Ajax-loader

Gera Pál könyvei a rukkolán


Gera Pál - Füttyöstől ​Duzzogóig
Kedves ​és szeretnivaló, tanulságos és elgondolkodtató, de mindenekelőtt elképesztően izgalmas állatmentésekről olvashatunk ebben a könyvben. "Füttyös" vidra, "Duzzogó" borz és több tucatnyi társuktörténetei nem csupán az óvni kívánt állatokról, hanem rólunk, emberekről is szólnak: elkötelezettségünkről, emberségünkről, erősségeinkről és gyengeségeinkről. Gera Pál a magyarországi kisragadozók megmentése, főként a vidravédelem területén évtizedes tapasztalattal rendelkezik.Aktív közreműködésével alakult meg a Somogy megyei Lábod-Petesmalmi Vidrapark (1998), majd a szegedi Vidramenhely (2004).A 2000. évi ciánbalesetet követően megszervezte és irányította a megmérgeződött Szamosnál és Tiszánál végzett vidravédelmi munkálatokat. Munkájáról és a magyarországi vidravédelemről 2007-ben német-francia koprodukcióban dokumentumfilmet készítettek Vidrasors címmel, amely hazai és nemzetközi fesztiváldíjakat nyert.A témában számos tanulmányt, ismeretterjesztő füzetet és könyvet publikált, valamint szakmai és kulturális fórumot szervezett.

Gera Pál - A ​megmérgezett folyó
Egy ​csendes Tisza menti falu - költői nevén: Folyóvár - élete egyik napról a másikra felbolydul, mikor óriási mennyiségű méreg kerül a folyóba. A katasztrófa után természeti csapásként jön az árvíz. A falu lakói számára a nemes hagyományok, valamint az anyagi és szellemi gazdagságot biztosító szépséges folyó jelentik azt a természetes életteret, amelyben sorsuk kiteljesedhet. A fenyegetettségben az emberi összefogás szép, modellértékű példái mellett természetesen az emberi gyarlóságból adódó széthúzások is megelevenednek Gera Pál mély empátiával, komoly emberi, írói elkötelezettséggel megkomponált, mélyenszántó, ugyanakkor kifejezetten olvasmányos regényében. Gera Pál újabb könyve maradandó irodalmi szociográfia egyben, virtuóz módon ívelő parabolája a természeti, emberi drámákból fölcsillámló erénynek, reménynek.

Gera Pál - Vidrasors
A ​bennünket körülvevõ élõvilág védelme, különösen pedig a régebben „hasznos” és „káros” kategóriákba sorolt állatfajok oltalma még napjainkban is nehéz és nemes kihívás. Ma már, ismereteink bõvülésének köszönhetõen tudjuk, hogy nem sorolhatunk merev kategóriába egyetlen állatfajt sem. A könyv egyik célja: közelebb hozni az Olvasóhoz egy olyan ragadozót, amelyet még néhány évtizeddel ezelõtt is – félreértve és meg nem értve viselkedését – kipusztítandónak ítéltek.

Gera Pál - Állatkerti ​regény
A ​könyv egy városka állatkertébe kalauzol. Lapjain megelevenednek olyan fejezetei az állatkerti életnek, amelyeket csak a bennfentesek láthatnak és tapasztalhatnak: állatkölykök születése és felnevelkedése, megsebzett és árván maradt állatok megmentése, visszaszoktatása a szabad természetbe, az állatorvosi és állatápolói munka nehézségei és kihívásai, az állatkert nem is olyan egyszerű működésének titkai. Az olvasó bepillanthat az állatkerti dolgozók mindennapjain túl azokba a rejtelmekbe is, hogy mit tesznek az ott élő állatok sorsáért, életük megismeréséért és védelmükért.

Gera Pál - Szabadnak ​szülessenek - szabadon élhessenek...
A ​Földön ma élő 13 vidrafaj jövőbeni fennmaradása, elsősorban az élőhelyeik és a még meglévő állományaik rohamos pusztítása-pusztulása, mint pl. a folyók szabályozása, az ártéri erdők irtása, a vizek nagyfokú szennyezettsége, egyes fajok kereskedelme és vadászata miatt, komoly esetenként szinte megoldhatatlannak tűnő gondok elé állítják a nemzeti- és nemzetközi természetvédelmet egyaránt. Jelen írás főszereplője az európai-, vagy eurázsiai-, vagy közönséges vidra (Lutra lutra Linnaeus, 1758.); kinek-kinek mi tetszik, lehet válogatni az elnevezések között; jobban mondva e faj zárttéri tartása, viselkedése és szaporítása a fő téma Budapest Főváros Állat- és Növénykertjében; célja, hogy bemutassa: mit tettünk és teszünk, és mit lehetne még tenni a vidra életének megismeréséért, és a hazai állomány védelméért.

Gera Pál - Vidrás ​történetek
Történetek ​az állatkerti vidrák életének rejtelmeiről: az állatkertek szerepe a veszélyeztetett fajok megmentésében.

Gera Pál - Állatmesék ​gyerekeknek-felnőtteknek 2.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gera Pál - Állatmesék ​gyerekeknek-felnőtteknek
Gera ​Pál, az ismert természetvédő és ismert író, a Fővárosi Állat- és Növénykert hűséges dolgozója a könyv történeteiben szabadon és állatkertben élő állatokról szól, kisemlősökről, ragadozókról, sorsukról mesél. Teszi ezt az olvasás gyönyörűségéért és azért, hogy közelebb hozza az állatfajokat gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt.

Gera Pál - Vidrák ​és emberek
Alig ​egy esztendeje jelent meg Gera Pál nagy sikerű könyve, az Állatkerti történetek, alcíme szerint: Egy állatápoló emlékei. A szerző legújabb művében is arról szól, amihez legjobban ért, ami életének - az íráson kívül - egyik fő célja: az állatokkal való foglalkozás. Mert a Vidrák és emberek középpontjában a vidrák, egész pontosan a magyarországi vidrák sorsa áll, az izgalmas emlékezés-füzér végső lényege pedig az állatokért való aggódás. Gera sodró stílusban megírt könyve szó szerint az, amit az alcím rögzít: Egy természetvédő történetei. Mert Gera amikor a vidrákat védi, a természetet védi és amikor a természetet védi: az értékek megőrzésére bíztat, bájos történetek keretében. A képeket is tartalmazó regényes emlékezés a vidrák érdekében íródott, mert ma még pusztulás fenyegeti ezt a védett fajt. Hogy ne így legyen: ezért született a Vidrák és emberek!

Gera Pál - Kalandos ​természetvédelem
"Az ​alábbi történet apropóját két sajnálatos újsághír adta. Az egyik arról számolt be, hogy hazánkban egyre több, ma még védett állatfajt szeretnének vadászni-vadásztatni a vadgazdálkodásban és vadászati turizmusban érdekeltek. Igazukat azzal igyekeznek bizonygatni, hogy növekedne Magyarország külföldi megbecsülése, ha olyan állatfajokat is lődözhetnének, amelyeket Európa más országaiban nem lehet. A másik újságcikkben azt olvastam, hogy a természetvédők sem egységesek, még akkor sem, amikor összefogásra lenne szükség, például a kihalás szélére jutott állatfajok megmentésekor. A Kedves Olvasó ne keresse a területet, ahol a cselekmény játszódik, se a szereplőket, nem léteznek, minden képzeletem szüleménye. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy felelőtlen döntéseinkkel és kicsinyes torzsalkodásainkkal állatfajokat tüntethetünk el végleg a Föld színéről. Ezt szeretném megértetni azokkal is, akik még mindig idegenkedve nézik az állatfajok megóvására tett fáradozásokat, mert számukra az élővilág nem más, mint kizsigerelhető természeti adomány." Gera Pál

Gera Pál - Lutra ​és társai
Hazánkban ​jelenleg nyolc menyétféle vagy más néven kisragadozó faj fordul elő. Egyikükről-másikukról úgy véljük, már alaposan megismertük életük minden apró rezdülését is, míg akadnak olyanok, amelyekről tudásunk mind a mai napig igencsak hiányosnak mondható. E könyv nem más, mint az eddig e témakörben általam közzétett ismertetők, valamint az eltelt idő óta beszerzett újabb ismeretek mind ez idáig legkiterjedtebb, legrészletesebb egy kötetben való összefoglalása hazai kisragadozóink életéről - reményeim szerint - olvasmányos formában. Szólni kíván szakemberekhez, érdeklődőkhöz, életkortól és szakmai elkötelezettségtől függetlenül mindazokhoz, akiket érdekel, esetleg érint és vonz kisragadozóink élete, kutatása, de mindazokhoz is, akik történetesen - mert úgy vélik, képesek rá - szeretnék levetkőzni az irántuk érzett idegenkedésüket. Ennek ellenére nem szakkönyvet tartanak a kezükben, hanem egy ismeretterjesztő, vélhetően gondolatébresztő, akár még cselekvésre is sarkalló kiadványt. Kérem, fogadják barátsággal! Gera Pál

Gera Pál - Vidranyomon ​országszerte
Az ​elmúlt évtizedek során napjaimat főként a vidra életének kutatása és védelme töltötte ki, ami csodaszép napokat, derűs kalandokat, tartalmas élményeket, de fájdalmas és szomorú dolgokat is jelentett egyszerre. A könyvben elbeszélt történetek pillanatképei annak a munkának, amit immár több évtizede felvállaltam. Olyan pillanatképek, amelyeken keresztül szeretném mindazokat megszólítani, közös gondolkodásra és cselekvésre sarkallni, akik elolvassák és remélhetően megértik a mondanivalómat. Halászok, vadászok és természetvédők, de mindenki, aki hallani és látni képes mindazt, ami körülvesz bennünket e csodaszép országban: adott az út és adott a lehetőség ahhoz, hogy valóban együtt, egy akarattal cselekedjünk! Hogy miért mit? Erről szól a Vidranyomon országszerte. Kellemes olvasást!

Gera Pál - Ciánméreg ​és vidravédelem
Jelen ​dokumentumkönyv annak a több hónapos vidravédelmi munkának az összefoglalója, amelyet az Alapítvány A Vidrákért szervezet tagjai és számos, az élővilágért aggódó támogatónk folytatott a Szamoson és a Tiszán a felölelt kritikus időszak alatt, 2000. február 2-a és május 31-e között. Célom, hogy valósághűen és mindenki számára - életkortól, iskolai végzettségtől függetlenül - olvashatóan, mintegy novellisztikusan ábrázoljam azt a természetvédelmi munkát, amelyet a felölelt hónapok során, az ökológiai katasztrófát követően elvégeztünk. Szeretném megismertetni a Tisztelt Olvasóval a vidravédelem néha nehéz és keserű, de mindenesetre izgalmas, kihívásokkal teli, gyönyörű mindennapjait is.

Gera Pál - Hanga Zoltán - Kemenes Ildikó - Lanszki József - Nagy Dénes - Nechay Gábor - Sós Endre - A ​vidra múltja, jelene, jövője
A ​Budapesti Állatkert által megjelentetett, védett fajokról szóló kiadványsorozat ezen kötete, a vidrával kapcsolatos ismereteket foglalja össze olvasmányosan és mindenki számára érthetően, de tudományos alapossággal. A kötet ajánlott mindazoknak, akiket csak kíváncsiságból érdekel a vidra, de azoknak is, akik a fajjal kapcsolatos tudományos ismereteiket szeretnék bővíteni.

Gera Pál - Állatkerti ​történetek 2.
Ezekkel ​a történetekkel a volt ragadozóházak: az oroszlánbarlang, a tigrisház és a bagolyvár életét szeretném bemutatni. Az állatkertben járva senki se keresse így az épületeket, mert ma már nincsenek, csak bennünk élnek lassan ködösülő, elhomályosodó emlékképekként: helyükön divatosabb elnevezésű építmények állnak, megfelelve korunk kötelező és nem kötelező elvárásainak. Én mégis szeretném bemutatni ezeket a hajdani házakat, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy nyoma maradjon az állatkerti ragadozó állatok és ápolóik izgalmas életének...

Gera Pál - Kutyasors
Gera ​Pál regényének kutyahősei állhatatosak egymás iránt. A véletlen egymáshoz sodorta őket, elszakíthatatlan kötelék alakul ki közöttük. Jóban-rosszban, tűzön-vízen át kitartanak egymás mellett. Mondják, az állatregények tulajdonképpen emberekről szólnak. Kívánjuk, hogy a kedves Olvasó is merítsen erőt, vegyen példát hőseinkről, s gondolkodjon el azon, korunkban milyen értékei vannak azoknak a cselekedeteknek, melyek a regény lapjairól szólnak hozzánk.

Gera Pál - Állatkerti ​történetek
Állatápolónak ​lenni szép hivatás! Főleg akkor, ha valaki - mint én - a Fővárosi Állat- és Növénykertben hódolhat szenvedélyének és szeretetének. Örülök, amikor a kedvelt és féltett állatok közé lépek, gondoskodhatok róluk, közöttük és velük lehetek, érezhetem, hogy valami hasznosat teszek. A könyvemben szereplő történetek hősei az állatkert lakói, a kisemlősöktől a ragadozókig. És természetesen az állatápolók is, akik összeköttették életüket az állatkerttel. A történetekkel azt szeretném elérni, hogy nyoma maradjon az állatkerti állatok és ápolóik életének, örömeiknek, mindennapjaiknak. Megtörtént esetek krónikása vagyok - állatápolóként és természetvédőként. (Gera Pál)

Gera Pál - Az ​ismeretlen állatkert
Gera ​Pál ebben a könyvében az Olvasót természetvédelmi mentőhelyre, köznapi nevén karanténba kalauzolja. Mert ilyen is van Budapesten. Ez a megvásárolt, a cserélt, a mentett, az elkobzott jószágok állomáshelye, ahol az állatkertben töltendő idejük első heteit, hónapjait élik...

Kollekciók