Ajax-loader

Virginie Despentes könyvei a rukkolán


Virginie Despentes - King ​Kong teoria
Despentes ​puta, Despentes proletarioa, Despentes punka, heteroaraudiaren bazterbideetatik abiatu, eta haren muinera heltzen da. Patriarkatu kapitalistaren kanpoko zirkulu marjinaletan dabilelarik, zirimola estutuz-estutuz joan, eta hara non begi-begiraino iristen den: XIX. mendean politikoki inposatzen diren genero-ereduen kontrako piztia da King Kong, generoen aurreko kaosa. Ez alferrik, feminitatea hipokrisia hutsa da Despentesentzat, otzan zuria izateko artea, emakumeen neurrira eginiko presondegi bat, eta neurriz kanpoko emakume munstroak sortzen ditu, behar ez bezalakoak, beti zerbaitegi: santuegiak edo putegiak, lo-diegiak edo argalegiak, ergelegiak edo argiegiak... horiexek feminitatearen -egiak.

Virginie Despentes - Apocalypse ​bébé
Valentine ​disparue... Qui la cherche vraiment? Entre satire sociale, polar contemporain et romance lesbienne, le mouveau roman de Virginie Despentes est un road-book qui promene le lecteur entre Paris et Barcelone, sur les traces de tous ceux qui ont connu Valentine, l'adolescente égarée. Les différents personnages se croisent sans forcément se rencontrer, et finissent par composer, sur un ton tendre et puissant, le portrait d'une époque.

Virginie Despentes - Dugj ​meg!
A ​véletlen egymás útjába sodorja Manut, a nancyi, és Nadine-t, a párizsi lányt. Manu alacsony, szélsőséges, lobbanékony, gátlástalan, nagyhangú, Nadine magas, megfontoltabb, tépelődőbb természet. Nekiindulnak autóval Franciaországnak, s ezzel sokkoló, szeretkezésekkel, öldökléssel teli ámokfutás veszi kezdetét... A Dugj meg!-ről nem lehet nem tudomást venni! Despentes regénye megkerülhetetlen lett. Hatalmas botrányokat és hatalmas vitákat váltott ki. A regény főszereplői marginális figurák, a társadalom peremén. Kirekesztettségük oka nem a faji megkülönböztetés vagy a kábítószerezés, hanem maga a képmutató társadalom, amelynek vélt értékeit nem fogadhatják el. A szerző eddig három regényt és egy novelláskötetet publikált: valamennyi botrányt keltett, zajos sikert aratott. A Dugj Meg!-et eddig több mint tíz nyelvre fordították le. Filmváltozatát, melyben a főszerepeket két valódi prostituált játszotta, Magyarországon a Titanic-filmfesztiválon mutatták be, hatalmas sikerrel.

Virginie Despentes - Apokalipszis ​bébi
Lucie, ​a harmincas, mogorva magánnyomozónő már hetek óta követi Valentine-t, a jó családból való, titokzatos és nehéz természetű kamaszlányt. Amikor azonban egy váratlan pillanatban szem elől veszíti a párizsi metróban, úgy érzi, egyedül soha nem fogja megtalálni. Kényszerűségből egy olyan társat választ maga mellé, akivel ha tehetné, talán soha nem állna szóba: a Hiénát. Bár a munkájuk és a közös megbízás összeköti őket, a Hiéna szinte mindenben Lucie ellentéte gyönyörű, határozott, leszbikus és nagyon veszélyes. Együtt indulnak Valentine keresésére először Párizsban, majd Barcelonában, ahová azért utazott a lány, hogy megtalálja az anyját, akit soha nem ismert, és aki egy éves korában elhagyta - közben pedig egyre nagyobb és nagyobb bajba kerül, míg végül egy szélsőséges katolikus terroristacsoport karmai közt végzi. A Renaudot-díjas író és filmrendező Virginie Despentes regénye modern thriller és maró társadalmi szatíra egyszerre, amelyben egyedülálló módon keveredik a könyörtelen szókimondás és a gyengédség, miközben széles panorámát rajzol napjaink világáról. A legjobb road-movie-k hagyományát követve ragadja magával az olvasót egy szédületes hajsza közepébe, mely a szürke nyomozónő, a leszbikus démon és a különös kamaszlány életét is örökre megváltoztatja.

Kollekciók