Ajax-loader

Gabnai Katalin könyvei a rukkolán


Gabnai Katalin - Ünnepigéző
Régi ​és gyakran visszatérő igény az iskolás korú gyermekek és a pedagógusok számára készült ünnepi előadásokat tartalmazó gyűjtemény. Az Ünnepigéző című kötetben található összeállítások az évről évre rendszeresen visszatérő ünnepségekre készült műsorokon kívül (tanévnyitó ünnepségek, november 7-i, április 4-i műsorok, anyáknapi és gyermeknapi megemlékezések) a gyerekek fantáziavilágát fejlesztő helyzetgyakorlatokat, dramatizált játékokat, népmesei hagyományokat idéző és a tábori úttörőélet sokszor merev vonásait karikírozó játékokat egybegyűjti. A kötet újszerű, az eddigi hasonló jellegű kiadványokról eltérő szemléletét a szabadtéri irodalmi játékok, foglalkozástervek dramaturgiai vázlata is jelzi, mely ügyességi próbákkal, akadályversenyekkel tarkított vetélkedőre is lehetőséget nyújt.

Gabnai Katalin - Drámajátékok
Hittétek ​volna, tanártársaim? Hittétek volna a hetvenes évek elején, mikor a Maros menti szúnyogok felhőit hessegettük a makói tanfolyam első tábortüzénél, vagy a szárnyas hangyák támadásait álltuk a mohácsi kollégium klórszagú vaságyain beszélgetve a magyar művészetpedagógia megújításáról, szóval hittétek volna, hogy egyszer drámatanári diplomát lehet majd szerezni magyar egyetemen? Mert most lehet. Már lehet. És még lehet. Rajtatok múlik, hogy a drámapedagógia, ez a bizonyítottan előre vivő módszer bekerül-e most már az általános nevelőképzésbe, ahol leginkább szükség volna rá, vagy értelmetlen adminisztráció áltevékenysége bénítja legjobbjainkat is, hosszú időre ellopva az erőt a legfontosabbtól, a ránk bízottakat megillető, inspiratív figyelemtől és a közösségteremtő, alkotó munkától. Ugye, az nem lehet?

Gabnai Katalin - Állatosdi
Ugye ​jó lenne bebújni néha mások bőrébe?! Eljátszani, hogy felnőtt vagy, hogy cukrász vagy, hogy mozdonyvezető vagy, hogy te vagy a vadász elől menekülő kisnyúl, a békára vadászó gólya, a nagy, erős állatokat okosságával legyőző teknősbéka. Szerepjátékokat kínál neked ez a könyv, farsangi délutánokon, iskolai rendezvényeken, de akár otthon vagy születésnapon is könnyen eljátszható, előadható rövid műsorokat. Van köztük olyan, amelyhez elég két-három szereplő, de találsz a könyvben olyan darabot is, amelyet nyolcan-tízen is játszhattok. Arra is gondolt Gabnai Katalin, akit a „Játsszunk bábszínházat!" és a „Csörgősipka" című tévéműsorokból jól ismerhettek, hogy megsúgja nektek, hogyan lesz a szövegből igazi előadás. Próbáljatok csak előadni egy darabot, rögtön rájöttök, nincs nagyszerűbb játék, mint másnak képzelni magunkat, más szemével látni, más eszével gondolkodni, egyszóval más bőrébe bújni.

Gabnai Katalin - A ​denevér
20 ​híres operett - 20 kötet CD-melléklettel -A CD-ken a bécsi és magyar operettek legismerteb dallamai láthatók. 55-65 percnyi műsoridő lemezenként. -A kötetekben a szerző életéről, a CD-n szereplő felvételek keletkezéséről, az előadóművészekről, a darab tartalmáról, történetéről olvashatunk. Az érdekes és tartalmas leírásokat gazdag illusztrációs anyag kíséri.

Gabnai Katalin - Színházas ​könyv
Ez ​a könyv a színjáték világába visz. Olyanoknak szól, akik érdeklődnek a színházcsinálás gyakorlata iránt, színházba járnak, vagy szeretnének színházba járni. Azoknak lesz igazán érdekes, akik maguk is megpróbálkoztak már színielőadás létrehozásával. Alapozó tudnivalókat, bevezető ismereteket kínál, de nem tankönyv. Olvasókönyv inkább, ami adalékokat szolgáltat hogy kedves mesteremet, Keleti Istvánt idézzem családi és baráti, netán iskolai szép beszélgetésekhez. Nem akar előadáselemző irányzatoknak megfelelni, de mindent megtesz azért, hogy hozzásegítse élményük kifejezéséhez az azt megosztani vágyókat. Kerül minden fölösleges idegen szót, de nem kerülheti el a szakszavak időnkénti használatát. Nem igényel előképzettséget, egész fiatalon is meg lehet érteni a lényegét. De reméljük, hogy lapozása közben nem unatkozik az sem, aki azért veszi kézbe, mert sokkal később jött rá, hogy érdekli a mímeléssel járó öröm, izgatja a szertartások feszültsége vagy a lassú bámészkodások birodalma.

Gabnai Katalin - Szép ​Heléna
20 ​híres operett - 20 kötet CD-melléklettel -A CD-ken a bécsi és magyar operettek legismertebb dallamai láthatók. 55-65 percnyi műsoridő lemezenként. -A kötetekben a szerző életéről, a CD-n szereplő felvételek keletkezéséről, az előadóművészekről, a darab tartalmáról, történetéről olvashatunk. Az érdekes és tartalmas leírásokat gazdag illusztrációs anyag kíséri.

Gabnai Katalin - Drámajáték ​10--14 éveseknek
Mi ​a színház? És mi a dráma? És mi az, amit előadásnak nevezünk? Meglessük. Szemügyre vesszük, hogyan keletkezik a "színházi pillanat", s hogy mit csinál az, aki úgy tesz, "mintha"... Hogyan csinálja? És miért olyan érdekes ez? Mi történik velünk, amikor őt nézzük, s mi történik velünk, amikor mi magunk játszunk? Megvizsgáljuk. Nem föltétlenül azért tesszük, hogy jelest kapjunk valahol. Inkább csak azért, hogy eltöprengjünk egy jelenség fölött, s megcsodáljuk a színházi élmény különös természetét.

Kollekciók