Ajax-loader

Jakab László könyvei a rukkolán


Jakab László - Németh Zoltán Ádám - 75 ​év az áramszedők alatt, 1933-2008
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jakab László - Papp István - Magyar-finn ​szótár
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jakab László - Tanulmányok ​az igeragozás köréből
Az ​1960-as években kezdtem foglalkozni a magyar igeragozás kérdéseivel. Szándékom volt monográfiát írni az igeragozás jelenéről és történetéről. Néhány kérdést fel is dolgoztam és megjelentettem a témakörből. A hetvenes években azonban az Akadémiai Kiadó megbízásából be kellett fejeznem a Papp István által megkezdett, de halála miatt félbemaradt Magyar-finn szótárt. Ez a munka 1977-től 1985-ig tartott. Az eltelt idő alatt csak mellékesen tudtam ezzel a témával foglalkozni. Közben természetesen mások is dolgoztak ebben a témakörben. Készülőben volt, s 1991-ben megjelent a Magyar nyelv történeti nyelvtanának I. kötete, amelyben E. Abaffy Erzsébet írt az igeragozás történetéről, Elekfi László pedig a Magyar ragozási szótárt készítette, hogy csak a leglényegesebb műveket említsem. Így tehát nem volt célszerű az eredeti elgondolást folytatnom. Közben természetesen egy-egy részkérdésről írtam néhány dolgozatot. Ma úgy látom, hogy azok a cikkek, amelyeket különböző helyeken jelentettem meg, ma is megállják a helyüket, és érdeklődésre tarthatnak számot a magyar nyelvtudomány művelői és az egyes kérdések tanulmányozói körében. Ezért összegyűjtöttem és itt közreadom őket. Ebben a kötetben nem az eredeti megjelenés időrendjét követem. A könyv elején a leíró jellegű tanulmányok vannak, majd ezeket követik a történetiek némileg témakörök szerint csoportosítva. Az eredeti szövegen nem változtattam, csak a hivatkozásokat egységesítettem. Egy-két helyen lábjegyzetben fűztem megjegyzést az eredeti szöveghez. A dolgozat korábbi megjelenésének helyét szintén lábjegyzetben közlöm. (a szerző előszava)

Jakab László - Finn-magyar ​diákszótár
ALAPOS ​- az élőbeszéd szókincse, - közel 30 000 címszó, - segítség az aktív nyelvhasználathoz. FELHASZNÁLÓBARÁT - gyors kereshetőség, - egyszerű, áttekinthető szerkezet, - részletes függelék, eltérő szinű oldalakon.

Jakab László - Nagy Zsolt Levente - Szerbusz ​trolibusz
„Troli-trolibuszra ​vártam én, jött is halkan, könnyedén…” – énekelte egykor Kazal László, hozzátéve, hogy míg a villamosra „egymást törve, taposva” lehet csak felszállni, a troli a megtestesült komfortosság. Noha a dalban leírtak nyilvánvaló hazugságon alapulnak – ne feledjük, a Rákosi-korszak slágeréről van szó! –, minderről nem a trolibusz tehet. De nem is kell őt félteni! Ez a különös „öszvér” tömegközlekedési eszköz a mai napig közönség kedvenc, népszerűségét sem némely „rázós” manőver, sem az a nem éppen makulátlan tény sem árnyékolja be, hogy Budapesten Sztálin hetvenedik születésnapjának tiszteletére számozzák 70+-szal a járatokat. Reméljük, hogy könyvünkben sikerült megfejtenünk ezt a különös titkot, miközben igyekeztünk a hazai trolizás minden részletét felkutatni és bemutatni, sok-sok elveszettnek hitt archív fotó felhasználásával. Az áramszedők már készen állnak, suhanjanak velünk a pesti utcákon! _Legát Tibor_ _szerkesztő_

Kollekciók