Ajax-loader

Lányi György könyvei a rukkolán


Lányi György - Emberszörnyek
Üvöltve ​rohan elő az őserdőből az emberszabású óriásmajom, hogy lesújtson áldozatára... A horrorfilmek nézői jól ismerik ezt a jelenetet. De vajon valóban ilyen vérengzőek a gorillák? Léteznek-e majomemberek? Mi az igazság Drakuláról? Mit tudhatunk Hany Istókról és szörnytársairól? Ki volt Hasfelmetsző Jack? Hol rejtőzhet "az arc nélküli terrorista", Carlos? Ilyen kérdésekre keresi a választ a hazai természettudományos ismeretterjesztő irodalom kiváló művelője, Lányi György, aki ezzel az érdekes kötettel a Vizek gyilkosai című, nagy sikerű könyvének témáját folytatja.

Lányi György - Meglepő ​dolgok állatokról
Értjük-e ​az állatokat? Barangolás az ösztön körül Kiváltott mechanizmusok Rituális ceremóniák Az érzelem kulcsa A tanult magatartás Miről és hogyan tájékoztatják egymást az állatok? Harc és behódolás az állatvilágban A tisztogató szimbiózis Az idomítás és feltételes reflexek A majmok figyelemre méltó képességei Emlékképek különféle állatokról.

Lányi György - Meglepő dolgok állatokról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lányi György - Állatkedvenceink
Minden, ​amit kedvenc állatainkról és tartásukról tudni kell Milyen állatot tartsunk – saját életmódunk, körülményeink figyelembevételével? Hogyan gondozzuk első kedvencünket? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphat választ Ön is. A szerző leírja az egyes fajok általános jellemzőit, a tartásmód iránti igényeit, viselkedési jellegzetességeit, a tartásukkal kapcsolatos problémákat.

Lányi György - Herman ​Ottó élete és munkássága
A ​régi Szepesség kis városkájában, Breznóbányán, 1835 június 26-án, tehát másfél évszázada látta meg a napvilágot a szász-cipszer Hermann Károly

Lányi György - A ​vizek gyilkosai
A ​hatalmasra tátott állkapcsokban borotvaéles fogak csillannak meg, majd lesújt a halál... A horrorfilmek kedvelőinek a cápafilmekből ismert a képsor. Valóban ilyen vérengzők a cápák? Léteznek-e hajókat mélybe rántó óriáspolipok? Ősvilági szörny lakik a Loch Ness-i tóban? Miért ráz az elektromos angolna? Melyek a halálosan mérgező víziállatok? Töbek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Lányi György képzeletet is felülmúló vízi szörnyetegeket bemutató "horrorkönyvéből".

Lányi György - Pokoljáráson ​az SS ausztriai megsemmisítő helyein
A ​82 esztendős szerző - a Búvár c. folyóirat ny. főszerkesztője - mint a német birodalmi védőállás fertőrákosi szakaszának hajdani rabmunkása, majd a tömegkivégzéses alpesi halálmenetnek s a mauthauseni és gunskircheni hírhedt haláltáborok megannyi életveszélyének túlvészelője, a 62 éve történteket - kezdve Magyarország megszállásától az ausztriai felszabadításig, majd a további eseményekig - hitelesen és döbbenetes érzékletességgel idézi föl olvasmányos művében.

Lányi György - A ​természet szabadalmai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lányi György - Élet ​a víz tükre alatt
Földünk ​felületének több mint kétharmadát óceánok és tengerek borítják, de a szárazföldeket is át- meg átszelik a folyók és patakok ezrei... nem is beszélve a szinte megszámlálhatatlan tóról. E vizeket, a pocsolyáktól az óceánokig, az élőlények milliárdjai népesítik be. A víz élővilágából az ember eleinte csak a nagyobb állatokat - rákokat, halakat, kétéltűeket stb. - ismerte meg. Később, amikor hajóra szállt, kitárult előtte a vízi élőlények csodálatos birodalma, majd a mikroszkóp felfedezése után az is kiderült, hogy egyetlen vízcseppnek is megvan a maga - méreteiben ugyan parányi, de számban és alakban annál változatosabb - élővilága. A búvártechnika tökéletesedésével, szinte csak napjainkban, az ember lehatol a tengerek mélyére, az "örök éjszaka birodalmába" is. És noha korántsem állíthatjuk, hogy teljesen ismerjük a vizek élővilágát, de már a mai tudásunk alapján is gazdag képet alkothatunk róla. E könyv bemutataja a víz alatt élő állatok és növények érdekes világát; elvezet a lápok, a tavak mentére éppúgy, mint a vízesések magasságába vagy az óceánok mélyére. Nemhiába mondják a kutatók, hogy a tenger volt az élet bölcsője. Valóban megtalálható benne az egyetlen sejtből álló lényektől a legfejlettebb állatokig - az emlősökig - minden élőlénytípus. És az, hogy e testfelépítés és életmód tekintetében rendkívül különböző állatok azonos környezetben élhetnek, csak azért lehetséges, mert fejlődésük során a természet rendkívül sokféle szervet, tulajdonságot és életmódbeli megoldást alakított ki bennük. A természet utolérhetetlen mestere a szépnek, a különlegesnek, a csodálatosnak... Ez a megállapítás, mint az olvasó látni fogja, fokozottan érvényes a vizek páratlan formagazdagságú élővilágára.

Lányi György - A ​sziámi halviadal
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lányi György - Dr. Wiesinger Márton - Akvarisztika
A ​magyar nép kulturális fejlődése örvendetes módon bontakozik ki a haladó természettudományos ismeretterjesztés vonalán is. Ennek a természettudományos kultúrmunkának egy nálunk új, országosan kibontakozó területét képezik a biológiai szakkörök. A biológiai szakkörök az élő állatok és növények kedvelőinek és az élő-lényekkel kapcsolatos tudományágak tanulmányozóinak széles táborát ölelik fel. A természetkedvelők eme tábora napról napra nagy mértékben gyarapodik, mégpedig leginkább az ifjúság és az üzemek dolgozóinak körében, akik hathatós támogatást kapnak a tudományos szakemberektől. A biológiai szakkörök élősarkaiban élő növényeket és állatokat gondozunk, de a hangsúly azon van, hogy ezeket életközösségükben, természetes környezetükben mutassuk be. Az életközösségi bemutatás céljaira az a k v á r i u m a legalkalmasabb eszköz, mert amíg a cserépbe szorított növény, vagy a kalitka rácsai közé zárt madár csupán kiragadott tagja a természetnek, addig az akvárium üveg-falain belül növények és állatok egymásra utalt, közös élete zajlik le szemünk előtt; az élő természetnek olyan teljes, harmonikus köre, melynél alkalmasabbat talán el sem képzelhetünk a természet komplex-vizsgálatára. Az akváriumban szemünk előtt játszódnak le az összes életfolyamatok, megismerhetjük általa a vízi növény- és állatvilág lélegzése és táplálkozásmódja közötti lényeges különbségeket, a természetben uralkodó biológiai egyensúly törvényszerűségeit, a biológiai anyagcserefolyamatokat, a víz fizikai és kémiai tulajdonságait, a vízi szervezetek különféle szaporodási formáit és ezzel együtt egyedi fejlődésük törvényszerűségeit is. Az a tény, hogy az akváriumban a legegyszerűbb egysejtű lényektől kezdve a növényeken és gerinctelen állatokon keresztül — a gerincesekig minden biotípust együttes közösségben megtalálhatunk, alkalmat nyújt nemcsak a természet iránti érdeklődés felébresztésére, hanem a megfigyelő- és tapasztalatgyűjtő készség legteljesebb kifejlesztésére. Az akváriummal foglalkozó tudományos kedvtelés — az akvarisztika — kialakulásának történelmi szálai mélyen a múltba nyúlnak vissza.

Lányi György - Állatkedvelők ​kézikönyve
Gyakran ​megállunk az örvendetesen gyarapodó számú állatkereskedések kirakatai előtt. Kanárik, papagájok, teknősök, díszhalak, hörcsögök, rikácsoló, ugráló, úszkáló forgataga tárul szemünk elé. Hát még ha az üzletbe is belépünk! A bőség zavara elbizonytalanítja azokat, akik saját kedvtelésük vagy még inkább gyermekük unszolására valamilyen állatot szeretnének tartani. Milyen állatot tartsunk - saját életmódunk, körülményeink figyelembevételével? Hogyan gondozzuk első kedvencünket? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ Lányi György kezdő állattartóknak készült könyvéből. A szerző leírja az egyes fajok általános jellemzőit, a tartásmód iránti igényeit, viselkedési jellegzetességeit, a tartásukkal kapcsolatos problémákat. A műben levő gazdag ábraanyag megkönnyíti a választást és a tartás kezdetét.

Lányi György - Lányi Gábor - A ​magyarországi vizek halai
Vérbeli ​sporthorgászoknak és hobbihorgászoknak egyaránt hasznos lehet kézikönyvsorozatunk első kötete, amelyben a magyarországi vizek halaival foglalkozunk. A jó horgász igyekszik minél többet megtudni a halak eredetéről, hazai előfordulásáról, szervezeti felépítéséről, élettani sajátosságairól és az érzékszerveik működéséről. Tudja, hogy az eredményes horgászat kulcsa, hogy ne csak a halakat ismerje, hanem azok környezetét és életviteli sajátosságait is, mert ezek az ismeretek nélkülözhetetlenek és szükségesek ahhoz, hogy sikerrel járjon egy-egy horgászat alkalmával. Bízunk benne, hogy új könyvsorozatunkat örömmel lapozgatják majd az alapos ismeretekre vágyó, a tudásukat gyarapítani szándékozó és az újdonságokra kíváncsi horgászok és halbarátok. Pecázásra fel, görbüljön a bot!

Lányi Gábor - Lányi György - Magyar ​horgász enciklopédia
A ​Magyar Horgász Enciklopédia az első olyan kiadvány, amely kifejezetten magyar viszonyokra vonatkozóan foglalja össze mindazt, ami a horgászat ismeretkörébe tartozik. Ízelítőül a főbb fejezetcímekből: Halaink környezete Magyarország halai - elsősorban horgászati nézőpontból Horgászeszköz kalauz - a házilag barkácsolható eszközöktől a legmodernebb felszerelésekig A sporthorgászat módszerei és technikái Halaink és horgászatuk - mire, mikor, hol és hogyan horgásszunk Magyarország horgászvizei - 20 részletes térképpel.

Lányi György - Elevenszülő ​fogaspontyok
Az ​elevenszülő fogaspontyok családjába tartozó halak - guppik, plazzik, xifók és társaik - a legkedveltebb akváriumi díszhalak közé tartoznak. A kezdő akvarista is találhat köztük számára megfelelő, igénytelenebb fajokat. A gyakorlott díszhaltartó viszont minden tudását latba vetheti újabb és újabb változatok kitenyésztéséhez. Az olvasó a tartási alapismereteken kívül megtalálhatja a könyvben a tervszerű tenyésztéshez szükséges genetikai fogalmakat és a jelenleg ismert valamennyi, akváriumban tartott elevenszülő fogasponty leírását.

Lányi György - Korszerű ​akvarisztika
Az ​akvárium a mai ember számára már nem egyszerű szobadísz csupán, hanem a természet kis darabkája. Telepítése, karbantartása nemes kedvtelés és szórakozás. Ez magyarázza, hogy mind szélesebb körben terjed: városban és falun, lakásokban és közintézményekben, iskolákban és kultúrházakban egyaránt. — Az akvárium létesítése és gondozása azonban bizonyos hozzáértést követel, hiszen élőlények élnek benne együtt, s ennek az együttélésnek megvannak a törvényei. Az akváriumi növény- és állatfajok meghatározott feltételek között élnek, s ezt az akváriumban is biztosítani kell számukra. Ilyen feltétel a víz keménysége, savanyú vagy lúgos vegyhatása, a növények talaj- és fényigénye, az állatok hő-, oxigén- és táplálékigénye és így tovább — ezernyi apró tényező, amelyeket minél inkább figyelembe vesz az akvarista, annál tökéletesebb lesz az akváriuma. — Több ez, mint egyszerű szórakozás: amikor az ember az élő természet kis egységét életben tartja, sőt szaporítja, alakítja, akkor a természet törvényeit tanulja megismerni és felhasználni. Ehhez a munkához nélkülözhetetlen az ismereteknek az a tárháza, amelyet e könyvben nyújtunk át az olvasónak. — A könyv felépítése nagyjából az akváriumtelepítés és karbantartás gyakorlati teendőit követi. Rövid történeti visszapillantás után vázolja a legfontosabb biológiai és kémiai alapfogalmakat, majd az akvárium megválasztásától és elhelyezésétől kezdve részletesen megismertet a berendezés elméleti és gyakorlati követelményeivel. Külön fejezete foglalkozik a betelepíthető növényekkel és állatokkal. Felöleli az akváriumi halak tartásának, táplálásának és tenyésztésének legfontosabb tudnivalóit, de a halak fajonkénti részletes ismertetése külön kötetet igényel. Helyet kap a leggyakoribb akváriumi halbetegségek gyógyítása és megelőzése. Végül az akvarisztika magasiskolája: a halak tenyésztése zárja a sort. — A könyvet több száz ábra, több mint félszáz fotó teszi jól használható kézikönyvvé. Felépítése, közérthetősége folytán alkalmas arra, hogy segítségével az előtanulmányokkal nem rendelkező olvasó is elsajátíthassa az akvarisztikát.

Kollekciók