Ajax-loader

Lajta Edit könyvei a rukkolán


Ábel Péter - Lajta Edit - Süle Jenő - Putnoky Istvánné - Új Film Lexikon I-II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajta Edit - Vermeer
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajta Edit - Brocky ​Károly 1807-1855
Lajta ​Edit fiatalon elhunyt művészettörténész könyvének 2. kiadását tarja kezében az olvasó. A lassan három évtizede megjelent mű semmit sem vesztett időszerűségéből, sőt, az azóta eltelt évek alatt az érdeklődés egyre inkább e korszak felé fordult. Brocky Károly műveinek jó része külföldön hirdeti hazánk fiának tehetségét. Jelentős munkásságának csak kis része ismeretes a nagyközönség és a tudományod kutatás számára. Ennek oka, hogy ő is azon mesterek közé tartozik, akik a múlt század elején kénytelenek voltak hazájukat elhagyni a művészi kiteljesedés és a megélhetés érdekében. Markó Károly mellett Brockyt szoktuk emlegetni, mint olyan kivételt, akinek sikerül érvényesülnie Európa nagy kultúrközpontjaiban is. Brocky ugyanúgy, mint Markó, sohasem feledte el szülőföldjét, élénk kapcsolatot tartott az 1848-as Szabadságharc emigránsaival és több művét hagyta végrendeletében hazájára. Képei a millennium idején kerültek itthon bemutatásra, és akkor óriási szenzációt keltettek. Néhány műve azóta is a magyar művészettörténet legtöbbet szereplő alkotása, a közönség is jól ismeri őket, és szívesen gyönyörködik bennük. Művészi kvalitása kivételes helyet biztosít a mesternek azóta is. Lajta Edit monográfiája alapos tudományos kutatás eredményeképpen tárja fel a nagyszerű életművet, a korabeli források szinte maradéktalan felhasználásával. Több Brocky-mű felkutatása és azonosítása fűződik a szerző nevéhez. Már ő is felhívta a figyelmet Brocky grafikai munkásságának jelentőségére, de meggyőző érveket csak ez a kiadvány sorakoztat fel, akvarell-reprodukcióival.

Lajta Edit - Hogarth
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajta Edit - Greco, ​Velazquez, Goya
Kedves ​Olvasó! „Az én múzeumom” című kis könyvek új módszert vezetnek be a művészet ismertetésébe. A sorozatot úgy állítottuk össze, hogy minden kötete három-három, klasszikus vagy modern, magyar vagy külföldi mester munkásságát foglalja össze. A művészek megismerését alkotásaikból válogatott hat-hat mű színes reprodukciója is segíti.

Lajta Edit - Ingres
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajta Edit - Korai ​francia festészet
A ​francia művészet tarka virágoskertjében a gótikus festészet alkotásai, ha talán nem is a legpompásabb, de kétségkívül a legbájosabb virágok közé tartoznak. A stílus bölcsője Franciaország. A gótikus festészet nagy alkotásait, a csodálatos katedrálisok, a chartres-i székesegyház, a párizsi Notre Dame vagy a Sainte-Chapelle tündöklő üvegablakait sokan ismerik, kevesen tudják azonban, hogy a francia gótikus festészet nemcsak e nagy alkotásokon született, hanem a pergamenkódexek lapjain is, IX., másképp Szent Lajos király idején, a XIII. század elején. A nemrég elhunyt nagy tehetségű művészettörténész, Lajta Edit tanulmánya érdekes és hasznos ismereteket közöl erről a három évszázados virágzásról. Elsősorban a táblaképek helyét és jelentőségét határozza meg, bemutatva néhol aprólékos, finomkodó (Malouel, Bellechose), máskor erőteljesebb szépséget sugárzó (Fouquet) világukat. Részletesen tárgyalja a miniatúrát is, többek között az egyetemes művészet egyik legpompásabb alkotását, a "középkori kéziratok királyá"-nak nevezett könyvet, Berry hercegének "Trés Riches Heures" című imakönyvét, amelynek mesterei, a Limbourg fivérek, csodálatos művészi erővel jelenítették meg a múlófélben lévő lovagi világot, a rafinált előkelőséget, a finom szín- és vonalkultúrát. Jelentős szerepet játszott ekkoriban a falkárpit is, amelyet a mesés hangulatú "Hölgy az egyszarvúval" sorozat egyik tagja reprezentál. A nagyszerű sort Jean Clouet zárja le, vele ér véget a gótika korszaka, hogy átadja helyét az egész Európát lázba hozó új stílusnak, a reneszánsznak.

Kollekciók