Ajax-loader

Romváry Ferenc könyvei a rukkolán


Romváry Ferenc - Zsolnay
Ez ​a könyv a Zsolnay dísztárgyak bemutatását tűzte ki célul, szubjektív válogatásban, a család és a családdal száz éven át egybeforrt pécsi gyár másfél évszázados történetének ismertetésével párhuzamban.

Romváry Ferenc - Pécs ​köztéri szobrai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hárs Éva - Romváry Ferenc - Modern ​Magyar Képtár - Pécs
Múzeumaink ​sorában kiemelkedő helyet foglal el a pécsi Janus Pannonius Múzeum, amely nagy teret szentel a XX. századi magyar képzőművészet bemutatásának. 1957-ben nyílt meg a század legfontosabb hazai törekvéseit és alkotóit bemutató Modern Magyar Képtár, amely az ajándékozások és vásárlások révén azóta számos jelentős munkával gyarapodott ; majd ezt követte 1974-ben a Csontváry Múzeum és a Martyn Gyűjtemény, két évvel később a Vasarely, legutóbb - 1978-ban - az Uitz Múzeum megnyitása. Kötetünk ezt az egyedülálló múzeumegyüttest mutatja be ; a múzeum révén pedig az új magyar művészetet. Az új magyar művészetnek korszakonként változó, de mindig új hajtásait. Azt az utat, amelyet képzőművészetünk megtett a szecessziótól a hatvanas évek művészetéig, Rippl-Rónai Józseftől Kondor Béláig. Köztük kivételes jelentőségű művészek, Ferenczy Károly, Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Nagy Balogh János, Derkovits Gyula, Egry József, Bernáth Aurél, Szőnyi István, Vajda Lajos, Korniss Dezső, Keményi Jenő, Kondor Béla, Kokas Ignác művei sorakoznak, amelyeket a múzeum munkatársai mutatnak be az olvasónak.

Romváry Ferenc - Csontváry
Csontváry ​Kosztka Tivadar egyike a legtalányosabb, művészetének meg nem értéséből, vagy tán kicsinyességből, netán kortársi féltékenységből fakadóan a legtovább elhallgatott, sokáig a leginkább háttérbe szorult festőinknek. Pedig ma már bizonnyal állítható, egyike a legnagyobbaknak, egy képzeletbeli rangsorban sokak vélekedése szerint is az első az egyenlők között.

Romváry Ferenc - Pécs ​szobrai
A ​történelmi, építészeti és művészeti emlékekben bővelkedő Pécs közterületein lévő szobrászati alkotások szobrok, épületplasztikák, emlékművek, emléktáblák bemutatását tartalmazza a könyv. Jelen teljességre törekvő felmérés a múltnak különböző mélységű rétegeibe enged bepillantást egy speciális művészeti terület olykor igen csak szerény, többnyire azonban nem is oly csekély, sőt némely esetben kifejezetten magas művészi rangú alkotásainak segítségével. A kötet 204 szobrot (ténylegesen azonban 260-at), 23 eltávolított szobrot, valamint 75 épületplasztikát, 16 kapuzatot, 17 díszkutat, továbbá 126 emlékművet, 11 mecseki pihenőt, 4 mecseki kilátót, 14 eltávolított emlékművet és 254 fotó nélkül további 24 emléktáblát, 62 eltávolított emléktáblát. A szöveges részt 1000 színes felvétel és tucatnyi archív fotó gazdagítja.

Kollekciók