Ajax-loader

Benke Zoltán könyvei a rukkolán


Benke Zoltán - Magyarország ​kígyói
"Kedves ​Olvasóim! Ugye nem találják túlzottan elszomorítónak azt a tényt, hogy hazánkban alig több mint fél tucat kígyófaj 'rémisztgeti' a lakosságot. Én bizony elkeserítőnek tartom ezt a hüllőszegénységet - hiszen százszor ennyit is el tudnék viselni! Hát még milyen sanyarúság az, hogy eme néhány 'polgártársunkat' is legszívesebben száműznék innen, pedig az igazi honfoglalók ők voltak. Nálunknál ugyanis sokkal előbb hódították meg lankás dombjainkat, monoton mezőinket, cifra rétjeinket, ragacsos mocsarainkat és 'sziklakápolnáinkat'. Több tíz- vagy talán százezer éve csúsznak hangtalanul sokat változott környezetükben és tűnnek el egyre-másra ember által szétroncsolt élőhelyeikről. Valójában egy hatalmas 'képtár' műalkotásai ők, ahol a mester az evolúció volt, a galéria pedig maga az őstermészet. Ízlésünk azonban egyoldalú és kiforratlan. A tollakkal ékesített madár vagy a szirmokkal kérkedő virág esztétikus - a pikkelymozaikos, láb nélküli kígyó fogyatékos csúfság." (Benke Zoltán)

Benke Zoltán - Kígyók ​terráriumi tartása
Annak ​ellenére, hogy a kígyók terráriumi tartása egyre népszerűbb hobbi hazánkban, magyar nyelvű szakirodalma alig van. Ezt a hiányt szünteti meg Benke Zoltán könyve, aki sok irányú gyakorlati tudnivalókkal látja el a téma iránt érdeklődőket. A kezdő kígyótartókat érintő tanácsok (bánásmód, elhelyezés, szaporítás, stb.) után a terráriumi körülményeket jól tűrő fajokat ismerteti. A leírásokból egy-egy kígyó tartására, életmódjára, elterjedésére, külső megjelenésére, valamint méreghatására vonatkozó ismereteket szerezhet az érdeklődő, végül a mérges kígyók okozta balesetek ellátására vonatkozó tudnivalók és idegen nyelvű szakirodalom egészíti ki a színes fotókkal illusztrált kötetet. - A kígyótartás iránt érdeklődőknek ajánlható.

Benke Zoltán - Mérgeskígyók ​avagy a testet öltött mítosz
A ​könyv a kígyók evolúcióján, alaktani, anatómiai és élettani sajátságain keresztül megismertet viselkedésük, életmódjuk néha meglepően bizarr jeleneteivel. A róluk szóló fejezeteket olvasva, fokozatosan rá fog döbbenni a Tisztelt Olvasó, hogy ezek az állatok tulajdonképpen teljesen mások, mint amilyennek eddig képzelte őket. A megismerés egyben közelebb is hozza Önökhöz az "Isten ostorait", a kígyókat - pedig vallják be, ezt nem gondolták volna!