Ajax-loader

Dalia László könyvei a rukkolán


Bujtor Anna - Bujtor István - Dalia László - Gajdó Tamás - Szegő András - Váczy András - Vig György - Bujtor
Sok ​szempontból különleges könyvet tart most kezében a kedves Olvasó. A könyv olvasása során megismerjük Bujtor Istvánt, az embert, és Bujtor Istvánt, a színész-rendezőt is. Sokrétű és jelentős személyiség volt Bujtor István. Külön mutatjuk be a színész filmes és színházi karrierjét, amelyekből kiderül, Bujtor milyen jelentős ívű művészi karriert futott be élete során. Az interjúkban megszólalnak a legközelebbi hozzátartozók, közeli barátok, kollégák – Bujtor Judit, Bujtor Balázs, Frenreisz Károly, Bartha Ferenc, Németh Miklós, Kern András, Gór Nagy Mária, Gulyás Buda, Eperjes Károly, Szulák Andrea és Sáfár Anikó –, sőt a színész maga is egy régebbi interjú erejéig. Egyetlen megjelent önéletrajzi írása is megtalálható a könyvben Ezt megcsíptük Oszi.!? címmel. A bevezetőt Bujtor Anna, Bujtor István leánya írta, nagyon személyes és megható hangvételben. Igazi csemege Bujtor István és Bujtor Balázs közös CD-je: Bujtor István szaval, fia pedig hegedűn játszik.

Dalia László - Repülő ​emberek
A ​magyar repülő emberek is gyakran nekitámaszkodtak ócska gépüknek, de az korábban volt, még a kényszerleszállás előtt. A gép ugyanis gyakran meg sem mozdult vagy csak gurult, gurult .. . Ostoba rímfaragókat ihlettek gúnyos versikékre: „Repül a fecske, repül a gólya, Repül a franciák Bleriotja, Repül a Paulhan, repül a Latham, Warhalowsky is repül már tán, Repül a gólya, repül a fecske, A német sas, az olasz kecske, Csak a szegény magyar turul - gurul." Egykoron királyt választottak Rákos mezején. 1909-ben viszont a repülő emberek keresték fel e nevezetes helyet. Bekerítették egy darabját, s deszkabódékat állítottak fel. Ingvászonból, zongorahúrokból és levetett motorokból barkácsolták bukdácsoló gépeiket, s mekkora csodának számított, amikor az öt méterre felemelkedett a földtől. Ám az a maroknyi közönség, aki kilátogatott a rákosi reptérre, látott már nagyobb csodát is. Ha néha mégis tapsra ragadtatta magát, az inkább bölcs elnézése számlájára írható. Látta a világszerte hirdetett Budapesti Nemzetközi Repülőversenyen felvonuló külföldi pilótákat. Elegánsak, jóképűek voltak, s motorjuk hangja messzire zengett. Dicsőség, gazdagság követte őket és persze szerelők hada. Hogyan is hasonlíthatók hozzájuk a magyar repülő emberek? Ámbár Zsélyi Aladár gépét ők is megbámulták, de félnivalójuk nem sok volt, hiszen a barkácsolt gép még a verseny előtt lezuhant, s így legfeljebb csak tiszteletüket tehették a magyar mérnök-pilóta betegágyánál.

Dalia László - Miért ​nem imádjuk a médiasztárokat?
"Azt ​senki sem vitatja, hogy az igazi médiasztárokra szükség van. Nem igaz, hogy "mindenki, aki része a médiacirkusznak, tettestárs ennek a szörnyű állapotnak az előidézésében". Mert hát a magyar médiában se minden gagyi és hazug, s aki próbál kitörni, mást csinálni, az nem felelhet az egész cirkuszért. Én egyébként bírom a médiasztárokat, csak kevesen vannak, akik hagyják magukat szeretni, s ez a könyv egyébként sem róluk szól." Dalia László könyve a Miért nem bírjuk...? című sorozat rokona. Mégis különbözik tőle. Ő is görbe tükröt tart a bemutatott szakma elé - de jóval kritikusabbat. Ír a jelenségről - ám sokkal konkrétabb a neveket, eseteket illetően.

Dalia László - B. Molnár László - A ​dal ugyanaz marad
A ​legendás magyar együttesek tagjai közül sokan nem élnek már, mások messzire kerültek a rocktól, míg többen ma is írnak dalokat, s felmennek a színpadra. Ám akármi is történt velük azóta, a dal ugyanaz maradt.

Krausz Tamás - Dalia László - Leszállt-e ​Hruscsov Kijevben?
" ​Hány hadosztálya van, Hruscsov elvtárs? - kérdezi Mao. Hruscsov ujjával int a tanácsadó felé, az közelebb kúszik hozzá, és Hruscsov suttogva kérdezi tőle: " Mennyi hadosztályunk van?" - aztán kacsint egyet a tanácsadóra, úgymond az igazságot mondd, de ne az egészet....A tanácsadó mond egy számot. "És mennyi hadosztályuk van az amerikaiaknak?" - folytatja Mao, majd miután választ kap, ezt mondja: " Vagyis nekünk magukkal együtt több hadosztályunk van, mint az amerikaiaknak. Hát akkor miért nem csapunk oda, hiszen így egyszer és mindenkorra megoldanánk a világforradalom kérdését?"

Dalia László - Mécs László - Műkincsek ​vándorúton
Kultúrtörténeti ​krimi, avagy kriminális kultúrtörténet

Dalia László - Mallorcai ​kapcsolat
. ​. . - Svájcban soha nem járt. Svédországban kétszer is heteket töltött átutazó vízummal. Norvégiában meg sem állt Bergenig, s pulóver nélkül, majd megfagytak a vonaton. Görögország? Nos, hat nap Kréta, három nap Mikonosz, egy hét az ismerősök melisszi nyaralójában ... Folytassam? Krétáról hazatérőben a hajón találkozott egy régi kolléganőjével, megittak két üveg whiskyt, négy doboz sört, fél liter narancs-juice-t és megettek másfél kilogramm mazsolát, amit Mallia és Iraklion között feleségével és egy másik magyar házaspárral loptak. Delfiben az Apollón vendéglőben egy kólával kevesebbet fizettek, mert a pincér rosszul számolt. Egy szóval sem tiltakoztak... - Más bűnök? - Semmi komoly , máskülönben most nem iszogatnánk ezt a jóféle vöröset. Eleinte csak kíváncsiak voltunk magára, s ha elemelt volna egy inget vagy egy lemezt, akkor biztosan szólunk a csendőröknek, s miután maga egy politikai lapnál dolgozik, kis botrányt csaptunk volna. Maga okosabb volt, s amikor öt éve találkoztunk, már másféle terveink voltak. Hagytuk nyaralni, mert nem tudhattuk, kap-e később otthon valami megbízatást...

Kollekciók