Ajax-loader

Basics Beatrix könyvei a rukkolán


Basics Beatrix - Betlér ​és Krasznahorka - Az Andrássyak világa
Egy ​érdekes időutazásra hívjuk olvasóinkat. Kit ne izgatna, hogy milyen lehetett a régi arisztokrácia élete, hol éltek, mivel foglalkoztak, hogyan töltötték szabad idejüket, vagyis milyen volt személyes életterük. Kötetünk a 19. század egyik legjelentôsebb magyar fôúri családjának, az Andrássyaknak a világát próbálja minél érzékletesebben bemutatni. Ugyan épített környezetük, palotáik, kastélyaik, váraik nagyobb része már az enyészeté, ám óriási szerencsénkre szinte teljes épségben megmaradt a család beltéri kastélya, s többé-kevésbé a krasznahorkai vár is. Utazásunkat így már nem pusztán a képzelet szárnyán folytatjuk, hanem a nagyon is elérhető közelségű földrajzi térben is. Miskolc és Ózd felől egy órán belül elérhetjük az Andrássyak ősi fészkeit.

Basics Beatrix - Július Barczi - Betlér ​és az Andrássyak
Kevés ​olyan nemesi családot ismerünk Magyarországon, amelynek tagjai az Andrássyakhoz hasonló jelentős szerepet töltöttek be a nemzeti történelem évszázadai során. Ez a szerep változó volt, attól függően is, hogy a mindenkori hatalom mellett álltak, vagy éppen ellene fordultak. 1676-ra, mikor bárói rangot kaptak, már ősök hosszú sorával bizonyították fontosságukat, és Gyöngyösi István (1629-1704) költőben megtalálták azt a személyt, aki a család múltját felkutatta, és persze jelenét is kellően dicsőítette. 1700-ban Lőcsén jelent meg az Andrássy család középkori történetét bemutató műve, amelyet Andrássy II. Péternek ajánlott, és egyúttal megörökítette az ő dicső tetteit is. A következő két évszázad során a család hírneve és gazdagsága folyamatosan növekedett, de a családtörténeti csúcspont kétségtelenül a 19. század, amikor szinte nem született olyan Andrássy, aki az országos politikában, közéletben ne tett volna szert kiemelkedő jelentőségre. Andrássy Gyula személyében pedig bízvást mondhatjuk, az egyetemes történelem egyik kiemelkedő alakját értékelhetjük. Az arisztokrata családok csaknem mindegyikének voltak műtárgyai. A birtokukban felhalmozódott arany és ezüst ötvöstárgyak, ékszerek, fegyverek, festmények, textilek az évszázadok során egyre gyarapodtak, a családok gazdagságának értékmérői lettek, generációról generációra öröklődtek. A műkincsek, műgyűjtemények egy-egy arisztokrata otthon berendezésének részei voltak, olykor katalogizálva, múzeumi enteriőrhöz hasonlatosan elrendezve. A betléri Andrássy-gyűjtemény csak egy kis része annak a kollekciónak, amelyet a család ezen ágának lehet tulajdonítani. Az Andrássy Manó és utódai által birtokolt kastélyok, várak, városi paloták közül csak a betléri kastély érte meg a 21. századot. A parnói, királyfai, terlingi, szulovai, tóalmási, oláhpataki, zahrádkyi kastélyok, illetve a pesti, bécsi, prágai városi paloták berendezései nem maradtak ránk, pontosabban az a kevés műtárgy, amely napjainkig megőrződött ezekből a pompás palotákból és kastélyokból, jelenleg magán- és közgyűjteményekben található. A betléri kastély mai múzeumi léte és látogathatósága teljes mértékben egybecseng az Andrássyak korábbi szándékával - 1867-ben ők maguk nyitották meg Krasznahorka várában a múzeumot a nagyközönség számára.

Basics Beatrix - Tököly Gábor - Barczi Gyula - Vita ​Fumus
"Egy ​éve halt meg Tököly Gábor, aki e könyv kitalálója, s az Andrássy Dénes életét bemutató kiállítás ötletadója volt. E könyv legyen emléke az ő egész életét betöltő munkájának és példája minden hasonló jövőbeli vállalkozásnak." (Basics Beatrix)

Basics Beatrix - Zsidó ​kéziratok és szertartási tárgyak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Basics Beatrix - Kalmár Lajos - A ​100 éves Szent István-bazilika
A ​Szent István-bazilika Budapest legnagyobb, az esztergomi bazilika és főszékesegyház után rangban hazánk második temploma a magyarok számára nem csupán építészetileg fontos épület, hanem egyben kultuszhely is. A színes képekkel illusztrált, reprezentatív kiadvány e helyet mutatja be hívő és nem hívő embereknek egyaránt.

Kollekciók