Ajax-loader

Grigorij Baklanov könyvei a rukkolán


Grigorij Baklanov - Két ​tűz között
Egy ​kis csoport katona néhány napját beszéli el ez a kisregény: előreküldték őket a folyó túlsó partjáról, hogy készítsék elő a hadsereg átkelését. Előttük a németek, mögöttük a folyó – bármi történik is, nem mozdulhatnak egy lépésnyit sem hátrafelé...

Grigorij Baklanov - Barátok
Baklanov, ​akit több nagy sikerű, magyarul is megjelent könyvéből a magyar olvasóközönség is jól ismer, mai értelmiségi körökben játszódó regényében korunk társadalmi méretű erkölcsi kérdéseire keresi a választ. A két azonos korú, de merőben más életfelfogású és beállítottságú építészmérnök sorsának tükrében olyan közérdekű és elgondolkoztató problémákat boncol, mint: a barátság, a szerelem, a család, az érvényesülés, az alkotói-művészi lelkiismeret, a megalkuvás stb. A jót és rosszat egyformán mérlegre tevő író rendhagyó szerkezetű könyvében nem erkölcsprédikátorként akarja jóra tanítani az olvasókat, tőlünk várja, hogy ítélkezzünk a megszokottá vált rossz fölött.

Grigorij Baklanov - 1941 ​júliusa
1941 ​júniusa. A TASZSZ-iroda hivatalos közleménye: "... A Szovjetunió értesülései szerint Németország ugyanolyan következetesen tartja a szovjet-német megnemtámadási szerződés feltételeit, mint maga a Szovjetunió; szovjet vezető körök véleménye szerint azok a híresztelések, amelyek Németország szerződésszegő szándékairól és a Szovjetunió elleni támadás előkészületeiről szólnak, nélkülöznek minden alapot..." És nyolc nappal később pusztító orkánként rázúdul a felkészületlen országra a gigászi, fasiszta hadigépezet. A felelősség kérdését veti fel önmarcangoló kíméletlenséggel Grigorij Baklanov regénye: egy tévedhetetlennek hitt ember és milliók felelősségének kérdését; a lemeztelenített, teljes igazság szenvedélye fűti. Ez az írói szenvedély, és a regény hősinek - igazaknak és gyengéknek, mindenre elszántaknak és megalkuvóknak - kivételes művészi erővel ábrázolt lelkiismereti drámája Baklanov művét az utóbbi esztendők szovjet széppróza-termésének egyik legértékesebb, megdöbbentő írói vallomásává avatja.

Grigorij Baklanov - Örökre ​tizenkilenc évesek
A ​nagy háború nyomai még ma is gyakran előbukkannak Ukrajna tájain. Így történik, hogy egy filmforgatócsoport egy újra kiásott lövészárokban ráakad Tretyakov csontvázára. A fiatal hadnagy egy 1944-es nagy támadásban esett el, és azóta örökre tizenkilenc éves maradt. Elsősorban az ő rövid, ám eseményekben, élményekben gazdag életét eleveníti meg a könyv. Ez az élet természetszerűen egybefonódik Tretyakov alakulatának, egy nehéztüzérségi egység katonáinak súlyos küzdelmeivel, és azoknak a harcosoknak a sorsával, akiknek egymástól sokszor élesen elütő egyéniségét, jellemét, magatartását szinte a jó ismerős szavahihetőségével, kendőzetlen realizmussal, lélekbe látó emberismerettel világítja meg a neves szerző. Amikor a hadnagy súlyosan megsebesül, Baklanovnak módja nyílik arra, hogy elvezessen bennünket a hátországba, és bemutassa a lakosság háborús hétköznapjait, küzdelmes, szűkös életét. Itt szövődik meghatóan tiszta, szép szerelem. Tretyakov és egy tizenhat éves lány között.

Joszif Geraszimov - Jevgenyij Ziborov - Egon Livs - Grigorij Baklanov - Holdtölte
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók