Ajax-loader

Czáka Sarolta könyvei a rukkolán


Czáka Sarolta - Valló László - A ​metszés ábécéje
A ​szerzőpáros átdolgozott, frissített könyvével kívánt segíteni azoknak,akik most kezdik tanulni a metszés alapjait, de a gyakorlott kertgondozók is találnak benne újdonságot. Választ adnak az örök kérdésre: mikor, mivel, hogyan metsszünk? Az alapismeretek, alapfogalmak elsajátíthatók az első fejezetből, majd megismerhetik a gyümölcsfák és -bokrok metszési lehetőségeit. A szőlő metszése, az ifjítás, a zöldmunkák, a művelésmódnak megfelelő tőkekialakítás is megtanulható a következő fejezetből.A díszkert fái, bokrai, sövényei is igénylik a metszést, de minden évben metszeni kell a rózsákat is, sőt a fenyők is rászorulhatnak a metszésre. A világos, lényegre törő stílus, a szemléletes rajzok, folyamatábrák mind azt szolgálják,hogy a metszés néha nem is olyan könnyű műveleteit minél jobban elsajátíthassák az olvasók.

Czáka Sarolta - 101 ​kerti fenyő
Fenyők: ​lucok, cédrusok, borókák, ciprusok, tuják, duglászok és jegenyék, hosszútűs és pikkelylevelű csodák, termetes mamutfenyők és komor tiszafák. Sokunk kedvencei ezek az ősi növények, amelyekből több mint ötszázfélét kínálnak a magyarországi faiskolák. A választék tehát bőséges, a választás azonban nehéz. Kiadványunk színes képekkel és leírásokkal igyekszik megkönnyíteni a keresgélést, valamint a rátalálást. A nálunk már bizonyított, szép és sikerrel telepíthető "101 kis tuja" között ki-ki meglelheti a kertjébe illő kincseket.

Czáka Sarolta - Rácz István - Fenyők ​és örökzöldek
A ​faiskolák örökzöld választéka örvendetesen növekszik. A jól ismert és elterjedt fenyőféléken, lomblevelű örökzöldeken kívül mind több újdonságot, alak- és színváltozatot, hazánkban korábban soha nem ültetett növényt hoznak forgalomba. A választáshoz, az ültetéshez , a társításhoz kívánunk könyvünkkel segítséget nyújtani az olvasónak. A bemutatott 115 növény között 70 fenyő és 45 örökzöld lomblevelű szerepel. A fenyők között akad egy-két lombhullató, s a lomblevelűek egyik-másika csupán télizöld, ami azt jelenti, hogy hideg télen, vagy legkésőbb a tavaszi kihajtáskor lehullik az előző évi lomb. A két növénycsoport összekapcsolását az indokolja, hogy igényeik hasonlóak, s a kertben rendszerint együtt telepítjük őket. A fenyőket és a lomblevelű örökzöldeket egyaránt tudományos nevük abc sorrendjében mutatjuk be. A növények magyar nevét is megadtuk, a könyv végén pedig névmutatóba foglaltuk. Számos fajtát azonban - s nem csupán a legújabbakat - csak a tudományos névvel nevezhetünk meg pontosan, nincs magyar nevük. Ilyen esetben a leíró szövegben szerepel a kiinduló alapfaj magyar neve (például az Eunonymus japonicus 'Aureovariegatus' a japán kecskerágó sárga-tarka levelű fajtája). Hazánk éghajlata szárazföldi (kontinentális), az egzotikus növények számára bizony gyakran szélsőséges. A fagytűrő északi fenyők számára száraz és meleg, a szubtrópusi és mérsékelt övi örökzöldeknek száraz és kevés a páratartalom, a mediterránból származó, jó szárazságtűrőknek pedig hideg. Nem véletlen, hogy a fenyőknek mindössze négy faja honos hazánkban: a feketefenyő, az erdeifenyő, a közönséges boróka és a közönséges luc. Ezek sem általánosan elterjedtek, csak megfelelő termőhelyen élnek vadon. Éppen ezért szükségesnek tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy idegenül hat az örökzöldekkel telezsúfolt, netán színes lombú fenyőkkel tarkán beültetett kert. Válasszon ki-ki a kertje adottságainak, öntözési lehetőségeinek és ízlésének megfelelő örökzöld növényeket, de társítsa őket lombhullató fákkal, bokrokkal, évelő és egynyári virágokkal. Legyen a növényegyüttes tájba illő, egyéni, ne csupán a szomszéd kert mása! Könyvünk végén táblázatba foglaltuk a növények várható kifejlett méretét, örökzöld-jellegét, igényeit és díszértékét. A különleges igényekre, érzékenységre, ápolási tennivalókra az egyes leírásokban is kitértünk. A színes felvételek kivétel nélkül Magyarországon készültek, az elmúlt 10-12 évben, magán- és közgyűjteményekben, kiskertekben, parkokban. Egyes növényeknél szükségesnek tartottuk, hogy a helység megjelölésével bizonyságot szolgáltassunk egy-egy egzóta hazai megtelepítéséről.

Czáka Sarolta - Füstös Zsuzsanna - Hrotkó Károly - A ​növényszaporítás ábécéje
Ez ​a könyv elsősorban a kertművelőknek ad szakszerű ismereteket könnyen érthető formában a növények szaporítási módjáról. A sok rajz segítségével közérthetően szól az oltás, vetés, dugványozás elvi alapjairól, a szaporító anyagok (mag, dugvány, oltóvessző stb.) begyűjtéséről, tárolásáról, a szaporítási módokról, a már kikelt, megeredt, meggyökeresedett növények további kezeléséről. Figyelembe véve az olvasók többségének technikai lehetőségeit, a legegyszerűbb, minden háznál megtalálható eszközöket (befőttesüveg, fóliazacskó, műanyagpohár stb.) ajánlja a különféle szaporításmódokhoz.

Czáka Sarolta - Faiskolai ​áru vásárlása, ültetése
Kezdő ​és gyakorló kertészkedőknek egyaránt gondot és bosszúságot okoz, ha a drágán vásárolt szőlő- és gyümölcsoltványok, dísznövények nem erednek meg. Ilyenkor nemcsak pénzüket, de idejüket és fáradságukat is elveszettnek érzik —jogosan! A felkészült vásárlót azonban nem éri csalódás, mert tudja: Hol, kitől szerezze be a szaporítóanyagot? Mit, mikor vásároljon, hogyan telepítsen? Melyek a jó minőségű szaporítóanyag ismérvei? Mikor van mód az utólagos reklamációra, milyen esetekben szavatolja a szaporítóüzem a növényanyag minőségét? Ezekre a kérdésekre ad választ a szerző, s egyúttal felhívja a figyelmet a leggyakrabban előforduló problémákra, hiányosságokra is. Ha megszívleljük tanácsait, elkerülhetjük a felesleges utánajárást és a hiábavaló anyagi áldozatot, és ami a célunk: hamarabb teremnek gyümölcsfáink, szőlőink, előbb gyönyörködhetünk dísznövényeinkben, legnagyobb örömünkre!

Czáka Sarolta - Borsó ​és bab
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Czáka Sarolta - Molnár Mária - Bálint János - A ​növényvédelem ábécéje
Növényeink ​védelme a legkisebb kertben, de még a lakásban, az erkélyen is gondot jelenthet. Hogyan, milyen szerrel, mikor próbáljuk meg kezelni őket, hogy újra viruljanak? Ez a gazdagon illusztrált könyv megismertet növényeken tapasztalható tünetekkel, károsítókkal, az ellenük való legújabb védekezési módszerekkel, növényvédő szerekkel. Az ábécébe szedett növények sora a leggyakoribb cserepes virágokat, a zöldségféléket, a díszfákat és -cserjéket, az örökzöldeket, a gyümölcsféléket és a szőlőt tartalmazza, az afrikai ibolyától kezdve a zellerig. A szerzők felhívják a figyelmet a körültekintő növényvédelemre, megszívlelendő javaslatot adnak a védekezés módjára, mértékére, az óvintézkedések betartására. A könyv végén levő összesítő táblázat tartalmazza a legújabb készítményekkel bővített szerek nevét, a felhasználás módját, és hogy melyik növénykultúrákban alkalmazhatók. A növények és károsítók tudományos nevének listája a szakembereknek nyújt segítséget a gyors keresésben, de a könyv a kezdő kertbarátoknak, a gyakorló kertészeknek is szól, hogy elsajátíthassák a növényvédelem ma már számukra is nélkülözhetetlen ismereteit.

Czáka Sarolta - 88 ​színes oldal az örökzöldekről és a fenyőkről
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók