Ajax-loader

Sulyok Katalin könyvei a rukkolán


Sulyok Katalin - Feleselő ​generációk
Ez ​a könyv egy lelkiismeretes, felelősségtudattól áthatott újságíró szívós munkájának eredménye. Sulyok Katalin 1979-ben gyanútlanul belevágott egy vitába a szülő-gyerek kapcsolatról (a gyerekek felnőttsége idején), s a több ezer levél, amely ennek kapcsán a Nők Lapja címére érkezett, elárulta, hogy az egész problémakör súlyosabb, mint ahogy azt előzetesen gondolni lehetett. A Feleselő generációk e levelek és levélrészletek válogatott, hatásosan csoportosított gyűjteménye, Sulyok Katalin megértésre törekvő, de mindig emberségesen bíráló kommentárjaival.

Sulyok Katalin - Úgy ​szeretnék férjhez menni
Úgy ​szeretnék férjhez menni! Csaknem minden leány így gondolkodik, és ez nemhogy nem baj, hanem örvendetes. Csak akkor nem az, ha a férjhez menési vágy kompromisszumokhoz vezet, ha a lányok mindenáron férjhez akarnak menni, akár érzelmi megalapozottság nélkül is, mert úgy vélik, anyagi és társadalmi biztonságuk csak ezen az úton érhető el. Így gyakran anyagi érdekek kerülnek előtérbe, és a lányok a vénlányság, az egyedüllét, az előítéletek félelme elől menekülnek a házasságba. Ennek a kérdésnek jár utána riportkönyvében Sulyok Katalin, hogy megvizsgálja egyéni és társadalmi vetületét. A könyv érdekes és hasznos olvasmány egy olyan témához, melyben így vagy úgy mindenki érdekelt.

Sulyok Katalin - Úgy ​szeretnék megnősülni!
Néhány ​évvel ezelőtt nagy sikert aratott az újságírónő Úgy szeretnék férjhez menni! című könyve. Ennek a párja készült most el. Milyen feleséget szeretne? Szőke, barna, fekete legyen, alacsony, magas, kövér vagy sovány? Mennyire fontos a külső? Na és a belső? Egyenrangú társat akar vagy szakácsnőt, takarítónőt? Lányt vagy elvált asszonyt? - tette fel a kérdést a riporter. S válaszolt a kényszerházasságba lépő 18 éves fiú, az anyjától szabadulni akaró mama kedvence; hörcsögtermészetű keresi házépítő társát, munkásszálláson élő az igazi otthont, külföldön élő a magyar konyhát - feleség képében. Négyszeresen elvált férfi várja az igazit, és ezerháromszáz nő közül sem tud választani egy diplomás fiatalember. Sulyok Katalin könyve érdekes és hasznos olvasmány abban a témában, amelyben így vagy úgy, de mindenki érdekelt.

Sulyok Katalin - Siklós László - Elsüllyedt ​(B)irodalom
Égesd ​el a kézirataimat, suttogta Katalin a halála előtt. Kiadatlan regényeid, novelláid, közös műveinket is? kérdeztem. Nem válaszolt. Halála után tíz évig egy kivétellel nem tudtam hozzányúlni a kötegelt papírokhoz sem ilyen, sem olyan szándékkal. Aztán elővettem a Kádár-korszak panoptikumát, a nagyregényt, mert azt a kort azóta sem írta meg senki. A könyv szereplői hétköznapi emberek és politikacsinálók. Diktátorok Kádártól, feleségétől és Aczél Györgytől lefelé: polbiz.-tag, KB-tag, párttitkár, miniszter, tanácselnök, ügyész, főszerkesztő, téesz-elnök, munkásőr, miniszter, tanácselnök, ügyész, főszerkesztő, téesz-elnök, munkásőr; gyilkosok és áldozatok; Nagy Imre szelleme, Bibó István szelleme; a hatalommal kényszerű szimbiózisban élő téesz-fogatos, kútásó, tudós, fejőnő, orvos, favágó, rendőr, böllér, temetőcsősz, vendéglős, patikus, pszichiáter, pék, varrónő, bazáros, hullamosó, ápolónő, író, művész, újságíró; mi magunk magánéletünkkel, macskáinkkal, besúgókkal, barátokkal és ellenséggel. Emlékeztetünk: az emberek nem akartak ütközni a diktatúrával, az ütközött velük, Velünk. Útjában állt mindenki, aki nem görnyedt előtte, nem tapsolt, nem hazudott. Kibújni következmények nélkül nem lehetett. A többség túlélte, néhányan belehaltak. A rendszerváltáskor vér nem folyt, csak megalvadt.

Sulyok Katalin - Egy ​ország gyesen
Egymilliónál ​több fiatal nő csapot-papot - szakmát, hivatást, fizetést, kollégákat - otthagyott, és elment pelenkázni, passzírozni, fürdetni: gyereket nevelni. Vajon hogyan érzik magukat anyai és háziasszonyi szerepükben ezek a munkás életre, egyenjogúságra és a házimunka lenézésére nevelt fiatal nők? Értelmesen, tartalmasan töltik-e a gyermekgondozási szabadságot vagy otthonlétük unalomba fullad? Visszavágynak-e a közösségbe, vagy megtetszik az otthonlét? Mit is jelent három-öt évre otthon maradni? Mit jelent az anyának, a gyermeknek, a családnak? És mit a munkahelynek és a társadalomnak? A gyes óriási vívmány. A gyes pofon a női egyenjogúságnak. Vajon melyik tábornak van igaza? Tíz év tapasztalatai alapján a gyermekgondozási segély előnyeit és hátrányait járja körül legújabb riportkönyvében Sulyok Katalin. (1979)

Sulyok Katalin - Nőnek ​születtem
Dolgozzon-e ​a nő? – kérdezi a szerző, és válaszol is: a nő évezredek óta dolgozik. Egyenlő-e a férfival? Igen, de jobbára csak a törvény előtt. Szerelemből megy-e férjhez? Igen, de van érdekházasság is. Örüljünk az abortusztörvénynek? Jó, hogy van, de azért gyerek is kellene. Segítik-e a dolgozó nők második műszakját háztartási gépek? Segítik, ha van pénzük, hogy megvegyék. A gondozási segélynek hátrányai is vannak. Leányanyák gondjai. Milyen az ideális nő? Ezekről szól ez a könyv. Úgy szól, ahogyan a szerző ritkán mer. S nemcsak szókimondó, hanem merész szerkesztésű is: egymással ellentétes vagy egymással semmilyen kapcsolatban nem álló műfajokat, novellarészletet és törvényt, riportot és regényrészletet, verset, és statisztikát, néprajzot és vizsgálati jegyzőkönyvet, olvasók leveleit és fogyasztási cikkek árait montírozza. A nőkről alkotott véleményünket filozófusok, vallásalapítók, írók, költők, politikusok, szociológusok egészítik ki vagy döntik el. Ha a szerző úgy látja jónak, Engels segít ebben, olykor pedig Mózes vagy Jézus. A nő a bibliai időktől 1971-ig – ezt az alcímet adhatnánk e könyvnek.

Sulyok Katalin - Lajos ​atya tanácsai
A ​kötet újat és mást nyújt, mint a hasonló kiadványok. Praktikus tanácsokat ad - gyomorfájásra és fülzúgásra, cukorbajra és szívpanaszokra, rákra és allergiára -, de kitér a lelki egészség ápolására is. A gyógymódok a lehető legegyszerűbbek: diéta, gyógyteák, mindennapi zöldségeink fogyasztása. Jótanácsai összegyűjtését, megjelenését Lajos atya már nem élhette meg. Segítőkészsége, tudása, tiszta emberi tartása példa értékű marad mindannyiunk számára. A kötetet Sulyok Katalin állította össze, aki évtizedeken át volt a Nők lapja népszerű riportere és több sikeres könyv szerzője.

Sulyok Katalin - Siklós László - Vetéstől ​a tálalásig
A ​szerzők saját tapasztalataik alapján adnak az olvasóknak egyszerű, gyakorlati, kézzelfogható tanácsokat, hogy kertjükben aránylag kevés idő és pénz ráfordításával termeljenek, és amit megtermeltek, azt az utolsó szálig sokoldalúan hasznosítsák. A kötet többek között kezdő és haladó kertészkedőknek, biokertészeknek, háziasszonyoknak, főzni szerető férfiaknak s végül, de nem utolsó sorban fogyókúrázóknak szól, akik el sem tudják képzelni, mi mindent ehetnek kenyér, rizs és nokedli helyett. A könyvet lektorálta és a borítószöveget írta Dr. Bálint György kertészmérnök, a népszerű Bálint gazda.

Sulyok Katalin - Hogyan ​készül?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók