Ajax-loader

David Foenkinos könyvei a rukkolán


David Foenkinos - Nathalie ​második élete
...pedig ​a csók nem több, mint előszó... Mi a teendő, ha egy szép nő váratlanul megcsókol egy férfit minden indoklás nélkül? Csak úgy? Pláne, ha ez a nő Nathalie, aki boldogan viseli a szerelem sárga mezét, de egy baleset során elveszti társát, és a tragédia befejezetté változtatja az életét. Legalábbis ő így érzi – hiába a barátok gyöngéd unszolása, hiába házas főnökének, Charles-nak kitartó udvarlása –, mígnem felbukkan a munkahelyén Markus, a rondának ugyan nem ronda, de mindenképpen jelentéktelen svéd férfi, az az aggályos kolléga, aki az alibinek használt 114-es aktája mögé bújva nap mint nap szemében perzselő vágyakozással lesi az elérhetetlen, gyönyörű Nathalie-t. S mivel az élet csupa kiszámíthatatlanság, egy napon Nathalie lép be Markus szobájába, vadul megcsókolja, majd a ledermedt férfit magára hagyja... Vajon mi lesz a folytatás?

David Foenkinos - Charlotte ​(francia)
Ce ​roman retrace la vie de Charlotte Salomon, artiste peintre morte à vingt-six ans alors qu'elle était enceinte. Après une enfance à Berlin marquée par une tragédie familiale, Charlotte est exclue progressivement par les nazis de toutes les sphères de la société allemande. Elle vit une passion amoureuse fondatrice, avant de devoir tout quitter pour se réfugier en France. Exilée, elle entreprend la composition d'une oeuvre picturale autobiographique d'une modernité fascinante. Se sachant en danger, elle confie ses dessins à son médecin en lui disant : C'est toute ma vie. Portrait saisissant d'une femme exceptionnelle, évocation d'un destin tragique, Charlotte est aussi le récit d'une quête. Celle d'un écrivain hanté par une artiste, et qui part à sa recherche.

David Foenkinos - Delicacy
Natalie ​isn't certain of anything anymore. One minute she is happily married, successful in her career, and convinced the future is full of promise. But when her husband is run over by a car, her whole world is turned upside down. Years later, still bruised by grief but desperate to move on with her life, she impulsively kisses her colleague Markus. For Natalie, the kiss is just a gratuitous act. For the awkward, unassuming Markus, it is the moment at which he falls hopelessly, helplessly in love. But how will he ever convince such a beautiful, intelligent but confused young woman that he is the man who can bring her back to life?

David Foenkinos - Charlotte
Ez ​itt az egész életem - mondja Charlotte Salomon 1942-ben, miközben átnyújt bizalmasának egy képekkel teli bőröndöt, életműve legjavát, pedig huszonöt éves még csupán. Az élete azonban egy gázkamra felé tart, és ott nemsokára véget is ér. Megmaradni csak a képek maradnak, azok pedig - illetve ihletésükre most az új Foenkinos-regény lapjai - erőteljes színekkel és kendőzetlen őszinteséggel beszélik el Charlotte történetét. Gyerekkorát a húszas évek Berlinjében, anyja korai, tragikus halálát, családjához való furcsa viszonyát, belépőjét a berlini művészkörökbe, akadémista éveit és pályakezdését. Majd pedig: menekülését a nácik elől Dél-Franciaországba, a háborús hányattatások közepette is felcsillanó remény és szerelem pusztulás előtti utolsó, rövid időszakát. Úgy éreztem, muszáj soronként írnom, hogy levegőhöz jussak - szól ki az olvasóhoz furcsa, ám annál látványosabb nemzetközi sikerű regényéből a nálunk eddig jobbára inkább vidám könyvei alapján jól ismert francia szerző. Annyi bizonyos, hogy ez a könyv nem csupán egy rendkívüli nő nagyszerű portréját, egy tragikus sors markáns ívét tárja elénk, hanem egy nyomozás torokszorító történetét is.

David Foenkinos - Boldogság ​esetén
Jean-Jacques, ​egy pénzügyi tanácsadó cég alkalmazottja, nyolc év után unni kezdi szépséges feleségét, Claire-t, és szenvedélyes viszonyba bonyolódik az erotikus köztes térből kibontakozó Sonia nevű gyakornokkal. Nem sejti, hogy a neje átlát ügyefogyott alakoskodásán, és titokban magándetektívvel, a kórosan félénk Igorral figyelteti. Egy könyörtelenül kötelező, örökkévalóságnak tűnő családi ebéd végén jön az érzelmi sokk, Claire nem túl tragikus mozdulattal, egyszerűen csak szép lassan feláll és határozott léptekkel elindul a függőágyban vegetáló, fincsi ebédtől eltelt, tunya férjurához, és valami különös felsőbbrendűséggel közli: "Elhagylak." Jean-Jacques szerelmi szenvedélyét rögvest lehűti a váratlan fordulat, kétségbeesésében magándetektívvel, Ibànnal keresteti a köddé vált asszonyt. Claire először a gátlásos Igor karjaiban keres vigasztalást, de egy rövid berlini utazás után ráébred, hogy nem szereti igazán. Mindeközben Ibàn kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy a keresett személy Igornak, kollégájának és egyben az unokatestvérének a barátnője, akibe ráadásul ő is beleszeretett. A válás felé sodródó pár kapcsolatát végül a két idealista magánnyomozó próbálja megóvni - Claire boldogsága mindenekfelett! -, és hogy a házasság pokol vagy maga a földi mennyország, s hogy mi a teendő boldogság esetén? Ki tudja...

David Foenkinos - Emlékek
_Maga ​olyan szép, hogy soha többé nem akarom látni._ Franciásan frivol humora, bölcs szarkazmusa és fékezhetetlen mesélőkedve David Foenkinost ma az egyik legnépszerűbb szerzővé teszi Franciaországban. Ugyanakkor termékenysége sem lebecsülendő. Eddigi legnagyobb sikerét, az Audrey Tautou főszereplésével filmként is világszerte elhíresült Nathalie második életé-t hamarosan követte az újabb nagy sikerű regény. Az Emlékek éjszakai portásként kallódó elbeszélője írónak készül. A nagyapja halálával induló történetet a szereplők emlékei színesítik. A kisemmizett és öregotthonba kényszerített nagymamáé, aki egy szép napon megszökik – mint kiderül: iskolás évei helyszínére látogat vissza még egyszer, utoljára –, az unokáé, aki a keresésére indul, hősünk katasztrofális házasságból hol depresszióba, hol új szerelembe menekülő, bizarr anyjáé és rémes apjáé… Vajon mire jók ezek az emlékek? És egyáltalán: jók-e valamire? Hősünk mindenesetre gyűjti őket. Az olvasó pedig egy újabb fergeteges Foenkinos-regény erejéig szurkolhat neki, hogy megtalálja végül a választ.

David Foenkinos - A ​feleségem erotikus potenciálja
Hector ​egészséges fiatalember, amolyan rendes gyerek. Lányokkal majd harmincéves koráig nemigen volt dolga, és nem elégíti ki különös gyűjtőszenvedélye sem, amelynek tárgya szinte bármi lehet a dinnyecímkéktől az ötórai zajokig. Már-már véget is vetne elrontott életének, amikor egy betegesen hazudozó lány képében végre megtalálja az igazit. Össze is házasodnak, és Hector élete látszólag egyenesbe jön, új foglalkozást választ (fiktív utazásokat szervez), szexuális élete nem sejtett izgalmakat kínál, ráadásul gyűjtőszenvedélyéből is kigyógyulni látszik. A bajok akkor kezdődnek, amikor a boldog férj megpillantja feleségét, amint az ablakot pucolja. Hector a visszaeső szenvedélybetegek vadságával veti rá magát az ablakpucolás témájára... A 29 éves David Foenkinos humora ellenállhatatlan. Regényéről a francia kritika csak szuperlatívuszokban beszél.

David Foenkinos - La ​délicatesse
« ​- François pensa : si elle commande un déca, je me lève et je m'en vais. C'est la boisson la moins conviviale qui soit. Un thé, ce n'est guère mieux. On sent qu'on va passer des dimanches après-midi à regarder la télévision. Ou pire : chez les beaux-parents. Finalement, il se dit qu'un jus, ça serait bien. Oui, un jus, c'est sympathique. C'est convivial et pas trop agressif. On sent la fille douce et équilibrée. Mais quel jus ? Mieux vaut esquiver les grands classiques : évitons la pomme ou l'orange, trop vu. Il faut être un tout petit peu original, sans être toutefois excentrique. La papaye ou la goyave, ça fait peur. Le jus d'abricot, c'est parfait. Si elle choisit ça, je l'épouse... - Je vais prendre un jus... Un jus d'abricot, je crois, répondit Nathalie. Il la regarda comme si elle était une effraction de la réalité ». La délicatesse a obtenu neuf prix littéraires et été traduit dans plus de quinze langues.

Kollekciók