Ajax-loader

Draveczky Balázs könyvei a rukkolán


Draveczky Balázs - Balázs mester - Újabb ​történetek terített asztalokról és környékükről
Előszó "Kérem, ​őrizzék meg azt a lelkesedést, próbálják megmenteni magukban azt az örömet, amellyel ezt a mai megnyitót előkészítették. Se rutin, se a netáni kudarcok ne koptassák meg önökben az ügy szeretetét. Kívánom, hogy mindig ilyen sikerül legyen, mint ma volt. És a siker nyomában ne járjon az irigység, intrika, fúrás. Gratulálok. Nagyon sok látogatójuk legyen." A fenti sorokat Mesterházi Lajos írta a vendégkönyv első oldalára 1966. augusztus 19-én, a Vendéglátóipari Múzeum megnyitásakor..."

Dworschák Ernő - Draveczky Balázs - Teázóknak ​való
"Az ​első csésze tea ajkamat és torkomat nedvesíti meg, a második megtöri magányosságomat, a harmadik csésze átjárja beleimet és rátalál néhány különlegesre az ötszáz kötetnyi írásjegyből. A negyedik csésze tea könnyű verítékezést okoz, - ekkor az élet minden igazságtalansága távozik pórusaimon. Az ötödik csészével megtisztulok; a hatodik csésze tea a tökéletesség birodalmába hív. A hetedik csésze - jaj, már nem bírom tovább!" Lu T'ung Tang kori költő

Draveczky Balázs - Bagolytüdő ​és articsóka
"Karafindli ​is volt az asztalon" - mesélte fiatal pincéreknek egy öreg szakember. "Tégy hozzá egy szemernyi borsot" - írja a régi szakácskönyv recept- utasítása. "Bajuszgyalázó következett a húsleves után" - olvassuk a XX. század eleji irodalmi visszaemlékezésben. Mára elfeledett, a maguk idején közismert kifejezések ezek. Hosszas érdeklődés, utánajárás, kutatás után sem mindig sikerül pontos definiálásuk! Ugyanilyen két szó a kötetnek címet adó "Bagolytüdő és articsóka" is. Az összeállítás az eddig gonddal gyűjtött, szorgos kutatómunkával megfejtett, hajdani, a vendéglátásban használt és elfelejtett kifejezésekből készült.

Draveczky Balázs - Somogy ​megye régészeti képeskönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Draveczky Balázs - Balázs mester - Történetek ​terített asztalokról és környékükről
Közel ​negyedszázados keresgélő-mazsolázó adatgyűjtögetés eredménye ez a kultúrtörténeti összeállítás. Bizonyítja, hogy így vagy úgy, de senki sem lehet teljesen közömbös a terített asztal gyönyörűségei iránt. S azt is, hogy számos, testet és lelket gyötrő egyéni, helyi, de nem ritkán országos probléma oldódott már meg fehér asztalok mellett vagy azok környékén... A szerző kutatóként, majd, mint a szakma múzeumának igazgatója képletesen - sajátos, a vendéglátásban jól ismert, fontos eszközzel: morzsalapáttal és kefével sepregette és kínálja ezennel tegnapelőttök és tegnapok tanulságos, ízes emlékeit. Húsz év óta, és már az első krónikáját is hajdanvolt regula parancsolta névvel jegyezte. E könyvét is ily módon megcímezve ajánlja tisztelettel figyelmükbe: Draveczky Balázs.

Kollekciók