Ajax-loader

Susan McCarthy könyvei a rukkolán


Jeffrey M. Masson - Susan McCarthy - Mit ​éreznek az állatok?
Az ​állatszerető emberek biztosak abban, hogy az állatoknak vannak érzelmeik. A vadállatokat megfigyelő kutatók sem kételkednek abban, hogy az állatok szeretnek, szenvednek, örülnek és szomorkodnak. De vajon a külső jelek tényleg érzelmekről árulkodnak? Képesek-e az állatok együttérzésre vagy szerelemre? Van-e bennük szégyenérzet vagy bűntudat? Tudnak-e szavak nélkül kommunikálni? Érzelmek motiválják-e az állatok viselkedését, vagy pusztán a túlélést biztosító reflextevékenységről van szó? A közfelfogás és a tudományos vélemény között óriási szakadék tátong. Az állatviselkedés-kutatók óvatosan, olykor szkeptikusan közelítenek ezekhez a kérdéshez. Egyrészt félnek attól, hogy antropomorfizmussal vádolnák őket, másrészt gyakorta maguk sem hisznek az állatok érzelmeiben (máskülönben hogyan is tudnának az állatok számára gyötrelmes kísérleteket végezni?). A szerző megpróbál hidat verni a két szemlélet közé, és egyúttal szót emel mindennemű állatkísérlet ellen. A kötet, amelynek eredeti címe When Elephants Weep (Ha sírnak az elefántok), több hónapig állt az amerikai bestseller-listák élén és számos európai országban jelent meg.

Joanna Mansell - Susan McCarthy - Sally Wentwoth - A ​harmadik csók / Könnyek a királyok völgyében / Tűző napon
Joanna ​Mansell: A harmadik csók Belinda nyaralása a Királyok völgyében igazán kalandosan alakul. Miután elutasítja ellenszenves útitársa közeledési kísérleteit, a lány egyedül marad a sivatagban. A várakozás hosszú órái alatt már-már megbánja, hogy így döntött, ekkor azonban föltűnik egy férfi, és Belinda szíve azonnal hevesebben kezd dobogni… Susanne McCarthy: Könnyek a Királyok völgyében Dianának, a szép régésznőnek még három hét áll rendelkezésére, aztán félbe kell szakítania az ásatását Egyiptomban. Akkor kezdi meg ugyanis Alex Marshall az érckiter­melést a környéken. Diana minden erejét megfeszítve dolgozik, hogy mentse, ami menthető, de Alexet képtelen kiverni a fejéből. Mióta először találkoztak, a lányt kusza vágyak gyötrik… Sally Wenthworth: Tűző napon Catriona egy félreértés áldoza­taként a dúsgazdag Omar Rafiq palotájában köt ki, és két férfi civakodásának tárgya lesz. Bár a lány a neves és fölöttébb vonzó Lucas Kane-ről, a régészről ál­modik, mégis hagyja, hogy az egyiptomi főúr ékszerekkel és bókokkal halmozza el, hátha így féltékennyé teheti Lucast…

J. Moussaieff Masson - Susan McCarthy - Miért ​sír az elefánt?
Aki ​valaha is állatok közelében élt, tudja, hogy képesek az érzelmekre. A tudományos kutatók mégis szakadatlanul tagadják. Ez az úttörő könyv Darwin nyomán az érzelmek felderítésére vállalkozik az állatok birodalmában, és bebizonyítja, amit minden laikus eddig is hitt: az állatok szeretnek és szenvednek, magányosak, féltékenyek, elégedetlenek vagy kíváncsiak: gyászolnak, aggódnak, gyûlölnek és boldogságra vágynak… egyszóval éreznek. A kötetben olvashatunk: - A bivalyról, amely kedvtelésből korcsolyázik - Flintről, a csimpánzról, amely addig gyászolta elvesztett anyját, amíg bele nem pusztult a bánatba - Kokóról, a jelbeszédben jártas félénk gorilláról, amely papás-mamást játszik a babákkal – de csak amikor nem látja senki - A Kreml aranyozott hagymakupoláin csúszdázó varjakról.... Ez a különleges könyv, bár számtalan biológus, etológus, állatkiképző és állatviselkedés-kutató seregnyi tudományos tanulmányán és anekdotaszerű feljegyzésén alapul, szívmelengető előadásmódjával és kifogástalan kutatási adataival szinte kényszerít az olvasásra.

Kollekciók