Ajax-loader

Csepregi Pál könyvei a rukkolán


Csepregi Pál - A ​csemegeszőlő termesztése
A ​magyar gyümölcs kiváló zamata, rendkívül tetszetős színe Európa szerte ismert. Ugyanígy kedvelik a hazánkban termelt csemegeszőlőt is. Csemegeszőlőtermesztésünk, a termés mennyiségét és minőségét tekintve, sajnos igen sok kívánnivalót hagy maga után. E termesztési ág felfejlesztése éppen ezért időszerű problémánkká vált, s ezt több szempont indokolja. Először a belföldi piacot még mindig nem tudjuk megfelelő minőségű és mennyiségű csemegeszőlővel ellátni. A forgalombahozott szőlő legnagyobb része borszőlő, ami a mai minőségi követelményeknek már kevésbé felel meg. De csemegeszőlőtermesztésünk felfejlesztése mellett szól a világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete is. A világpiacon a tömegborokban túltermelés van, s a közönséges asztali borok értékesítése egyre nagyobb nehézségekbe ütközik.

Csepregi Pál - Szőlőtermesztéstan ​I.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csepregi Pál - Zilai János - Szőlőfajta- ​ismeret és használat
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csepregi Pál - Zilai János - Szőlőfajtáink
Egy-egy ​fajta leírása összegezi az ampelográfiai és a gyakorlati ismereteket. Példa: Olasz rizling Hasonnevei. Több országban Walschriesling néven ismerik... Származása. Nem tisztázott, bár jelzője olaszországi eredetét bizonyítaná, mégis inkább ... Elterjedtsége. Elsősorban Magyarországon és a vele szomszédos országokban termesztik. Olaszországban is ... Hazánkban a filoxéravész után kezdett rohamosan terjedni... Leírása. Tőkéje középerős ... - Vesszői vékonyak, egyenesek ... Vitorlája fehéren gyapjas ... Levele középnagy ... Levélszövete finom, vékony ... Fürtje kicsi, többnyire hengeres ... Bogyói kicsik ... Termesztési értéke. Késői érésű fajták közé tartozik ... Termőképessége jó ... Fagytűrése kiemelkedő ... Rövid- és hosszúmetszéssel egyaránt jól terem ... Bora tüzes, többnyire lágy ... a jövőben is nagyüzemeink egyik legfontosabb fajtája marad ... Termesztése ... -t kivéve, minden borvidéken és jó bortermőhelyen engedélyezett. A szőlőfajták csoportosításának alapja, a felhasználás célja és a bor színe: - borszőlőfajták (minőségi fehérbor-szőlőfajták, fehér tömegbor-szőlőfajták, vörösbor-szőlőfajták), - csemegeszőlőfajták, - magvatlan szőlőfajták, - dlrekttermö szőlőfajták és rezisztens hibridek, - alanyfajták. A felsorolt csoportokon belül megkülönböztetünk: - telepítésre engedélyezett fajtákat, - engedélyezés alatt álló fajtákat, - telepítésre nem engedélyezett, ismert fajtákat.

Csepregi Pál - A ​szőlő metszése
A ​metszés elméleti és gyakorlati ismereteit tartalmazza. A termőszőlők metszését fás-, zöld- és különleges metszések csoportosításában tárgyalja. Az utolsó fejezet néhány borvidékünk jellegzetes művelés- és metszésmódját ismerteti. Az elméleti anyagot 17 -- nagyrészt a szerző kísérleti munkáját felölelő -- táblázat teszi szemléltetőbbé. A szöveghez mellékelt 58 eredeti rajz szintén hozzásegíti az olvasót ahhoz, hogy a metszés ismereteit, de különösen annak gyakorlati szabályait könnyen elsajátíthassa.

Csepregi Pál - A ​szőlő metszése, fitotechnikai műveletei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Koródi László - Csepregi Pál - Horváth József - Kertészeti ​ismeretek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csepregi Pál - Zilai János - 88 ​színes oldal a szőlőfajtákról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók