Ajax-loader

Halasi Mária könyvei a rukkolán


Halasi Mária - Minden ​nap szenzáció
Kóla ​Juli 19 éves újságírógyakornok. Van ceruzája, blokkfüzete, cipzáras aktatáskája, egyszóval az újságírás minden kellékével rendelkezik - azt hiszi. Pedig próbaideje már vége felé jár, és még nem bizonyította be, hogy méltó az újságíró hivatásra. Végre megszületik a nagy cikk - "az életből ellesve" - a könyörtelen pedagógusról, aki öngyilkosságba hajszolt egy kis diákot, és íme, Juli is nyomtatásban láthatja saját nevét. A cikknek óriási visszhangja van, de kiderül, hogy nem ellenőrzött vádakat tartalmaz. Juli későn érti meg, hogy nem mindig az az igazság, ami a dolgok felszínén látszik. Juli próbaideje lejárt, s ő levonja a konzekvenciákat, és elhatározza, hogy majd később, tudásban és élettapasztalatokban gazdagodva próbálkozik újra az újságírással. Mielőtt azonban búcsút venne a laptól, megírja helyreigazító nyilatkozatát - élete első alapos, őszinte és elgondolkoztató cikkét: evvel bizonyítja be, hogy valóban tehetséges, s joga van az újságíráshoz. Egy különös állandó feszültségben élő, lüktető, izgalmakban bővelkedő világot mutat be Halasi Mária olvasmányos, rokonszenves, új regénye, amelynek fiatal hőse hamar belopja magát az olvasó szívébe.

Halasi Mária - A ​belvárosi fiú
Vizsga ​folyik az egyetem nyelvészeti tanszékén. Az adjunktusnő vizsgáztat. Már az utolsó tanítvány is végzett, amikor egy fiú lép hozzá. Vizsgázni akar? Nem, hiszen nem is egyetemista... A harmincnégy éves elvált nő és a húszéves fiatalember egymásba szeret. Furcsa groteszk szerelem; a fiú senki, semmi, naphosszat tekereg a Belvárosban, az asszony céltudatos, az a fajta, aki mindig tudja, mit akar. Két külön világ találkozik. A szerelmesek lopva, bújva a fiú szegényes kis manzárdszobájában, kölcsönkért lakásokon, lehetnek együtt, s egyszer, utolsó nagy kalandként, egy tengerparti szállodában. Egymás világa után vágyakoznak. A nő szeretné megismerni a fiú barátait: fiatalokat, akiknél még nem rendeződött el semmi, a fiú pedig a nő környezete után sóvárog, ahol úgy gondolja, már minden elrendeződött. E szerelmi történet két életformára vet fényt, s mindkettőt csonkának ítéli. A nőében nehezen terem meg az önzetlen barátság és a gondoskodó szeretet, a fiúét pedig a céltudatos munka hiánya szegényíti el. Mindketten érzik életformájuk kudarcát, de egyikükben sincs meg az erő ahhoz, hogy végérvényesen változtassanak rajta. Csupán egy rövid kaland idejére lépnek ki önkörükből. Halasi Mária vonzóan, olvasmányosan bontja ki a regény meséjét, mindig cselekményen keresztül. Lélektani és szociológiai megfigyeléseit modern, filmszerű szerkesztésmóddal építi bele a történetbe.

Halasi Mária - Az ​utolsó padban
Kati ​mezítláb, bokáig érő rózsás-fodros szoknyában, szakadt háncsszatyorral a kezében érkezik új osztályába. A vidéki kislány az iskolaév kezdete után költözik Pestre, ismeretlen városba, idegen lakásba, új iskolába. Vajon hogyan fogadja az osztály? Az utolsó padba száműzött, sokat csúfolt cigánylány vadócnak, szétszórtnak és rendetlennek tűnik a gyerekek között, pedig otthon ő látja el a háztartást. Lassanként az is kiderül róla, hogy jószívű és segítőkész, így végül befogadja az osztály, és tanárai szeretetét is elnyeri. Halasi Mária kedves humorú, melegszívű regénye abban a korban íródott, amikor sokan úgy gondolták, hogy Kati gondjai hamarosan megoldódnak.

Halasi Mária - Egyszer ​csak csöngetnek
Egy ​kislányt, Sárikát, karosszékhez köt a betegsége. Mégsem boldogtalan. A gondoskodó apai szeretet különös mesevilágot teremt számára, melyben a szoba tárgyai életre kelnek, és mulatságos kalandokba bonyolódnak. A másik kislány, Sárika öt évvel idősebb nővére, egészséges. Mégis boldogtalan. Minden szeretet a kis beteg kap meg, úgy érzi, őt elhanyagolják, és egyre jobban elvadul. Míg aztán... egy szép napon megoldódik a probléma. Aki elolvassa ezt a megkapó gyerekregényt, sok kedves, érdekes egyéniséggel találkozik, akik mind hozzájárulnak Sárika meggyógyulásához és Gabi visszatérő vidámságához. Kass János ihletett illusztrációi még színesebbé teszik az érdekes gyerektörténetet.

Halasi Mária - Kölcsönkért ​szülők
Ki ​emlékszik Katira, Az utolsó padban című regény hősére? Aki olvasta Halasi Mária nagy sikerű könyvét, bizonyára szívébe zárta az új környezetbe kerülő, nehezen alkalmazkodó cigány kislány figuráját. Kati története egy balatoni táborozással folytatódik. Az úttörőközösségbe sem könnyű a beilleszkedés Kati számára, de végül sikerül, s nemcsak új barátokat szerez, hanem még szülőket is kerít magának, ha csak rövid időre is. A nyár eseményei ráébresztik Katit és osztálytársait: szeretet nélkül senki sem élhet. A vidám és elgondolkodtató könyvet Zsoldos Vera illusztrációi díszítik.

Halasi Mária - A ​lépcsőháztól balra
A ​lépcsőháztól balra van egy régi mosókonyha: mesebirodalom a gyerekek számára. Itt nem kell elrakni a játékokat, itt lehet lármázni, rohangálni, falra firkálni. Külön világ ez: nem a felnőtteké, a gyerekeké. Itt verődik össze a kicsi csapat: Zsuzsi, Karcsú Peti, Eta meg Sóki. Mi történt attól a naptól kezdve, hogy a gyerekek felfedezték és megszállták ezt a zugot, mi történt addig, amíg birodalmuk kapuján megjelent egy nagy, rozsdás vaslakat, mely elzárta előlük a gyermekálmok, játékok korát...

Kollekciók