Ajax-loader

Bakonyi Gábor könyvei a rukkolán


Bakonyi Gábor - Tasnádi Péterné - Fizikai ​képletgyűjtemény
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bakonyi Gábor - Veres László - Kiss István - A ​talaj élővilága
Könyvünkben ​olyan állatokkal ismerkedhetsz meg, amelyek eddig talán elrejtőztek szemed elől. Pedig a talaj gazdag élővilágot rejt. Számtalan apró állat itt éli le egész életét, mások lakóhelyül, búvóhelyül választják a talaj felszíni vagy mélyebb rétegeit. Ahhoz, hogy a kisebb testűeket megfigyelhesd, vigyél magaddal egy kis kézinagyítót is a kiránduláskora. Az erdei talaj felszínét borító moha- és avarrétegben keresgélve sok érdekes állatra bukkanhatsz. Bepillanthatsz a hangyaboly életébe, de megismerkedhetsz a házikert és a szántóföld talajának lakóival is. Számos faj közülük védett, így ha találkozol velük, ne fogd meg, csak észrevétlenül figyeld őket. A könyv kihajtható színes oldalain megtalálod mindazokat a fajokat, amelyeket külön-külön is jellemeztünk. Az állatok neve mellett lévő szám mutatja, hogy az egyes fajokból hány állatot rejtettünk el a képen.

Bakonyi Gábor - Termodinamika ​- Optika - Atomfizika
A ​gyakorlatban régóta hiányzik az általános iskolák felső tagozata, a gimnáziumok és technikumok hallgatói részére kidolgozott példatár. A tananyagok egyszerűsítése ellenére az órát adó tanárnak ritkán van ideje arra, hogy megfelelően választott és kellőszámú példát oldhasson meg. A tankönyvekben sincs mód arra, hogy az elméleti anyagon kívül elegendő példát vagy főleg példamegoldását közölhessenek. Példatársorozatunk, amely Bolyai nevét viseli, ezt a hiányosságot szeretné pótolni. Célja, hogy a sokféle feladat alapján hozzájuk hasonlókat az olvasók meg tudjanak oldani.

Bakonyi Gábor - Sáskák, ​szöcskék, tücskök
Az ​egyenesszárnyúak igen ősi állatok. Már háromszázmillió évvel ezelőtt is számos fajuk népesítette be a Földet. A ma élő fajokhoz megtévesztésig hasonló alakok rágták a pikkelyfák és pecsétfák leveleit, bújtak a mohapárnák alá. Mai utódaik rágó szájszerve, járó vagy ugró lába, első pár bőrszerű és hátsó hártyás szárnya azt a régi kort idézi, amikor a rovarok törzsfáján egyre több új hajtás indult fejlődésnek. Könyvünkben az egyenesszárnyúakon kívül szerepelnek még a bőrszárnyúak is, a fülbemászók, amelyek nevükkel ellentétben nem másznak senki fülébe; botsáskák, az inszektáriumok kedvelt, érdekes lakói; csótányok, utálatos, hívatlan lakótársaink; fogólábúak, a félelmetes ragadozók. Mind olyan állatok, melyekkel erdőn-mezőn sétálva, sőt otthonunkban is találkozhatunk. A változatos testfelépítésüket, néha szemet gyönyörködtető színezetüket, érdekes életmódjukat mutatjuk be a következő oldalakon.

Kollekciók