Ajax-loader

Kálmán András könyvei a rukkolán


Hornyák Csaba - Kálmán András - Kulcsár Edit - Mózer Ibolya - Sávoly Mária - Ujvári Pál - Történelem ​tételek
Ez ​a könyv azoknak a diákoknak készült, akik az új érettségi írásbeli és szóbeli fordulóin eredményesen akarnak szerepelni történelemből, ezért tudni szeretnék, milyen követelmények, szempontok alapján értékelik majd teljesítményüket. A diákoknak mindenekelőtt tudniuk kell, hogy a vizsga történelemből is az ismeretek alkalmazásának képességét méri, vagyis azt, hogy a jelölt hogyan értelmezi az egyes forrásokat (szövegeket, ábrákat, adatsorokat, térképvázlatokat stb.), mennyire tájékozott az egyidejű és az egymás utáni események világában, képes-e különböző események és jelenségek összefüggéseit felismerni és azokat megfelelő szakszókinccsel értékelni, látja-e egy korszak, társadalom vagy térség fő problémáját, stb. vagyis: az új érettségi vizsga azt méri írásban és szóban. Hogy egy-egy diák milyen szinten képes alkalmazni megszerzett történelmi ismereteit. A megváltozott követelmény, a közép- és emelt szintű vizsgarend határozza meg kötetünk tartalmát és szerkezetet. A témák időrendben (az ókortól a jelenkorig) tárgyalják az érettségi témákat, különböző módon jelenítve meg a szükséges ismereteket, képességeket: tartalmi összefoglalóval, források közlésével, egyes feladattípusok bemutatásával és megoldásával.

Kálmán András - A ​teremtés első napja
-Miért ​gondoljuk, hogy mi vagyunk a törzsfejlődés csúcsán? -Miért lepte el az írott történelem előtti városokat a tenger? -Mi okozta a vízözönt? Vajon elsüllyedt-e Atlantisz? -Hogy kerültek ősi kikötővárosok a hegyek magasába? -Milyen veszélyekkel jár a Föld mágneses pólusváltása? -Miként szerepelhetett a régi térképeken az Antarktisz, vagy Amerika, sokszáz évvel újabb kori felfedezésük előtt? -Miért szerepelnek sok mondában világűrből jött tanítók? -Kik voltak az istenek? -Valójában mennyi ideig tartott a Teremtés? -Vajon voltak-e pálmák az Antarktiszon? -Miképp került egy aranylánc egy 300 millió éves szénrétegbe? -A dinoszauruszok 65 millió éve kihaltak. Ugyanakkor számos esetben találtak embertől származó és dinó lábnyomokat együtt. Rossz lenne a kormeghatározás, vagy létezik rá más magyarázat? -Miért haltak ki a mamutok? -Léteztek-e lőfegyverek a kőkorszakban? -Volt-e elektroterápia az ókorban? -Mi az igazság Krisztus feltámadásával kapcsolatban? -Mi a közös a sumérok és a magyarság között? -Miért tágul az univerzum? -Mi az aura, és hogyan kommunikálnak a növények? -Miért repülünk álmunkban? -Miért nem tudjuk agyunk tényleges kapacitását kihasználni? -Mutánsok lennénk csakugyan? -Miként veszett el az ókori tudás és technika? Sok egyéb mellett ezeket a kérdéseket boncolgatja és próbálja megválaszolni a szerző, ebben az izgalmas, mindenki számára érthető, sok esetben korunk elfogadott nézeteit alapjaiban megcáfoló, új szemléletű könyvében.

Marton Tibor - Kálmán András - Gál Zoltán - Tamás Gyula - Vincze István - Géplakatos ​szakmai ismeret
A ​szakmai ismeret tantárgy tanulásának célja, hogy a géplakatos szakképzésben résztvevők megismerkedjenek azokkal a mechanikai szerkezetekkel, gépekkel, berendezésekkel, amelyek nélkül a gépipari vagy más, gépeket alkalmazó üzemek nem működhetnek. Ezen gépek bemutatása során megszerezhetik azt a tudást is, amelynek segítségével mint géplakatosok üzemeltetni, javítani, szerelni tudják a gépeket, eszközöket, berendezéseket.

Kálmán András - Érettségi ​történelem
Ki ​ne ismerné azt az érzést, amikor egy-egy fontos vizsga előtt minden eszébe jut... csak épp az nem, mikor uralkodott Mátyás király vagy mettől meddig tartott a százéves háború. Ezeket a görcsöket kívánja oldani ez az érettségizőket segítő kis könyv. Azokat az adatokat és tényeket tartalmazza tömören, vázlatszerűen, a lényeget kiemelve, amelyek elengedhetetlenek az érettségihez. Természetesen a történettudományt nem lehet vázlattá sűríteni - nem is szabad, hiszen a lényeg sikkadna el. Ez a könyv csupán segítséget kíván nyújtani az érettségire készülésben azoknak, akik gyorsan át akarják ismételni a már megtanult anyag lényegét és egy vázlatos áttekintés révén felidézni a már megtanultakat. A kulcsszavak egyben hívószavak, céljuk, hogy felelevenítsék a hozzájuk tapadó egész tudásanyagot és segítsenek rendszerezésükben. A szerző, aki gyakorló középiskolai tanár, mintegy kalauzként vezeti végig az olvasót az egyetemes és magyar történelem legfontosabb korszakain, az ókortól egészen napjainkig. Aki megtanulja e könyv anyagát és hozzéteszi saját gondolatait, no meg persze az iskolai tananyagot - biztosan sikeresen vesz a nagy próbatételt, a történelem érettségi vizsgát.

Kálmán András - Dobos Katalin - Burma
Burma ​évszázadokon keresztül elzárt, még napjainkban is titokzatos ország, gyönyörű tájakkal, csodálatos templomokkal, ősi szokásokkal. Vajon mi marad meg ebből a XXI. században, ha a megnyitott határokon át az olyannyira vágyott technika és vele a modern, nyugati kultúra megjelenik?

Tamás Gyula - Kálmán András - Általános ​géptan
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók