Ajax-loader

Burger Barna könyvei a rukkolán


Burger Barna - Auf ​dem Blauen Weg
Ungarn ​zu Fuß erleben Tagebuch eines Fotografen Barna Burger, der bekannte Fotograf und Herausgeber zahlreicher Bildbände, ließ einen Kindheitstraum wahr werden, als er sich zu Fuß auf den Weg der insgesamt 1.180 Kilometer langen Blauen Wandertour quer durch Ungarn machte. Seine während dieser Wanderung entstandenen Fotografien und die dadurch inspirierten Gedanken fügte der Künstler in einem Bildband der besonderen Art zusammen. Die landesweit bekannten und bildgewaltigen Naturaufnahmen Pál Rockenbauers, die es unter dem Titel Anderthalb Millionen Schritte durch Ungarn sogar als Naturfilmserie ins ungarische Fernsehen geschafft haben, bedeuteten für viele unserer Landsleute, so auch für Barna Burger, ein Schlüsselerlebnis. Genauso wie das Filmteam machte er sich von Osten nach Westen auf den Weg. Seine Wanderung dauerte vom Mai 2013 bis zum November 2014, wöchentlich legte er an zwei oder drei Tagen 20 bis 40 Kilometer zurück. Die Tour war von Anfang an als Naturwanderung geplant. Zu Fuß unterwegs zu sein, die Nähe zur Natur und die Einsamkeit zu spüren - dies alles bot nicht nur zahlreiche Erlebnisse, die er mit der Kamera einzufangen suchte, zugleich war diese Erfahrung für Burger auch eine Quelle der Selbsterkenntnis, die reinigend auf seinen Geist wirkte. Auf den faszinierenden Fotografien Barna Burgers können all jene, die gerne durch die Natur wandern, die Schönheit der ungarischen Landschaft erkennen. Wer aber noch nicht ausprobiert hat, durch welch abwechslungsreiche und schöne Orte der bekannteste ungarische Wanderweg führt, bekommt vielleicht mittels dieses subjektiven Tagebuchs Lust dazu, die Wanderschuhe anzuziehen. Und wenn Sie nichts anderes tun, als darüber zu staunen, wie viele geheime Schönheiten sich in der ungarischen Landschaft verbergen, auch dann hat Barna Burger eines seiner Ziele erreicht: Er hat allen gezeigt, wie vielfältig und faszinierend dieses Land ist, das wir Ungarn nennen. Der Fotoband KÉKvándor (Blauen Weg) wird vom Ungarischen Wanderverband herausgegeben. Der Text zu den Fotografien wurde von dem Schriftsteller Zoltán Kőrösi betreut.

Kőrösi Zoltán - Burger Barna - Délutáni ​alvás
"Ha ​kezem elfáradt, eldobja a könyvet, s a délutáni álom hosszú lesz. Ha könyvet tartunk a kezünkben, nem gondolunk az elalvásra. Ha eldobjuk, nem gondolunk többé az olvasásra. Ez a kezdete és a vége az alvás minden művészetének." /Li Li-veng, Kína, XVII. század/

Burger Barna - 85. ​Ünnepi Könyvhét - 85 kortárs magyar író
Díszdoboz ​a Pegazus jegyében, olyan kincsesládika tehát, amelyben az Olvasó tarthatja képeslapjait kortárs magyar írók fotóival, adataival, legfontosabb műveinek lajstromával és egy-egy tőlük vett, jellemző idézettel, szövegrészlettel. Nyolcvanöt szerző. Az ünnepi könyvhetek főszereplői, ott járnak vagy nemrég még ott jártak a sokadalomban a sátrak közt, s könyveikkel év közben is velünk tartanak. Az ünnepi könyvheteket alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Kossuth Kiadóval közös vállalkozásban az írók fotósának, Burger Barnának a fotóit gyűjti egybe, a szöveges hátoldal Tarján Tamás munkája. Az idézetek mindegyike folyamatos, betűhív műrészlet, a vastagított évszámok pedig arra utalnak, hogy a fölsorolt kötetek közül melyik szerepelt hivatalos ünnepi könyvheti listán. Jó böngészést az Olvasónak; az sem baj, ha előbb-utóbb a képeslapok pedáns ábécé-rendje fölborul, s nehezebb lesz újra meg újra megkeresni a kedvenceket.

Burger Barna - Orbán ​Viktor
Ez ​a könyv a fényről szól, az árnyékokról, a munkáról és a reményről. Ez a könyv az útról szól, a városról és a faluról. Ez a könyv Orbán Viktorról szól. Ez a könyv egy kampányról mesél. Ez a könyv Magyarországról szól. Ez a könyv néhány rendkívüli hét krónikája a 2010. évből. Ez a könyv a Magyarországon élő emberekről szól. Itt vagyunk ebben a könyvben, remélem itt vagyunk mindannyian. Burger Barna

Burger Barna - Fej ​vagy írás
"Elhatároztam, ​hogy lefotózom a kortárs magyar irodalom meghatározó alakjait. Másfél év alatt száz írót kerestem fel, közülük kilencvenhatot sikerült lefényképeznem, s végül kilencvenketten kerültek a könyvbe. Miután a képek elkészültek, mindenkitől azt kértem, hogy írjon vagy adjon egy olyan szövegrészt a kép mellé, melyet önmagáról jellemzőnek vagy ide illőnek gondol." (Burger Barna)

Ambrus Lajos - Burger Barna - Gyurik Gábor - Fűszerkert
A ​Magyar Konyha második kötete Ambrus Lajos író, Gyurik Gábor séf és Burger Barna fotográfus közös alkotása fűszerekről, borokról, ételekről. A kötet szakácskönyv, fűszertörténeti és gasztronómiai album egyszerre, igényes, ám mindenki számára megvalósítható fűszeres receptekkel.

Burger Barna - Kékvándor
Ki ​az, aki életében legalább egyszer ne akart volna útra kelni? Szabadon, bakanccsal, hátizsákkal gyalogolni az úton? Érezni a füveket, fákat, utat, találkozni bárkivel és bármivel, ami szembejön? Burger Barna fotográfus az Országos Kéktúrát gyalogolta végig. Közel egy év leforgása alatt, tizenkét szakaszra osztva megtett 1180 kilométert, és útjának élményeit képekben rögzítette. Lenyűgöző tájak, ismerős-ismeretlen emberek, meglepetések vagy éppen apró, szép részletek bukkannak elő ennek a vándornaplónak a lapjairól. S az olvasó, ha végigköveti a fotóssal az utat, azt is megértheti és átélheti, ami az igazi vándorok legnagyobb élménye. Azt, hogy a vándorlás mindig tiszteletadás a természetnek, és erőt adó spirituális élmény is. „Túrázni jó! Ez a két szó nem mindenkinek jelenti ugyanazt, de a lényeg nem is ez. A hangsúlyos szó a JÓ. Mert lehet egy túra rövidke, pár órás - csak a közeli kiserdőben, mondjuk kutyasétáltatás apropóján - vagy lehet napokon, heteken, hónapokon át tartó, néhol valóban EMBERPRÓBÁLÓ feladat, a lényeg mégis ez: JÓ! Senki nem marad ugyanaz, miután megtette a rászabott UTAT, mint annak előtte. Bátorság, kihívás, kíváncsiság vagy a felfedezés öröme? Ahány ember, annyiféle motiváció, de egyazon cél: megtenni azt, amit mások nem mernek, amit mások talán nem értenek, amire mások nem képesek. A cselekvés öröme. Ez mozgatja azt, aki túrázásra adja a fejét. Burger Barna fotóit látva pedig még egy fontos momentum is képbe kerül: nincs két egyforma nap, óra, perc, pillanat, és ha ezeknek csak egy kis részét is meg lehet örökíteni, azzal másoknak is át lehet adni valamit ebből az élményből. Kívánom, hogy Te, aki most a kezedben tartod ezt a könyvet, hozzám hasonlóan gyönyörködj mindebben, és érezd azt, ami ezeken a lapokon keresztül átadható és megmutatható mindabból, amit Magyarország tájai, emberei, képei jelentenek!” Lukács László (Tankcsapda) Az elindulás nehézsége. Az út, amelyen megyünk. Az egyedüllét. A már ismerős fájdalmak az izmokban. A hajnali fények a fák között. A bokrokból felriasztott madarak hangja. A felszálló pára. A lépések egyhangúsága. A víz íze. A levegő illata. A szembe folyó izzadság. Az eltévedés. A telefon csörgése az erdőben. A pillanat egyedülállósága. Az út, amelyet magunk mögött hagyunk. Az útközben megszülető tervek. Az emberi szó. A pihenés. A színek. A gondolatok. A félelem. A fáradtság. Az eső. A fák. A kövek. A fű. A csend. A Kék.

Burger Barna - New ​York
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Burger Barna - Gera
Gera ​Zoltán végleg hazatért a nyáron. A Fradi legnépszerűbb játékosának karrierjéről egyedülálló, művészi kivitelű album készült, amelyben exkluzív, soha nem látott képek illusztrálják Gerzson ferencvárosi korszakának legemlékezetesebb pillanatait a korábbi időkből és a jelenből is. Az album segítségével visszautazhatunk a múltba vagy bepillanthatunk a jelenbe: a fotókról visszaköszönnek az öltözői kulisszatitkok, az Újpest elleni derbik felejthetetlen pillanatai, Gera védjeggyé vált gólöröme, a legkedvesebb társak, a legdurvább és leginkább nagyra tartott ellenfelek, azaz minden, ami a zöld-fehér pályafutásba belefért. Sokan megszólalnak arról, nekik mi jut vagy jutott eszükbe e két szó hallatán: Gera Zoltán.

Burger Barna - The ​Blue Rambler
Barna ​Burger Hungary on foot a photographers diary Barna Burger is a well-known photographer who has already published several books. He made his childhood dream come true when he set forth on a journey on foot along the 1180 kilometers of the National Blue Trail in Hungary. The photographs he took during the trek and his pertaining thoughts have been compiled into a special photo album. Once many Hungarian viewers enjoyed the famous television series One and a Half Million Steps in Hungary, directed by Pál Rockenbauer. Just like the film-makers, Barna Burger also walked from east to west. For more than a year, he would spend two or three days a week walking 20 to 40 kilometers on occasion. His journey lasted from May 2013 to November 2014. The tour was a wandering from the beginning: not only did the walk, the vicinity of nature, and the solitude bring about the experience recorded in the images, but they also provided the usually rare opportunity for getting to know himself and clarifying his thoughts. Everybody who is interested in hiking can recognize the beauty of Hungarys landscapes in Barna Burgers fascinating photos. Those, who have not yet tried to explore the various beautiful places the most popular Hungarian tourist trail leads through, can now take a fancy at trekking in boots via this subjective journal. Even if they just wonder how much beauty is hidden in the Hungarian landscapes, Barna Burger has achieved one of his objectives: he has shown everybody how diverse and fascinating the country we call Hungary is. BLUE Rambler was published by the Hungarian Hiker Association and the texts were edited by writer Zoltán Kőrösi.

Kollekciók