Ajax-loader

Pablo Urbányi könyvei a rukkolán


Pablo Urbányi - Isten ​állatkertje I.
A ​magyar származású, Kanadában élő Pablo Urbányi Isten állatkertje című regénye önéletrajzi ihletésű. Egy Ipolyság nevű kisvárosban a német megszállást néhány hónapon belül az orosz követi. A kastélyban a kisiparos család tagjai és a megszállók háborús hétköznapjaikat élik. A rigorózus anya a gazdaság fölött őrködik nagy szigorral, az apa bujdokol, a kaszinózó orosz katonai parancsnok pedig a nagypapa házi borát vodkára cseréli. Hidak repülnek a levegőbe, katonák fosztogatnak, civilek rejtegetik, amijük az ostrom után megmaradt s azzal a megszállóval keresik az együttélés lehetséges módozatait, akit a sors épen megad nekik. Ez alatt a fiatal cselédlány és a kiskorú gyermek között érzéki szerelem szövődik.

Pablo Urbányi - Silver
- ​Jaj, ne így, finoman, Silver, finoman, kérlek, szerelmem, óvatosan... így... ne nehezedj rám annyira... a majmok nem így csinálják... de majd megtanulod... megtalálod az utat. Grrr... - Így, ez az, jaj, így, ahhhh... S megtaláltam a boldogság soha azelőtt nem sejtett mélységes útját... és folytattam... grr... himbálóztam, mint egy gorilla, aki voltam... és... Az ütés csaknem szétverte a fejemet. A hirtelen kettéhasított boldogságtól félig kábultan hátrafordultam, s a baseballütő újra lecsapott. Sajgó csuklómmal próbáltam elhárítani, felugrottam, odahagyva az utat, Dianne nyögött: "... jaj, ...Silver... hol vagy... ne menj el...", szemtől szemben álltam vele, arcán félelem, tétovázott, rávetettem magam, bömbölésem megremegtette a házat, elkaptam, a magasba emeltem, s kihajítottam az ablakon át, az üvegek szétrobbantak, a fakeretek recsegtek, aztán egy csattanás, majd Dianne sikolya.

Pablo Urbányi - Naplemente ​szimptóma
Kétségtelen, ​hogy minden regénynek - ha jó akar lenni - az életről kell szólnia. Én ebben az esetben fordítva csináltam: nem az életről és annak végéről szól, hanem az életről és annak kezdetéről. Egy gyermek története, mondhatni, hogy egy életé, ami lehetett volna. Az, ami történt vele, és az, hogy miként ment keresztül olyan dolgokon, amelyek megnehezítették a létét. Ez volt a szándékom, meg az, hogy olyan témákról írjak, amelyekről félnek beszélni. Ilyen az eutanázia. Sok szó esik róla, de nagyon kevés az éppen csak megszületett vagy kiskorú gyermekek eutanáziájáról. Ezt a problémát járom körül.

Kollekciók