Ajax-loader

Sabine Steghaus-Kovac könyvei a rukkolán


Sabine Steghaus-Kovac - Méhek, ​darazsak és hangyák
A ​hártyásszárnyúak - melyek közé a méhek, a darazsak és a hangyák is tartoznak - az egyik legfontosabb rovarrendet alkotják. Igen fontos szerepet játszanak az ökológiai egyensúly fenntartásában, általában a természetben és a mezőgazdaságban. Beporzó munkájuk nélkül sok növény a kihalás szélére sodródna. A hangyák föld alatti munkálkodása trágyázza és szellőzteti a talajt. Sabine Steghaus-Kovac tudományos újságíró színes ábrákkal, képekkel teli kötetében közelebb visz minket ezeknek a csodálatos állatoknak a világához. Velünk együtt meglátogatja a virágba borult rét számos lakóját, és lehetővé teszi, hogy részt vegyünk a hangyaboly nyüzsgő életében. A "Próbáld ki" fejezetek megmutatják, hogyan segíthetjük a különféle méhek, darazsak és hangyák fennmaradását.

Sabine Steghaus-Kovac - Hazai ​és egzotikus lepkék
Rikító ​citromlepkék, szelíd szenderek, szürke molyok – a lepkék változatos, izgalmas, színes világába kalauzol ez a könyv. Sabine Steghaus-Kovac szakújságíró tudományos igényességgel írja le a piciny hernyó csodálatos átalakulását, amelynek végeredménye a pompás színekben tündöklő lepke. Megismertet a gyönyörű tarkalepkékkel, a méreggel védekező hernyókkal, sőt a vérszívó vámpírbaglyok sem maradnak ki a bemutatásból. A Próbáld ki! című keretes írásokból megtudhatod, hogyan figyelheted meg saját környezetedben ezeket a rovarokat, és mire ügyelj, ha tenyészteni akarod őket. A szerző tanácsokat is ad, hogyan segíthetünk a veszélyben lévő lepkéken és hol, miképpen teremthetünk új élőhelyet a számukra.

Sabine Steghaus-Kovac - Hörcsögök, ​hódok és más rágcsálók
Miért ​nem kopnak el a hód fogai, miközben vastag fák törzsét rágja? Miért nem hal éhen a mormota a kilenc hónapig is eltartó téli koplalás közben? Miért tisztelik a hinduk szent állatként a patkányt? Sabine Steghaus-Kovac, biológus és szakíró ad választ a feltett kérdésekre a Mi MICSODA sorozat rágcsálókról szóló kötetében. Az olvasó azt is megtudhatja, miért nem fagy meg a lemming a sarkvidéken, hogyan bírja a hőséget a sivatagi ugróegér, és miért tud a csupasz turkáló gond nélkül oda-vissza közlekedni kiterjedt alagútrendszerében. A könyv nem csupán a rágcsálófajokkal és azok életmódjával ismertet meg, praktikus tanácsokat is ad azoknak, akik tengerimalacot, aranyhörcsögöt vagy egyéb rágcsálót szeretnének otthon tartani.

Sabine Steghaus-Kovac - Rovarok
Zümmögő ​méhek, színpompás pillangók, ciripelő tücskök vagy kúszó mászó bogarak - a Föld legnépesebb állatcsoportjához, a rovarokhoz tartoznak. A parányi hatlábúak a Föld minden térségét meghódították. Miért tartják a rovarokat túlélőművészeknek? Milyen szerepet játszanak a természet körforgásában? Nemcsak ezekre a kérdésekre kapunk választ, hanem apró barkács-ötleteket is kapunk a rovarvilág megfigyeléséhez.

Sabine Steghaus-Kovac - Ragadozók
A ​csörgőkígyó mozdulatlanul lapul egy szikla tövében, zsákmányra várva. Egy egér bukkan fel a látóterében. A kígyó lassan és nesztelenül felemeli a fejét, kiereszti a méregfogait és villámgyorsan lecsap. A természetben állandó harc dúl a ragadozók és zsákmányaik között, miközben gyakran a vadászból is könnyen lehet zsákmány. -Mely állatok vadásznak elektromos érzékelő szervekkel? -Melyik csiga lő mérgezett nyíllal? -Melyik állat tesz úgy, mintha mérgező volna, hogy ne egyék meg? A ragadozók világa - lebilincselő, néhol hátborzongató olvasmány!

Kollekciók