Ajax-loader

Kriska György könyvei a rukkolán


Kriska György - Térhatású ​fényképezés és szemléltetés
A ​digitális fotózás és a számítógép-használat elterjedése ma már mindenki számára megteremtette a lehetőséget arra, hogy térhatású felvételeket készítsen, és ezeket széles körben megismertesse másokkal. Könyvünk bemutatja azokat az egyszerű fényképezési technikákat és számítógépes módszereket, amelyekkel alapos elméleti ismeretek és költséges technikai eszközök nélkül is képesek lehetünk háromdimenziós képek elkészítésére. A CD -melléklet egy eredeti képvetítő programot és interaktív feladatsorokat tartalmaz, amelyeket feltölthetünk saját képeinkkel és szövegeinkkel. A testreszabható interaktív animációk saját digitális oktatóanyag elkészítésére is lehetőséget adnak. A programrészek nemcsak 3D, hanem 2D képekkel is feltölthetők. Ajándék CD-melléklet és 3D szemüveg!

Kriska György - Újpest ​és környékének természeti értékei
Budapesten ​az utóbbi évtizedekben végbement változások jelentős mértékben hatottak a főváros zöld területeire. A lakóépületek és ipari létesítmények újabb és újabb részeket hódítottak meg a város határában, aminek eredményeként egyre jobban eltávolították a betonrengetegbe zárt lakókat a fővárost körülvevő természetes élőhelyektől, az erdőktől, rétektől, tavaktól, patakoktól. Ez a füzet Újpest és környékének természetes életközösségeiről nyújt egy rövid bemutatást, megadva azokat az alapismereteket, amelyek az egyes területek jellemzéséhez szükségesek. A bemutatásokban tényszerűen kerülnek ismertetésre azok az emberi beavatkozások és hatásaik, amelyek az élőhelyek egy részénél maradandó károsodásokat, vagy teljes pusztulást okoztak.

Kriska György - Az ​édesvizek és védelmük
Édesvizeink ​és védelmük napjainkban folyamatosan az érdeklődés előterében állnak, köszönhetően a gyakori árvizeknek, folyamszennyezéseknek. Az aggódó szeretet és tenni akarás azonban nem elég vízkincsünk megőrzéséhez; megóvni, megvédeni csak azt tudjuk, amit jól ismerünk. Az általános- és középiskolában korlátozottan van csak lehetőség vizeink biológiájának megismerésére és a természettel harmóniában való együttéléshez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére. A vizek ökológiájával kapcsolatos ismeretek összegzésén túl hasznos gyakorlati vizsgálati módszereket is bemutat. A szerző célja, hogy könyvével a cselekvő természetvédelemhez nyújtson segítséget. Ajánljuk ezért minden tanárnak, diáknak és más érdeklődő olvasónak, aki féltik és védi természeti környezetünk egyik legszebb és legsérülékenyebb részét: édesvizeinket.

Kriska György - Vízi ​gerinctelenek
Kirándulások ​közben gyakran vezet utunk vízpartok mellett. Sokszor nem is szükséges különleges felszerelés ahhoz, hogy észrevegyük a vízben nyüzsgő élőlények tömegét, vagy épp fordítva, megállapíthassuk, hogy az adott vízből valamely okból kipusztultak az élőlények. Kötetünkben a hazai vizekben előforduló jellegzetes gerinctelen állatokat mutatjuk be az olvasóknak. Némelyeket közülük sokan ismernek, másokról (például a szivacsokról vagy az édesvízi medúzáról) sokan nem is tudják, hogy egyáltalán élnek a Kárpát-medencében. Az ÉlőVilág Könyvtár jelen kötetével áttekintést szeretnénk adni a vízi gerinctelenekről az érdeklődő diákok és iskolai szakkörök számára, hogy a kirándulások során fellelt állatokat meghatározhassák és részletesebben is megismerhessék.

Kriska György - Édesvízi ​gerinctelen állatok - határozó
A ​könyv elsődleges célja az, hogy gyakorlati segítséget nyújtson az édesvízi gerinctelen állatok azonosításához, a határozórészeket kiegészítő szöveges leírások pedig a legfontosabb elméleti ismeretek megszerzésére is lehetőséget adnak. A 235 eredeti számítógépes grafikát és 515 fotót tartalmazó könyv a CD mellékleten szereplő térhatású (3D) képvetítővel, filmrészletekkel és interaktív ellenőrző programokkal együtt olyan oktatási programcsomagot alkot, amely a közoktatásban és a felsőoktatásban egyaránt jól használható. A munka európai léptékben is hiánypótlónak számít, amit az is bizonyít, hogy Thomas Tittizer professzor (Friedrich-Wilhelms Universität Bonn) közreműködésével még az idén megjelenik németül, majd a tervek szerint a jövő évben angolul is. Így a kötet más európai országokban is segítségére lehet az édesvizek életével foglalkozó szakembereknek, és nemcsak hazai, hanem európai szinten is hozzájárulhat a környezettudatos szemléletformáláshoz.

Kollekciók