Ajax-loader

Horgas Judit könyvei a rukkolán


Horgas Judit - Ács Irén - Faltól ​falig
Tizenkét ​budapesti épület történetét mesélik el Ács Irén fotói és Horgas Judit szövegei, s faltól falig vándorolva a város történelmi múltjával is megismerkedhetünk. A Liget folyóirat 2005-ös évfolyamának tizenkét számában megjelentetett sorozat a tavalyi, Fák közt, padon - budapesti ligetek c. könyv folytatásaként ismét a fővárosi környezetkultúra mintegy másfél évszázadra visszatekintő történetét dolgozza fel, ezúttal egy-egy épület bemutatásával. Az épületek története és a felhasznált irodalmi idézetek más-más szemszögből mesélnek Budapest fejlődéséről, a széleskörű ismeretterjesztést egyedülállóan ötvözve a művészeti alkotásokkal. Ács Irén életmű-díjas fotóművész munkái a külső homlokzattól a belső részletekig új színben mutatják be a jól ismert épületeket, de elvezetnek olyan zárt, elfeledett helyre is, mint a Pálos Könyvtár. Horgas Judit, a Liget szerkesztője a történeti leírásokon túl a különböző intézmények jelenlegi felhasználására is kitér irodalmi igényességű írásaiban, s így az olvasó szinte az egész várost bejárhatja, bepillanthat a budapesti kulturális életbe éppúgy, mint az egészségügy, az oktatás vagy a bevásárlás jellegzetes részleteibe, a városi ember környezetének mindennapjaiba. A kötetet tervező René Margit ezúttal is kisalakú, zsebben hordható könyvet alkot - különleges útikalauzt, amely egyaránt szól a budapestiekhez és a várossal ismerkedőkhöz.

Horgas Judit - Hálóval ​a szelet
Ökokritikusnak ​lenni tehát korántsem mulatságos vállalkozás, hiszen a modern nagyváros lakosaként alapvető önellentmondásokkal kell szembenézni szinte minden pillanatban. A reneszánsz irodalom szerelmesének ráadásul még azzal a súlyos dilemmával is meg kell birkóznia, hogy mindaz az esztétikai és szellemi szépség, amit a reneszánsz létrehozott, ökológiailag erősen megkérdőjelezhető, a jövőt fenyegető alapokra épült.

Horgas Judit - René Margit - Vízöntő
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Horgas Judit - Ács Irén - Fák ​közt, padon - Budapesti ligetek
"A ​mű sajátos várostörténet, különleges hangulatú képekkel, tizenkét budapesti liget kapcsán. A kötetben a tizenkilencedik század végi, huszadik század eleji Budapest hangulata tárul elénk a legendás parkok szemszögéből. E budapesti ligetek valamikor a XIX. század végén keletkeztek, akkoriban még sikerült néhány olyan mecénást találni, akiknek fontos volt, hogy legyenek olyan helyek, ahol az emberek szórakozhatnak, pihenhetnek..."

Kollekciók