Ajax-loader

Pierre Mac Orlan könyvei a rukkolán


Pierre Mac Orlan - A ​matrózok dala
Gyermeki ​vágyképek és önirónia, az önkéntelenül figyelő szem elmoshatatlan képei, humorérzék és féktelen romantika: íme Mac Orlan kalandregényének építőkövei. A szerző - akit a magyar közönség Ködös utakon című regényéből s még előbb a regény világhíres filmváltozatából ismert meg - A tökéletes kalandor kézikönyvében, 1918-ban, ugyanabban az évben, amikor A matrózok dalá-t írta, maga foglalta össze valóban kalandos életének és kalandregényírói hajlamának tanulságait. S A matrózok dala mintha csak egyik szemléltető fejezete lenne a szokatlan kézikönyvnek. A régi kalóztörténetekért lobogó gazdag öreg hollandussal egy majdnem unalmas kicsi bretagne-i halászvároskában ismerkedünk meg. S a nyugalmas, erős németalföldi színekkel festett képet váratlanul megborzolja egy rémlátomás, mintegy bevezetve a hirtelen stílust váltó történet folytatásának szertelen vadromantikáját...

Pierre Mac Orlan - Ködös utakon
A regény, középpontjában egy gyilkossággal, páratlan látomásos erővel rajzolja elénk Párizs éjszakáit, s benne az útjukat tévesztett, züllésre, kárhozatra és halálra ítélt figurákat: az elzüllött újságírót, a szökött katonát, a német bűnügyi festőt, a kokottot - szóval a polgári társadalom ködös reménytelenségét.

Pierre Mac Orlan - Ködös ​utakon
A ​mozijáró közönség egy jó része emlékszik még a modern francia film ugyanilyen című, úttörő nagy sikerére és benne Jean Gabin remek alakítására. A regényt Pierre Mac Orlan írta, akinek nagy irodalomtörténeti érdeme, hogy a kalandregényt magas irodalommá, sőt költészetté emelte. A regény, középpontjában egy gyilkossággal, páratlan látomásos erővel rajzolja elénk Párizs éjszakáit s benne az útjukat tévesztett, züllésre, kárhozatra és halálra ítélt figurákat: az éhező, elzüllött újságírót, Jean Rabe-ot, a katonát, aki megszökik az idegenlégióból, hogy azután a "polgári" élet reménytelen próbálkozásai és kudarcai után álnéven újra beálljon, az öngyilkos német bűnügyi festőt és Nellyt, a kokottot, akiből a párizsi utca koronázatlan királynője lesz - szóval a XX. század eleji polgári társadalom ködös reménytelenségét. A fordítás Justus Pál munkája.

Kollekciók