Ajax-loader

Thomas Moore könyvei a rukkolán


Thomas Moore - Memoirs ​of the Life of the Rt. Hon. R. B. Sheridan
Richard ​Brinsley [Footnote: He was christened also by the name of Butler, after the Earl of Lanesborough.] Sheridan was born in the month of September, 1751, at No. 12, Dorset Street, Dublin, and baptized in St. Mary's Church, as appears by the register of the parish, on the fourth of the following month. His grandfather, Dr. Sheridan, and his father, Mr. Thomas Sheridan, have attained a celebrity, independent of that which he has conferred on them, by the friendship and correspondence with which the former was honored by Swift, and the competition and even rivalry which the latter so long maintained with Garrick. His mother, too, was a woman of considerable talents, and affords one of the few instances that have occurred, of a female indebted for a husband to her literature; as it was a pamphlet she wrote concerning the Dublin theatre that first attracted to her the notice of Mr. Thomas Sheridan. Her affecting novel, Sidney Biddulph, could boast among its warm panegyrists Mr. Fox and Lord North; and in the Tale of Nourjahad she has employed the graces of Eastern fiction to inculcate a grave and important moral,—putting on a fairy disguise, like her own Mandane, to deceive her readers into a taste for happiness and virtue.

Thomas Moore - A ​lélek rejtelmei
A ​barátságnak, szerelemnek, ezeknek a napjainkban egyre kevésbé fellelhető emberi értékeknek ered nyomába a mitológia és képzőművészetek avatott ismerője, a jungiánus pszichológia világszerte népszerű képviselője, Thomas Moore. Miért köttetnek a házasságok, és miért bomlanak mégis föl, miért bírnak ki egyes kapcsolatok hosszú távolléteket és késhegyre menő vitákat, míg mások egyszerűen unalomba fulladnak, miért éltető, meleg fészek az egyik család, míg eleven pokol a másik? Ha figyelmünk nem csupán a kapcsolatok "szerkezetére", "működésére" irányul, kitűnik, hogy minden kötődés - legyen az barátság, szerelem, családi viszony - a lélek teremtésének, formálásának színtere. Ezért ne engedjük át magunkat a bűntudat nyomasztó erejének - javasolja a házasságterápiával is foglalkozó pszichoterapeuta, író-, hanem azt kellene inkább megvizsgálnunk, hogy mit üzen számunkra a kapcsolatban bekövetkezett kellemetlen fordulat. Egy élő emberi viszonyt ugyanis nem lehet jól "csinálni", nincs tökéletes "struktúra", "példás" család, minden igényt kielégítő házasság. ehelyett be kell érnünk azzal, amire a görög bölcselő, Platón emlékeztet, hogy Minden kapcsolat egyfajta szent őrület, amit nem megjelentetni kell, hanem tisztelni rejtett titkait.

Thomas Moore - A ​lélek szexualitása - A szexualitás lelke
Thomas ​Moore, a szerzetesből lett világhírű író, e kissé kihívó, de rendkívül eredeti munkájában a szexualitást lelki élménynek tekintve vissza helyezi az emberi pszichében az őt megillető helyre. A könyv a spiritualitást és a szexualitást inkább egyesítve, mint szembeállítva olyan utat kínál, mellyel új megközelítésben mélyíthetjük tovább szerelmi életünket és szeretetünket az élet minden területén.

Thomas Moore - A ​Lélek Sötét Éjszakái
Egyszer ​vagy másszor szinte mindenkivel előfordul, hogy bánattal, megpróbáltatásokkal, veszteséggel, reményveszteséggel vagy kudarccal teli időket kénytelen megélni, melyek oly nyugtalanítóak és tartósak, hogy a lélek sötét éjszakájának is nevezhetnénk őket. Minden emberélet fényből és sötétségből, boldogságból és boldogtalanságból, életerőből és sorvadásból áll össze. Minden változékonyság és különbözőség kútfője az, ahogyan eme hangulatváltozásokat szemléled. Vajon az önámításba és a kínzó pótcselekvésbe burkolod magad a valóság elől? Vajon hagyod, hogy klinikai eset légy és depresszióssá válj? Vagy megnyitod szíved a misztika előtt, mely éppoly természetes, mint a Nap és a Hold, a nappal és az éjszaka, vagy a nyár és a tél?

Kollekciók