi József - Fehér Mátyás - Szivós Donát - Dezsény Miklós - Szent ​Margit és szigete
Hazánknak ​ismét nagy napja van. Szenttéavatást ünnepelünk. Az Árpádok glóriás nemzetsége új taggal gazdagított a magyar szentek sorát. Ez a könyv a szenttéavatás ünnepségei alkalmából készült és célja, hogy Szent Margit életére és mártiréletével megszentelt földjére, a Szent Margit-szigetre vonatkozó minden történelmi adatot egy csokorba foglalva, méltó és maradandó megörökítője legyen legújabb Szentünknek. A mű teljessége kedvéért P. dr. Szivós Donát bencéstanár tollából mélyenszántó gondolatokat is közöl, melyben a kitűnő író és lelkivezető az Árpádház legújabb Szentjének örök korszerűségét bizonyitja. Akik fővárosunk gyöngyét, a csodásan szép Szent Margitszigetet felkeresik, bizonyára nagy örömmel fogadják és használják fel dr. Dombi József tanár, műtörténész szigeti utikalauzát, mellyel mintegy kézenfogja a Sziget látogatóit és mint gyakorlott vezető hívja fel figyelmüket sok érdekességre, ami sokunk előtt különben örök titok maradna. A szövegrészt 53 ábra, régi metszet és fénykép egészíti ki, melyek a Sziget hajdani és mai látnivalóit ismertetik. A tájékozódás elősegíti egy nagyméretű, kétszínben nyomott térképmelléklet, mely minden mai látnivalót és az összes történelmi nevezetességű épületeket feltünteti.

Dombi József - Nápoly
Az ​itáliai utazások során gyakori úticél a dél-olasz kikötőváros: Nápoly. Nemcsak önmagért, hanem sokat nyújtó környéke nevezetességeiért is látogatják. A festői Capri szigete, a csodálatos Kék-barlanggal, a megkövesedett Pompeji, Herculaneum, a félelmetes Vezúv, továbbá a Pozzuoli-öböl látnivalói, természeti ritkaságok vonzzák évről évre a turisták sokaságát. A magyar utazók számára különösen érdekesek a történelmünk Nápolyban fellelhető emlékei. A siklók, a funicolarék, a funiviák - a mozgó kabinok, a seggioviák - a drótkötélre erősített székek a látnivalók, a természeti ritkaságok közvetlen közelébe szállítják a turistákat. A fürge vízijárművekkel a tengerparttól a szigeteket lehet a legrövidebb úton,- a hullámok hátán megközelíteni. Arra törekedtünk, hogy érzékeltessük a sajátosan helyi nápolyi atmoszférát, amely egészen más, mint a többi olasz városé.

Dombi József - Művészettörténet
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dombi József - Bernini
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók