Ajax-loader

Szentirmai József könyvei a rukkolán


Szentirmai József - Japán
Az ​ősi hagyományok és a legmodernebb technika ellentétes pólusainak erőterében élő szigetország tulajdonképpen ismeretlen számunkra. Már maga a főváros, a Magyarországénál több lakosú Nagy Tokió nem mindennapi élményeket ígér modern és tarka forgatagával. Az igazi Japánnal azonban a négy főszigetből álló ország legnagyobb szigetének, Honsúnak bebarangolása közben találkozhatunk. Óriási Buddha-szobrok, pagodás templomok, bensőséges hangulatú, ősi sintó szentélyek, keleti tündérmesék tornyaira emlékeztető várkastélyok, különös ívű hidak, burjánzó díszítésű kapuk, dúsan aranyozott csarnokok és elragadó japán kertek tartománya ez. A könyv elvezeti az olvasót a nagy nemzeti parkok rengetegébe is, a vad hegyormok, lenyűgöző vízesések, tengerszemek, szurdokok, barlangok és gyógyfürdők, különös tengeröblök, szigetek és mesterséges gyöngykagylótelepek világába. Útikönyvünk Japán földrajzát, történelmét, művészetét, gazdasági helyzetét összefoglaló általános fejezete után séták keretében vezet végig Tokió belvárosán, majd Honsú déli felének városai következnek. Innen Kjúsú-szigetre megyünk át, körutazást teszünk Sikoku szigetén, végigutazunk Honsú északi felének vasútvonalain, s kalandozásunkat a negyedik fősziget, Hokkajdó felderítésével fejezzük be. A kötet a japán neveket magyar kiejtés szerint közli, s az olvasó tájékozódásának megkönnyítésére 32 várostérképet, valamint 153 fényképet tartalmaz.

Szentirmai József - Irán
Iránról, ​a Közép-Kelet sokszínű és sokféle szélsőségével meghökkentő országáról egyre többet hall a magyar olvasó. Az újságok naipihíreiből értesült arról a forradalomról, amely elsöpörte a sah uralmát és létrehozta az Iszlám Köztársaságot - arra azonban már nemigen gondol, hogy a 2500 éves ország tulajdonképpen az ősi perzsa birodalom utódja. Ismeri és használja a perzsa szőnyeg, perzsabunda, perzsavásár, Dáriusz kincse kifejezéseket anélkül, hogy egy pillanatra is eszébe jutna a mai Irán. Pedig ma már egyre több magyar látogat el ebbe az óriási országba, hogy megismerkedjék gazdasági és társadalmi életével. Igaz, többnyire szakemberek ezek a látogatók, akik a gazdasági együttműködés útjait keresik, de hovatovább növekszik már a turisták száma is.

Szentirmai József - Németország
_Panoráma ​nagyutikönyvek_ Részletes útikalauz, általános és gyakorlati tudnivalókkal, térképekkel, színes fotókkal

Szentirmai József - Spanyolország
Részletes ​útikalauz, általános és gyakorlati tudnivalókkal, térképekkel, színes fotókkal.

Szentirmai József - Japán ​építészete
Japán ​sokat tanult - nagyrészt koreai közvetítéssel - Kínától, majd később Európától és az Amerikai Egyesült Államoktól is, de kamatostul visszafizette a tandíjat. Japán több területen gazdagította az egyetemes emberi kultúrát, és a világ építőművészete is sokat tanulhatott tőle. Korunk Japán építészeinek nevéhez fűződik az ősi, hagyományos és a mai, korszerű tér- és formaalakítás összhangjának művészi fogalmazása. Mindezt tudjuk. De a szigetország - vagy inkább szigetvilág - történelmi építészete számunkra még ma is kissé egzotikus. Idegenszerűségével egyszerre vonz is, taszít is.

Kollekciók