Ajax-loader

Jean Echenoz könyvei a rukkolán


Jean Echenoz - Courir
On ​a dû insister pour qu'Emile se mette à courir. Mais quand il commence, il ne s'arrête plus. Il ne cesse plus d'accélérer. Voici l'homme qui va courir le plus vite sur la Terre.

Jean Echenoz - Egy ​év
Jean ​Echenoz (ejtsd: esnoz) 1947-ben született. Párizsban él, a 19. kerületben, egy szellős, egyszerűen bútorozott lakásban: a világos falakon könyvek, lemezek, az ablaknál egy fikusz, két zöld karosszék, egy vastag faasztal, a kandallón komor festmény, amit egy kiárusítás során szerzett. Ha ötlete támad, s ha már általánosságban látja a történetet, írni kezd. Négy, öt, hat verziót. Az elsőt kézzel, a másodikat írógéppel, a többit számítógéppel. Az első verzió után sokszor úgy érzi, hogy már csak javítgat, csiszolgat, hogy már képtelen bármit hozzátenni a történethez. És aztán szerencsére új ötlete támad. Olyankor néhány napra abbahagyja a dohányzást. Regényei hol kalandregénynek, hol kémregénynek, hol bűnögyi regénynek indulnak – aztán más válik fontossá: a játék. Az írás öröme, az olvasás öröme. 1983-ban Médicis-díjat kapott. Neve általában ott szerepel a francia könyvkereskedők által legjobban kedvelt tíz francia szerzőé között. Általában az első helyen.

Jean Echenoz - A ​greenwichi hosszúsági kör
"A ​titkot meg kell őrizni, nem annyira azért, hogy le ne lepleződjék, hanem hogy nyugodtan működhessen tovább. A titok nem az utolsó fátyol, mely egy bizonyos folyamat végén egy bizonyos tárgyra borul, hanem inkább eme folyamat mozgatója. A titok úgy jár túl a maguk eszén, hogy elhiteti, egy maszk csupán, pedig valójában motor. Ha felfedném maguk előtt a titok legcsekélyebb részletét is, maguk még mindig nem tudnának sokkal többet, viszont azt kockáztatnám, hogy valami eltörik a motorban, tehát senkinek sem érné meg a dolog."

Jean Echenoz - Elmegyek
Echenoznak ​ez a kilencedik regénye, 1999-ben méltán nyert vele Goncourt-díjat: a kritika és a közönség egyöntetűen ünnepelte. A cselekmény alapszála bűnügyi történet, tragikomikus elemekkel átszőve. A váltakozó testi és lelki állapotban szerencsétlenkedő főhős afféle modern kincskereső, aki különb-különb viszontagságok árán megszerzi, azután elveszíti az áhított műtárgyakat, s majdnem rámegy az élete is... De Echenoznál semmi sem úgy történik, mint a hagyományos bűnügyi regényekben - a hősök bemutatása és a mese szépíróra vall, elnéző humora, pontos, világos, könnyed fogalmazása élményszámba megy.

Jean Echenoz - Les ​grandes blondes
Vous ​travaillez pour la télévision. Comme vous souhaitez produire une série sur les grandes filles blondes au cinéma, mais aussi dans la vie, vous pensez faire appel à Gloire Abgrall qui est un cas particulier de grande blonde. On l'a vue traverser, dans les journaux, les pages Arts et spectacles puis les pages Faits divers du côté des colonnes Justice, il y a quelques années. Ce serait bien, pensez-vous, de lui consacrer une émission. Certes. Malheureusement, Gloire est un peu difficile à joindre.

Kollekciók