Ajax-loader

Sulyok Mária könyvei a rukkolán


Sulyok Mária - Virágos ​ablakok, erkélyek és tetőkertek
A ​kiskert, a hétvégi telek mellett, vagy annak híján - sokan lelik örömüket az ablakládába ültetett növények évszakonkénti változatosságában. Az erkély- és teraszkertek a városi emberek kertjei, de sajnos még kevés városlakóé. Ehhez nyújt segítséget, ad hasznos tanácsokat a könyv szerzője, fekete-fehér illusztrációkkal és színes fotókkal illusztrálva. Sulyok Mária: (Szerző)

Sulyok Mária - Képes ​virágábécé
Ez ​valóban ábécé, mert azokhoz szól, akik még soha nem vetettek magot és nem láttak palántát, de szeretnének virágot ápolni kertjükben. Nekik megfelelő a mű felépítése és tartalma.

Sulyok Mária - Tímár Zsuzsa - Képes ​virág ABC
Ez ​valóban ábécé, mert azokhoz szól, akik még soha nem vetettek magot és nem láttak palántát, de szeretnének virágot ápolni kertjükben. Nekik megfelelő a mű felépítése és tartalma. A könyv elején található ábécében a virágok neve melletti kicsi, színes rajz már a kezdet kezdetén segíti felismerésüket. Itt a részletes leírás oldalszáma is megtalálható; a rajzos ábécé egyben tehát tartalomjegyzék és eligazító tárgymutató. A következő főfejezetben aztán nem a szokásos csoportosításban (évelők, egynyáriak, kétnyáriak, stb.) találhatók, hanem nyílásuk sorrendjében, évszakok és színük szerint láthatók a virágok, ahogy a kertekben találkozhatunk velük. Ennek megfelelően először a tavasziakat mutatjuk be színek szerint: a sárgákkal, a fehérekkel, a pirosakkal, a kékekkel és lilákkal. Ezen belül a sorrendet a nyílási idő határozza meg. A következő virágok a nyáriak, majd pedig az ősziek és téliek. Csoportosításuk is hasonló. Van még egy másik érdekessége is ennek a résznek. A címben szereplő virág fényképe mellett kisebb képek is találhatók. Ezek az ajánlott "társak" amelyek egy-egy virághoz a legjobban illenek. A társítás pedig biológiai és esztétikai szempontból egyaránt fontos. A virágkertész hasznos tudnivalói és teendői szintén ábécébe soroltak. Az egyszerű, alapvető műveletek, az ásás, a magágykészítés, az öntözés, a gyomlálás, a virágszedés, a tárolás, a szalmavirágok szárításának fogásai stb. mind, mind megtalálhatók.

Sulyok Mária - 88 ​színes oldal a lakás, a télikert és az üvegház növényeiről
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Sulyok Mária - Kecskés Tibor - Kerényiné Nemestóthy Klára - Kuhn László - Szabó János - Szobanövények
Kiskertje ​ugyan nincs mindenkinek, de lakásában akad egy parányi hely növény elhelyezésére. S ezzel a növénnyel már meg is teremtette a kapcsolatát tulajdonosa a természettel, ez az egyetlen növény szinte szimbólumként élhet tovább a lakásban, a szobában. A könyv összeállításakor számba vették a szerzők azokat a növényeket, amelyek különböző fekvésű, fényviszonyú, hőmérsékletű és rendeltetésű lakásban nevelhetők, illetve tarthatók. Szobanövénynek tekintették a vágott virágot is, amelyek tavasztól őszig kellemes színfoltjai lehetnek a lakásnak. A könyv értéke nem merül ki a gazdag választékban és a sok gyakorlati tanácsban. Sokkal inkább figyelemre méltó, hogy minden növényt színes fényképen mutat be, tehát a megismerést hosszabb-rövidebb botanikai leírás helyett egyszerűvé teszi. A színes fényképek majdnem teljes választékot kínálnak a szobanövény-kedvelőknek, még a különlegességekre vágyóknak is.

Sulyok Mária - Pálmák
Feje ​a tűzben, lába a vízben - mi az? Ez a furcsa valami a datolyapálma. Millióknak ma is fő tápláléka, megélhetési forrása. Építőanyag, ruházkodási alapanyag, élvezeti cikk, edények, dísztárgyak - s közös eredetük megint csak a pálma. Gondoljunk csak az útleírásokból oly jól ismert valamelyik déltengeri szigeten pálmakunyhója előtt heverésző bennszülöttekre: öltözéke pálmalevél, kókuszdiót eszik, csemegének pálmamézet fogyaszt, utána egyes pálmákból készített üdítő assait iszik, vagy ha kedve tartja, arakot vedelve rúg be. A pálmák dísznövények is. Eleinte ugyan csak a városokat díszítették, látványos pálmakerteket, útmenti fasorokat telepítettek belőlük. Később váltak aztán a főurak pálmaházainak, majd gazdag polgárok lakásainak mutatós díszeivé. Legkésőbben honosodtak meg a városi kislakásokban, mivel óriási méretűvé fejlődhetnek és igen gondos kezelést igényelnek. Más kérdés azután az, hogy mit szól ahhoz a háziasszony, ha kis lakásának egyik sarkába kell holmiját összezsúfolni, menekülve az egyre jobban terjeszkedő, hatalmas pálma elől. Mit tegyünk ennek megakadályozására? Hogyan tartsuk kordában pálmáinkat? Erre és még sok más kérdésre ad feleletet Sulyok Mária, a szakértő és pálmakedvelő egy személyben.

Sulyok Mária - Szobanövények
Kertészkedni ​már 10x10 cm-en is lehet; egy folyton virágzó afrikai ibolya az íróasztal sarkán, ugyanott egy kis palackban vagy befőttessüvegben nevelt, páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág, a szoba ablak közeli sarkában, egy karcsú törzsű, pálmára emlékeztető dracéna, egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő, kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba. Aki még többre vágyik, barkácsoljon virágablakot. A kiszélesített ablakpárkány elé kerül a belső üvegtábla. Az efféle "üvegháznak" természetesen fűtést, levegőztetést és árnyékolást is biztosítanunk kell. Egyszerűbb a szobai üvegház vagy más néven florárium készítése, amely nem más, mint egy terrárium, amelyben növényeket tartunk. Jó, ha a tető s az oldalfalak eltolhatók. Kertészkedhetünk palackban is. A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékenyebb növényeknek, mint a virágablakok s floráriumok. Tudnunk kell azonban, hogy a zárt térben tartott növények kevesebbet párologtatnak, s talajuk s lassabban szárad ki, ezért sokkal ritkábban kell öntöznünk. Inkább csak permetezzük meg időnként a növényeket, s a talajt tartsuk nyirkosan. Mutatós virágtálalakat is készíthetünk többféle azonos igényű növény összeültetésével

Sulyok Mária - Virágos ​ablak, virágos udvar
Ki ​ne gondolt volna már arra, hogy bár volna egy kis kertje? Akinek pedig van, arra, hogy vajon helyesen bánik-e a növényeivel? Ez a könyvecske a virágkedvelőnek szól. 12 fejezetben arra tanítja meg a virágok kedvelőit, hogyan lehet egy-egy ablakpárkányból, eddig csak lomtárnak használt, sötét utcára néző erkélyből, a szobánkban elkerített keskeny sávból vagy alig néhány négyzetméternyi, kopár, szűk bérházudvarból kert? Milyen növények valók ezekbe a kicsiny kertekbe, hogyan szaporítjuk, ápoljuk, és védjük a kártevőktől őket; nemcsak saját magunknak szerezve örömet ezáltal, hanem - városainkat is díszítve - mindenkinek, aki a szépet szereti.

Sulyok Mária - Tímár Zsuzsa - Virágkalendárium
Ókori ​kalendáriumokhoz hasonlóan ez is adósságaink törlesztésének határnapját rögzíti: a figyelmesség virágadóját veti ki az olvasóra hónapok és névnapok szerint, nem sablonosan, de megőrizve néhány régi szép szokást. Elmondja: kinek milyen virágot vigyünk ajándékba és hogyan. Megtudjuk belőle azt is, hogy miért épp a fehér amarillisz illik februárban a szőke Zsuzsának és augusztusban miért a kék liliom. Miért vigyünk gyűszűvirágot nyáron Veronikának, télen meg fonalas levelű pálmát? Hogyan őrizheti meg tavasszal Valéria az egészséget, Gizella meg a szépséget? Miért való csillagvirág Eszternek és Júliának, kardvirág Johannának, Stefániának meg koszorú? Továbbá: melyik virágnak mi a szimbolikus jelentése, tehát például: mit tegyünk újév napján, hogy sok pénzünk legyen az új eszendőben? Röviden: Mikor? Kinek? Mit? Hogyan?

Sulyok Mária - Zöldövezet ​a lakásban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Sulyok Mária - Trópusi ​orchideák
Nevüket ​mindig legendák övezték. Mondták őket húsevőknek, holott nem azok, mérgezőknek, pedig nem tartalmaznak mérgező anyagot. A "csodálatos" jelzőt ritka szép virágaikkal azonban mindenképpen megérdemlik. A sarki vidékek és a sivatagok kivételével mindenütt élnek Földünkön orchideák, s az egész világon szigorúan védettek. Hazánkban 45 orcideafaj őshonos. Ma már pontosan kidolgozott receptek vannak nevelésükre, nemesítésükre. A titokzatosság köde felszállt, de szépségük megmaradt, s népszerűségük napról napra nő.

Kollekciók