Ajax-loader

Hervé This könyvei a rukkolán


Hervé This - Molekuláris ​gasztronómia A-tól Z-ig
Aki ​tudja, kicsoda Hervé This, annak felesleges elmondanunk, hogy a molekuláris gasztronómia atyjáról, a Francia Akadémia megbecsült tudósáról és - ami talán a legfontosabb - a szakszerű, mégis közérthető, élvezetes stílusban megírt, új szemléletű konyhaművészeti munkák szerzőjéről van szó. A Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új megvilágításba helyezi a hétköznapi konyhai eljárásokat, és tudatos főzésre tanít. Nem is csak azért, mert az elméletet mindenütt praktikus tanácsokkal fűszerezi, vagy mert világossá teszi, mi játszódik le az alapanyagban, amíg az üzlet polcáról a tányérunkra kerül. This új könyvének egyik izgalmas újdonsága, hogy az étel elkészítése mellett annak élvezetéről is szól - vagyis arról, hogyan ismeri fel agyunk az egyes ízeket, s hogy miként alkalmazhatjuk ennek ismeretében az ízesítés fortélyait. A Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig a legújabb kötet az Akadémiai Kiadó új Konyhatudomány sorozatában, amely érthetően, élvezetesen ismerteti meg az olvasót a főzés folyamataival.

Hervé This - Marie-Odile Monchicourt - A ​tökéletes ebéd
A ​molekuláris gasztronómia meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és arról, hogy módszeresen gondolkodunk a felhasznált anyagokról és főzés technológiájáról - vallja Hervé This, az új szemléletű konyhaművészet egyik megálmodója. A tökéletes ebéd egy ötfogásos, viszonylag egyszerű ételekből álló menü elkészítésén vezet minket keresztül, közben pedig számtalan apró trükköt ismerhetünk meg, amelyekkel nemcsak egy báránysült, hanem akár egy szimpla főtt tojás is sokkal finomabb lesz. This sorra dönti meg a főzés dogmáit: érdeklődve elemzi a nemzedékeken át örökölt, sosem vitatott konyhai fogásokat, s rávilágít, hogy a megszokott, hétköznapi módszerek gyakran teljesen értelmetlenek. Összegyűjti, módszeresen elemzi, és gyakran megcáfolja e hiedelmeket - közben pedig főz, csak éppen másképp, s erről jókedvűen és jóízűen beszél. A tökéletes ebéd az első kötet az Akadémiai Kiadó új Konyhatudomány című sorozatában, amely érthetően, élvezetesen ismerteti meg az olvasót a főzés folyamataival.

Hervé This - Az ​atomoktól a sajttortáig
Részlet ​a könyvből: Gyuri és Vera konyhai felfedezésekre készül: Szia Dönci! Tudod, hogy általában nem vagyok valami nagy levélíró, sőt írni sem nagyon szeretek, de ez alkalommal, muszáj elmesélnem Neked, hogy az utóbbi időben milyen jól szórakoztunk Verával, a nővéremmel. Az történt ugyanis, hogy Apának szerdánként el kellette mennie valahová, Anya pedig elkísérte: így aztán mi minden szerda este egyedül maradtunk otthon. Gondolj csak bele! Majdnem két hónapon keresztül minden szerda este! Jól megvoltunk Verával, megtanultunk főzni, de közben, akár hiszed, akár nem, igen szórakoztató kémiai és fizikai tapasztalatokat sikerült szereznünk a konyhában.Persze csináltunk jó néhány butaságot, de azért a balesetet rendre "megúsztuk", mert mindig éppen időben sikerült abbahagynunk, mielőtt még nagyobb baj történt volna. Ha elmesélem ügyetlenségeinket, remélem annyi hasznod lesz belőle, hogy ugyanezeket a baklövéseket Te már nem követed el. Neked elárulom, hogy valahogy bizony tudósok is lettünk, anélkül, hogy észrevettük volna. Kicsit azért, mert gondolkodtunk bizonyos dolgokon, egy kicsit meg azért, mert Miklós nagybátyánknak hála, magyarázatot kaptunk mindazokra a kérdésekre, amelyeket sehogyan sem sikerült megértenünk. Például emlékszem, hogy még régen egyszer pontosan ő mesélte el nekem, hogy minden, amit magunk körül látunk - a fák, a játékok, a házak, de még az emberek is - olyan kis részecskékből állnak, amelyeket molekuláknak nevezünk. Nem tudom miért, de bizony annak idején ezt nem nagyon sikerült felfognom. Mit jelent az például, hogy egy bármilyen golyó vagy rudacska (fából vagy csokoládéból) molekulákból áll? Miklós azt tanácsolta, hogy képzeljem el, hogy a molekulák olyanok, mint a biliárdgolyók, de így sem igen sikerült elképzelnem, hogy miként lesznek a biliárdgolyókból csokoládérudacskák vagy éppenséggel görkorcsolya.