Ajax-loader

Gundel Károly könyvei a rukkolán


Gundel Károly - Венгерская ​кухня
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gundel Károly - Gundel ​Károly kis magyar szakácskönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gundel Károly - Gundel's ​Hungarian Cookbook
E ​könyvecske 1934-ben jelent meg először. Jelen kiadvány ennek angol nyelvű, átdolgozott kiadása. A könyv eredetileg a magyar konyha iránt érdeklődő külföldi szakácsok és háziasszonyok részére íródott, s így lehetséges, hogy a mai hazai Olvasók számára talán csalódást okoz majd. De a külföldre szakadt hazánkfiainak a legegyszerűbb ételek leírása is lényeges, és az éppen főzni tanuló honleányok részére is nélkülözhetetlen. Az átdolgozás során egyes receptek kimaradtak, viszont bekerült az elmúlt években elterjedt néhány új étel receptje. S így a könyv lényegében a mai konyhánkat leginkább jellemző fogások leírását tartalmazza, kiegészítve a Gundel család tagjainak kreációival.

Gundel Károly - A ​vendéglátás mestersége
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gundel Károly - Gundel Imre - A ​vendéglátás művészete / Gasztronómiáról, Gundelekről
Gundel ​Károly 1910-ben kibérelte a városligeti Wampetics vendéglőt: a Gundel Étterem száz éve fogadja a fehér asztal örömeiben, különleges étkek és finom borok élvezetében lubickolni kívánó vendégeket. „A zavaros időkben a folyamatosság jelképének neveztek” – visszafogott szomorúsággal így vallott 1948 nyarán Gundel Károly az éttermében vacsorázó amerikai újságírónak. A „folyamatosság” zaklatott történelmű hazánkban titkokat rejtő, megfejtendő, értelmezendő fogalom. 1914-ben „Izabella főhercegaszszony ő császári és királyi Fenséges legmagasabb megbízásából” főhercegi titkára köszönő levelet írt Gundel Károlynak, amiért volt szíves automobilját a főhercegasszony budapesti tartózkodásakor a Fenséges rendelkezésére bocsátani.

Gundel Károly - A ​Gundel
A ​Gundel dinasztia története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Zseniális érzékkel alkalmazta a modern gasztronómiai technológiát. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére. Az 1939-es New York-i világkiállítás Gundel Étterméről azt írta a New York Times, hogy az többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus. Ez a könyv az idén 120 éve született névadó előtt tiszteleg, bemutatva az étterem elévülhetetlen tradícióira épülő ismert fogásait és az új kor recept és íz világát egyaránt.

Gundel Károly - La ​Cucina Ungherese
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gundel Károly - Kis ​magyar szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gundel Károly - La ​cocina húngara
E ​könyvecske 1934-ben jelent meg először. Jelen kiadvány ennek átdolgozott kiadása. A könyv eredetileg a magyar konyha iránt érdeklődő külföldi szakácsok és háziasszonyok részére íródott, s így lehetséges, hogy a mai hazai Olvasók számára talán csalódást okoz majd. De a külföldre szakadt hazánkfiainak a legegyszerűbb ételek leírása is lényeges, és az éppen főzni tanuló honleányok részére is nélkülözhetetlen.Az átdolgozás során egyes receptek kimaradtak, viszont bekerült az elmúlt években elterjedt néhány új étel receptje. S így a könyv lényegében a mai konyhánkat leginkább jellemző fogások leírását tartalmazza - spanyol nyelven, kiegészítve a Gundel család tagjainak kreációival.

Gundel Károly - Egytál-étel
AZ ​"EGYTÁL-ÉTEL" (Eintopf) fogalma Németországból származott hozzánk és lényege az, hogy az egész étkezés egyetlen tál ételből álljon, melyben a levest, a húst, a főzeléket és a tésztaneműt együtt készítjük, együtt tálaljuk s így élvezi a fogyasztó. A mi magyar konyhánk nagyon sok jóízű étellel rendelkezik, mely ezeknek a feltételeknek megfelel úgy is, amint készíteni szoktuk őket, vagy némi változtatással - a lé hígításával, valamilyen, belőle különben hiányzó anyagnak, mint húsnak, zöldség- v. főzelékneműnek, esetleg tésztafélének (laska, csusza, galuska, metélt, gombóc) hozzátételével - olyanná alakítható, hogy a kívánt ételféleségeket tartalmazza. Ám nemcsak a mi konyhánknak vannak ilyen ételei, hanem minden főzni tudó s enni szerető nép büszkélkedhetik ilyen ételekkel, mint azt a következőkben röviden ismertetem.

Gundel Károly - Reichhardt György - A ​felszolgálás kézikönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók