Ajax-loader

Bozsik Valéria könyvei a rukkolán


Bozsik Valéria - Különleges ​zöldségételek
A ​könyv két részből áll. Az első a különleges zöldségekből készíthető ételek receptgyűjteménye, a második pedig olyan ételeké, amelyeket a bennük fölhasznált zöldségek emelnek a különlegesség rangjára. Az első rész főszereplője a nálunk ma még ritkaságszámba menő néhány zöldségféleség: a cikória, az endívia, a mángold, a pasztinák, a brokkoli, a rebarbara és mások. Ezek közül némelyik csak salátának jó, de legtöbbjükből leves, főétel, köret vagy mártás is készíthető. Önmagáért beszél a második részben leírt ételek neve. Íme néhány: sajtos káposzta, töltött karalábélevél, zöldségmártásos pulykacomb, zöldséggel töltött csirke és liba stb. A különleges zöldségeket néhány kivételtől eltekintve a kiskerttulajdonosok termesztik. Számukra a szerző röviden ismerteti az egyes zöldségek termesztéséhez szükséges tudnivalókat is. A tálalási és italajánlatok viszont már mindenkihez szólnak.

Bozsik Valéria - Csillogó csalétek
"Ebben a könyvemben nem akartam hagyományos regényt írni, mert szerintem mai életünk dogmáinak és változásainak, előítéleteinek és folytonosan új életfelfogást igénylő helyzeteinek ábrázolása nem fér bele a regény szokásos kereteibe. Ezért írnám alcímül: Egy szelet az 1970-es évek életéből - tanulságokkal. A könyvnek mindössze hét szereplője van, egy munkás- és egy mérnökházaspár, az ő gyerekeik és a mérnök gépkocsivezetője. A történet elején a kertszomszédok a szokásos kertészkedésből, közös evésekből-ivásokból álló barátságot élik, de a mérnököt kinevezik műszaki igazgatónak, és ez a hatalmat jelentő beosztás mindannyiuk életét felkavarja. A két férfi gyanútlanul bekapja a hatalom csillogó csalétkét, és ezzel tragédiákat okoz, de csaknem maga is belepusztul. A két asszony őrlődik a férfiak hatalomvágya, saját életük fenntartása és a gyerekek igényei között - ahogyan az életben. Nem akartam hozzátenni semmit ahhoz, ahogyan életünk, hétköznapjaink zajlanak, csak egyet: a tanulságokat. Úgy tapasztaltam ugyanis, hogy mindannyiunkban él titkon vagy nyíltan a gyerekkori vágy: a mesének legyen tanulsága is."

Bozsik Valéria - 100 ​baromfi recept
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bozsik Valéria - Vezetők ​és vezetés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bozsik Valéria - Válaszúton
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bozsik Valéria - Hatalom ​nélküli társadalom
A ​szerző könyvében arra keres választ, hogyan lehet egyénileg boldogan, társadalmilag hasznosan élni. Megalkotta a harmadik évezred tízparancsolatát, kiindulva korunk emberének vágyaiból és félelmeiből. Nem elégedett meg azzal, hogy ezeket megfogalmazza, hanem megvizsgálta, miért marad írott malaszt a parancsolat, miért nem valósulnak meg a vágyak, mi okozza a félelmeket. Az okokat a hatalomban és a korunkban azt fenntartó párt- és választási rendszerben találta meg, melyet az állampolgárok fele már arra sem érdemesít, hogy megjelenjen a szavazáson. Bő fél évszázados munkával megbizonyosodott arról, hogy a párt kolonc a társadalom nyakán. Ezért dolgozta ki a hatalom nélküli társadalmi rendszert, melyben civil szervezetek veszik át a közélet irányítását. Részletesen ismerteti az átmenet módját, az új parlament létrehozását, felépítését, szerkezetét, működését, rácáfolva mindazokra, akik úgy vélik, hogy a demokráciánál nincs jobb, és a hatalom nélküli társadalom megvalósítása utópia. A parlamenti képviselők feladata az alkotmány módosítása, tehát el kell dönteniük, hogy leugranak-e arról a piedesztálról, amelynek a tégláit a nép már kihuzigálta alóluk, vagy példát mutatnak a Föld más parlamentjeinek arra, hogyan kell hatalom nélküli társadalmat létesíteni. Ezért felteszi nekik a kérdést: Hatalom vagy hazafiság? A szerző ezzel a művel teljessé tette életművét, mert ez teszi lehetővé a hatalom megszüntetését a közéletben, az 1983-ban megjelent _Emberszabású szervezet_ a munkahelyeken, az _Éljünk okosan!_ 12 kötetes életviteli tanácsadó enciklopédiája pedig a magánéletben.

Bozsik Valéria - Emberszabású ​szervezet
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók